Espanjan Kuninkaan polusta tuli hetkessä äärimmäisen suosittu

Lautapolku kiemurtelee seuraten kanjonin pystysuoraa seinää. Järeät laudat on sovitettu tarkasti kallion muotoon. Kaiteena on vaijeri ja teräsverkko, kaukana alla on joen uoma.

Tämä on Espanjan matkailun uusi huippukohde Malagan vuoristossa: Kuninkaan polku. Guadalhorce-joen kanjonit voi yhdistää helposti rannikon rantalomaan, kun varaa paikkansa Kuninkaan polulle hyvissä ajoin etukäteen.

Huippukohtina ovat kaksi kanjonia, joissa kuljetaan kävelysiltoja pitkin. Kalliot ovat välillä kuin jättiläisen harmaata partaa, välillä kuin punertavaa liskon nahkaa. Kivinen seinä nousee korkeuteen, alaskin on jopa sadan metrin pudotus. Kamerasta kannattaa pitää kiinni.

 

Vettä näkyy vain hiukan kanjonin pohjalla. Jokiin on rakennettu patoja ja voimalaitoksia sähkön tuottamiseen jo yli sadan vuoden ajan.

Tekojärvien vesi on voimakkaan vihreää. Rannan kalliosta huomaa suuret vedenpinnan vaihtelut. Uiminen on kielletty joessa ja järvissä.

Eteläisen kanjonin poikki johtava tukeva kaarisilta onkin silta vain paksulle vesiputkelle. Se on moderni akvedukti, ei roomalaisten rakentama. Vettä suihkuaa reiästä kivikkoon, pisarat kimaltavat auringossa.

 

Kaarisillan vieressä on uusi riippusilta syvän kanjonin yli. Se on vakaa, tiukaksi pingotettu, eikä juurikaan notku askelten alla.

Kotka pyörii nosteessa sinistä taivasta vasten, sisilisko vilistää kiven taakse. Maasto on hyvin karua ja kuivaa, männyt käkkäräisiä.

Maaliskuun alussa aamu on kylmä, joten kevyt toppatakki on tarpeen. Polku seuraa kanjonin länsireunaa, vuoroin auringossa ja vuoroin viileässä varjossa. Vähennän vaatetusta matkan kuluessa, lopulta t-paita riittää.

Reitin keskivaiheilla levittäytyy laakeampi jokilaakso, jossa polku kiemurtelee metsikössä. Myös alussa ja lopussa kuljetaan hiekkateitä pitkin.

 

Vaelluspolulle meno muistuttaa lentokoneeseen menoa. Portilla on ensin lipuntarkistus, sitten katsotaan passi. Kaikki saavat päähänsä kypärän ja sen alle kuitukangasmyssyn.

Patikkareitti on äärimmäisen suosittu, ja kävijöiden turvallisuudesta huolehditaan hyvin. Päivittäin polulle päästetään vain rajoitettu määrä ihmisiä porrastettuina kellonaikoina.

Vaellusporukka koostuu enimmäkseen espanjalaisista. Aurinkorannikon hotelleista on paljon retkeläisiä. Hienoja rouvia kultakoruineen, nuoret ja seniorit sekaisin, myös pari lasta.

– Olen lomalla hotellissa Fuengirolassa, innostunut rouva kertoo aamulla portilla.

– Kotona Pamplonassa pohjoisessa sataa koko viikon. Tämä on aivan uusi elämys meille espanjalaisillekin, rouva jatkaa.

 

Patikkareitti sopii kaikille normaalikuntoisille. Kokonaispituus reitillä on vajaa kahdeksan kilometriä. Polku on yhteen suuntaan kuljettava, ei kierros. Kuljetus porttien välillä hoidetaan bussilla.

Maaliskuussa kaikki lähdöt olivat pohjoiselta Ardalesin portilta, jolloin kuljetaan loivasti alamäkeen. Myös rappuja on, välillä kiivetään ylös ja sitten taas alas.

– Lopultakin olen vaeltamassa Espanjassa, henkäisee kokenut Espanjan kävijä Cyrus Yun tyytyväisenä.

Hän on pitkällä lomalla Seattlesta Yhdysvaltojen länsirannikolta. Espanja sujuu hyvin, sillä hän on oppinut sitä koulussa. Hänen sukunsa on alun perin Etelä-Koreasta.

– Pidän vuoristomaisemista ja luonnossa kulkemisesta. Olen aiemmin käynyt Espanjassa vain tavanomaisissa turistikohteissa, kuten museoissa ja katedraaleissa.

– Tämä oli oikein loistava patikkaretki, vakuuttaa Cyrus tyytyväisenä viimeisellä tieosuudella.

– Reitti on myös nautittava, ei liian vaikea, Cyrus perustelee.

 

Patikkareitti

Kuninkaan polku sijaitsee Espanjassa 60 kilometriä Malagasta sisämaahan.

Varaa retki tai pääsylippu etukäteen mahdollisimman aikaisin. Retket maksavat 20–40 euroa. Ei alle 8-vuotiaille. Polku on suljettu maanantaisin sekä huonolla säällä.

Retkitoimistoja esimerkiksi Alsamo, Pasaje San Miguel -kuja, Torremolinos ja Aloran kaupungista käsin toimiva Aloratur www.aloratur.com.

Retkiä järjestetään myös rannikon isoista hotelleista.

Aurinkorannikon suomalaiset yhdistykset järjestävät retkiä suomeksi.

Muista sopiva varustus

Kävelyyn sopivat hyvät kengät, ei varvassandaaleja.

Kerrospukeutuminen, myös lämmintä ja tuulenpitävää vaatetta erityisesti talviaikaan.

Mukaan passi, vesipullo ja vähän evästä.

Ei sauvoja, selfiekeppejä, sateenvarjoja tai muita pitkiä esineitä.

Porteilla on vessat, reitin keskivaiheilla pääsee asioille maastoon.

www.caminitodelrey.info.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.