Elektroniikkafriikin taivas ja helvetti

Vaikkei olisi laitehullu, käynti yhdessä Kuala Lumpurin ostoskeskuksessa - Low Yat Plazassa - kannattaa. Paikan lempinimi on LYP. Vastaavat tunnetut paikat naapurivaltiossa Singaporessa ovat Sim Lim Square ja Funan.

Mielessä ei tarvitse olla ostokset, aina voi ihmetellä paikkaa, jolla ei ole vertaista meillä päin.

Seitsemän kerrosta ja 450 liikettä täynnä it-teknologiaa, tietokoneita, kameroita, kovalevyjä, elokuvia, emolevyjä, videoprojektoreita, skannereita, muistikampoja, läppärilaukkuja, kuuloke-mikrofoni-yhdistelmiä, kannettavien neonvalolla varustettuja tuulettimia (!), matkapuhelimia, iPodeja, MP3-soittimia...

Päivittämistä ja päivittelyä

Mitä vain ja paljon muutakin 3 800 neliömetrin alalla. Hintataso on edullinen mutta ei älyttömän halpa. Tämä osoittaa, että uusin teknologia on Suomessa hinnaltaan kilpailtua.

Ihmisiä on liikkeellä joka päivä. Sunnuntaina eniten. Perheitä, pareja tai sinkkunörttejä. Osa ostaa uutta, toiset käytettyä. Käytettyjen kannettavien hinnat alkavat 200 eurosta. Tavaraa kannetaan ulos ja myös sisään: voit tuoda oman koneen päivitettäväksi tai vaihtoon. Vanha kone saa uudet sisukset.

Kanta-asiakas kerää pisteitä ja saa alennusta jääkaapeista, liesistä tai vaatteiden kuivauslaitteista.

Selvitä perusasiat

Kaikki on lähellä ja kätevästi samassa paikassa. Kilpailu on kovaa, hinnat varmasti edulliset. Kierros kannattaa aloittaa ylimmästä kerroksesta, jonne pääsee hissillä ja sitten laskeutua kerros kerrokselta alaspäin.

Seitsemännessä kerroksessa ovat liikkeet Thunder Match Technology ja All It, joissa tavarat on varastohyllyissä ja ostaja valitsee haluamansa.

Liikkeiden tiskeillä on jaossa A4-hinnastoja, joita kannattaa kerätä ja selata ennen ostopäätöstä. Kannettavien suhteen kannattaa tarkistaa, onko saatavilla pohjoismaista näppäimistöä. Ne ä:t, ö:t ja å:t voivat olla tarpeen.

Aina on vaadittava alkuperäinen kansainvälinen takuutodistus, jos sitä ei löydy, kannattaa kysyä toiselta kauppiaalta. Sitä paitsi hinnat muuttuvat alati ja tämänkin jutun esimerkit voivat olla jo vanhentuneita.

Mutta ei hätää, tilalle tulee päivittäin uutta ja edullista.

Lisätietoja: Paikalle pääsee parhaiten Monorail-junalla, asemana on Imbi, Bukit Bintang tai Hang Tuah. Opasteet johdattavat perille, vieressä Berjaya Times Square -ostoskeskus ja Low Yatin edeltäjä Imbi Plaza -ostoskeskus, joka myy myös elektroniikkaa.