Espanjan Kuninkaan polusta tuli hetkessä äärimmäisen suosittu

Lautapolku kiemurtelee seuraten kanjonin pystysuoraa seinää. Järeät laudat on sovitettu tarkasti kallion muotoon. Kaiteena on vaijeri ja teräsverkko, kaukana alla on joen uoma.

Tämä on Espanjan matkailun uusi huippukohde Malagan vuoristossa: Kuninkaan polku. Guadalhorce-joen kanjonit voi yhdistää helposti rannikon rantalomaan, kun varaa paikkansa Kuninkaan polulle hyvissä ajoin etukäteen.

Huippukohtina ovat kaksi kanjonia, joissa kuljetaan kävelysiltoja pitkin. Kalliot ovat välillä kuin jättiläisen harmaata partaa, välillä kuin punertavaa liskon nahkaa. Kivinen seinä nousee korkeuteen, alaskin on jopa sadan metrin pudotus. Kamerasta kannattaa pitää kiinni.

 

Vettä näkyy vain hiukan kanjonin pohjalla. Jokiin on rakennettu patoja ja voimalaitoksia sähkön tuottamiseen jo yli sadan vuoden ajan.

Tekojärvien vesi on voimakkaan vihreää. Rannan kalliosta huomaa suuret vedenpinnan vaihtelut. Uiminen on kielletty joessa ja järvissä.

Eteläisen kanjonin poikki johtava tukeva kaarisilta onkin silta vain paksulle vesiputkelle. Se on moderni akvedukti, ei roomalaisten rakentama. Vettä suihkuaa reiästä kivikkoon, pisarat kimaltavat auringossa.

 

Kaarisillan vieressä on uusi riippusilta syvän kanjonin yli. Se on vakaa, tiukaksi pingotettu, eikä juurikaan notku askelten alla.

Kotka pyörii nosteessa sinistä taivasta vasten, sisilisko vilistää kiven taakse. Maasto on hyvin karua ja kuivaa, männyt käkkäräisiä.

Maaliskuun alussa aamu on kylmä, joten kevyt toppatakki on tarpeen. Polku seuraa kanjonin länsireunaa, vuoroin auringossa ja vuoroin viileässä varjossa. Vähennän vaatetusta matkan kuluessa, lopulta t-paita riittää.

Reitin keskivaiheilla levittäytyy laakeampi jokilaakso, jossa polku kiemurtelee metsikössä. Myös alussa ja lopussa kuljetaan hiekkateitä pitkin.

 

Vaelluspolulle meno muistuttaa lentokoneeseen menoa. Portilla on ensin lipuntarkistus, sitten katsotaan passi. Kaikki saavat päähänsä kypärän ja sen alle kuitukangasmyssyn.

Patikkareitti on äärimmäisen suosittu, ja kävijöiden turvallisuudesta huolehditaan hyvin. Päivittäin polulle päästetään vain rajoitettu määrä ihmisiä porrastettuina kellonaikoina.

Vaellusporukka koostuu enimmäkseen espanjalaisista. Aurinkorannikon hotelleista on paljon retkeläisiä. Hienoja rouvia kultakoruineen, nuoret ja seniorit sekaisin, myös pari lasta.

– Olen lomalla hotellissa Fuengirolassa, innostunut rouva kertoo aamulla portilla.

– Kotona Pamplonassa pohjoisessa sataa koko viikon. Tämä on aivan uusi elämys meille espanjalaisillekin, rouva jatkaa.

 

Patikkareitti sopii kaikille normaalikuntoisille. Kokonaispituus reitillä on vajaa kahdeksan kilometriä. Polku on yhteen suuntaan kuljettava, ei kierros. Kuljetus porttien välillä hoidetaan bussilla.

Maaliskuussa kaikki lähdöt olivat pohjoiselta Ardalesin portilta, jolloin kuljetaan loivasti alamäkeen. Myös rappuja on, välillä kiivetään ylös ja sitten taas alas.

– Lopultakin olen vaeltamassa Espanjassa, henkäisee kokenut Espanjan kävijä Cyrus Yun tyytyväisenä.

Hän on pitkällä lomalla Seattlesta Yhdysvaltojen länsirannikolta. Espanja sujuu hyvin, sillä hän on oppinut sitä koulussa. Hänen sukunsa on alun perin Etelä-Koreasta.

– Pidän vuoristomaisemista ja luonnossa kulkemisesta. Olen aiemmin käynyt Espanjassa vain tavanomaisissa turistikohteissa, kuten museoissa ja katedraaleissa.

– Tämä oli oikein loistava patikkaretki, vakuuttaa Cyrus tyytyväisenä viimeisellä tieosuudella.

– Reitti on myös nautittava, ei liian vaikea, Cyrus perustelee.

 

Patikkareitti

Kuninkaan polku sijaitsee Espanjassa 60 kilometriä Malagasta sisämaahan.

Varaa retki tai pääsylippu etukäteen mahdollisimman aikaisin. Retket maksavat 20–40 euroa. Ei alle 8-vuotiaille. Polku on suljettu maanantaisin sekä huonolla säällä.

Retkitoimistoja esimerkiksi Alsamo, Pasaje San Miguel -kuja, Torremolinos ja Aloran kaupungista käsin toimiva Aloratur www.aloratur.com.

Retkiä järjestetään myös rannikon isoista hotelleista.

Aurinkorannikon suomalaiset yhdistykset järjestävät retkiä suomeksi.

Muista sopiva varustus

Kävelyyn sopivat hyvät kengät, ei varvassandaaleja.

Kerrospukeutuminen, myös lämmintä ja tuulenpitävää vaatetta erityisesti talviaikaan.

Mukaan passi, vesipullo ja vähän evästä.

Ei sauvoja, selfiekeppejä, sateenvarjoja tai muita pitkiä esineitä.

Porteilla on vessat, reitin keskivaiheilla pääsee asioille maastoon.

www.caminitodelrey.info.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.