Espanjan Kuninkaan polusta tuli hetkessä äärimmäisen suosittu

Lautapolku kiemurtelee seuraten kanjonin pystysuoraa seinää. Järeät laudat on sovitettu tarkasti kallion muotoon. Kaiteena on vaijeri ja teräsverkko, kaukana alla on joen uoma.

Tämä on Espanjan matkailun uusi huippukohde Malagan vuoristossa: Kuninkaan polku. Guadalhorce-joen kanjonit voi yhdistää helposti rannikon rantalomaan, kun varaa paikkansa Kuninkaan polulle hyvissä ajoin etukäteen.

Huippukohtina ovat kaksi kanjonia, joissa kuljetaan kävelysiltoja pitkin. Kalliot ovat välillä kuin jättiläisen harmaata partaa, välillä kuin punertavaa liskon nahkaa. Kivinen seinä nousee korkeuteen, alaskin on jopa sadan metrin pudotus. Kamerasta kannattaa pitää kiinni.

 

Vettä näkyy vain hiukan kanjonin pohjalla. Jokiin on rakennettu patoja ja voimalaitoksia sähkön tuottamiseen jo yli sadan vuoden ajan.

Tekojärvien vesi on voimakkaan vihreää. Rannan kalliosta huomaa suuret vedenpinnan vaihtelut. Uiminen on kielletty joessa ja järvissä.

Eteläisen kanjonin poikki johtava tukeva kaarisilta onkin silta vain paksulle vesiputkelle. Se on moderni akvedukti, ei roomalaisten rakentama. Vettä suihkuaa reiästä kivikkoon, pisarat kimaltavat auringossa.

 

Kaarisillan vieressä on uusi riippusilta syvän kanjonin yli. Se on vakaa, tiukaksi pingotettu, eikä juurikaan notku askelten alla.

Kotka pyörii nosteessa sinistä taivasta vasten, sisilisko vilistää kiven taakse. Maasto on hyvin karua ja kuivaa, männyt käkkäräisiä.

Maaliskuun alussa aamu on kylmä, joten kevyt toppatakki on tarpeen. Polku seuraa kanjonin länsireunaa, vuoroin auringossa ja vuoroin viileässä varjossa. Vähennän vaatetusta matkan kuluessa, lopulta t-paita riittää.

Reitin keskivaiheilla levittäytyy laakeampi jokilaakso, jossa polku kiemurtelee metsikössä. Myös alussa ja lopussa kuljetaan hiekkateitä pitkin.

 

Vaelluspolulle meno muistuttaa lentokoneeseen menoa. Portilla on ensin lipuntarkistus, sitten katsotaan passi. Kaikki saavat päähänsä kypärän ja sen alle kuitukangasmyssyn.

Patikkareitti on äärimmäisen suosittu, ja kävijöiden turvallisuudesta huolehditaan hyvin. Päivittäin polulle päästetään vain rajoitettu määrä ihmisiä porrastettuina kellonaikoina.

Vaellusporukka koostuu enimmäkseen espanjalaisista. Aurinkorannikon hotelleista on paljon retkeläisiä. Hienoja rouvia kultakoruineen, nuoret ja seniorit sekaisin, myös pari lasta.

– Olen lomalla hotellissa Fuengirolassa, innostunut rouva kertoo aamulla portilla.

– Kotona Pamplonassa pohjoisessa sataa koko viikon. Tämä on aivan uusi elämys meille espanjalaisillekin, rouva jatkaa.

 

Patikkareitti sopii kaikille normaalikuntoisille. Kokonaispituus reitillä on vajaa kahdeksan kilometriä. Polku on yhteen suuntaan kuljettava, ei kierros. Kuljetus porttien välillä hoidetaan bussilla.

Maaliskuussa kaikki lähdöt olivat pohjoiselta Ardalesin portilta, jolloin kuljetaan loivasti alamäkeen. Myös rappuja on, välillä kiivetään ylös ja sitten taas alas.

– Lopultakin olen vaeltamassa Espanjassa, henkäisee kokenut Espanjan kävijä Cyrus Yun tyytyväisenä.

Hän on pitkällä lomalla Seattlesta Yhdysvaltojen länsirannikolta. Espanja sujuu hyvin, sillä hän on oppinut sitä koulussa. Hänen sukunsa on alun perin Etelä-Koreasta.

– Pidän vuoristomaisemista ja luonnossa kulkemisesta. Olen aiemmin käynyt Espanjassa vain tavanomaisissa turistikohteissa, kuten museoissa ja katedraaleissa.

– Tämä oli oikein loistava patikkaretki, vakuuttaa Cyrus tyytyväisenä viimeisellä tieosuudella.

– Reitti on myös nautittava, ei liian vaikea, Cyrus perustelee.

 

Patikkareitti

Kuninkaan polku sijaitsee Espanjassa 60 kilometriä Malagasta sisämaahan.

Varaa retki tai pääsylippu etukäteen mahdollisimman aikaisin. Retket maksavat 20–40 euroa. Ei alle 8-vuotiaille. Polku on suljettu maanantaisin sekä huonolla säällä.

Retkitoimistoja esimerkiksi Alsamo, Pasaje San Miguel -kuja, Torremolinos ja Aloran kaupungista käsin toimiva Aloratur www.aloratur.com.

Retkiä järjestetään myös rannikon isoista hotelleista.

Aurinkorannikon suomalaiset yhdistykset järjestävät retkiä suomeksi.

Muista sopiva varustus

Kävelyyn sopivat hyvät kengät, ei varvassandaaleja.

Kerrospukeutuminen, myös lämmintä ja tuulenpitävää vaatetta erityisesti talviaikaan.

Mukaan passi, vesipullo ja vähän evästä.

Ei sauvoja, selfiekeppejä, sateenvarjoja tai muita pitkiä esineitä.

Porteilla on vessat, reitin keskivaiheilla pääsee asioille maastoon.

www.caminitodelrey.info.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

"Jos kyltissä lukee runsten, se on U-käännöksen paikka" – Hanna Lehmusto, 39, suunnittelee matkansa mahdollisimman monen nähtävyyden kautta

Oletko voin ystävä? – Harva keksisi perustaa voibaarin, mutta nyt sellainen on olemassa

Lentäminen voi pian vähentyä Suomessa niin kuin Ruotsissa, sanoo matkailun trendejä arvioiva asiantuntija – "Lentovero ei yksin selitä ruotsalaisten heikentynyttä lentämisintoa"

Tästä ikonisesta nähtävyydestä julkaistaan eniten Instagram-kuvaviestejä – Enemmistö matkailijoista uskoo, että matka on entistä parempi, jos siitä tekee päivityksiä sosiaalisessa mediassa

Kapteeni Heikki Laakkosen vastuulla on valtava Sky Princess -alus, ja hän voi myös vihkiä hääpareja laivalla, mutta parasta ovat meret – "Silloin kun tuuli puhaltaa myrskylukemia, on helppo tehdä päätöksiä"

Meripäivinä ei ole kiire, mutta pian edessä on taas uusi satama – Viikon risteilyyn Välimerellä mahtuu runsaasti ohjelmaa ja elämyksiä

Passin ja henkilökortin hinnat laskivat vuoden alussa

Moni matkustaa joulun ja uudenvuoden aikaan – Pääsevätkö tähtisadetikut läpi turvatarkastuksesta, entä milloin Helsinki-Vantaalla on eniten ruuhkaa?

Färsaarilla on enemmän lampaita kuin ihmisiä ja huikean kauniit maisemat

Valtaosa konkurssiin menneen matkajätin lentotyöntekijöistä kohtaa "karun joulun" – Vain harva on saanut vakityön, osa työllistyneistä on kokenut palkanalennuksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.