Haapasalon New Yorkissa on magiaa

Jo ensimmäisellä kerralla, kun menin New Yorkiin, minulla oli kotoisa olo. Mietin joskus, olenko syntynyt vain väärään paikkaan, Keravalta kotoisin oleva elokuvaohjaaja Alli Haapasalo kertoo.

Haapasalo, 31, ihastui New Yorkiin lomamatkoillaan. Hän muutti kaupunkiin viitisen vuotta sitten elokuvaohjaajan maisteriopintojen perässä, suoritettuaan ensin elokuvataiteen kandin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa.

Elokuvaohjaajan aikomuksena on aina ollut palata takaisin Suomeen, jossa elokuvanteko on helpompaa ja halvempaa. New York tulee kuitenkin pysymään Haapasalon toisena kotikaupunkina lopun ikää. Sen takaa jo sieltä kotoisin oleva mies.

Tunkkaisen taksin magiaa

Vaikka New York on Haapasalon mukaan ruuhkainen, vihaisten ihmisten kaupunki, sen vetovoima on addiktoiva.

- New Yorkissa on jotakin abstraktia kaupungin tarjoamaa tunnetta. Siellä on sataprosenttinen vapauden illuusio ja sykkeen ja energian luoma hurmaava tunne, Haapasalo kertoo silmät säihkyen.

Kaupungin viehätys tiivistyy Haapasalon puheissa lentokentältä napattuun pahanhajuiseen taksiin, jonka ikkunasta näkee päivän hämärtyessä taivaanrantaan piirtyvään kaupungin siluetin.

- New York on mieletön kaupunki, jossa on tietynlaista omaa magiaa.

Lower East Sidella asuva elokuvaohjaaja myöntää kuitenkin, että Sinkkuelämää

-sarjan tyylinen elämäntyyli on lähinnä elokuvaa. Ainakin suurimmalle osalle asukkaista.

- New Yorkissa on paljon myös suuruudesta ja kalleudesta syntyvää ahdistusta.

New York -paniikki normaalilla kaavalla

New Yorkiin ensi kertaa matkaaville Haapasalo antaa vinkin: etukäteen kannattaa miettiä tarkkaan, mitä kaupungissa haluaa tehdä ja nähdä. Kaikkea ei ehdi, sen verran valtava New Yorkin anti on.

Elokuvaohjaaja puhuu New York

-paniikista, joka tuntuu iskevän kaikille hänen vierailleen aina samalla kaavalla. Ensin ollaan valtavan innoissaan, sitten kauhuissaan, kun tajutaan, ettei kaikkea ehdikään tehdä.

Aito newyorkilainen juttu on käydä lauantaina tai sunnuntaina brunssilla. Kulttuurin suurkuluttajana Haapasalo suosittelee myös visiittiä johonkin kulttuuritapahtumaan.

- Vannon, että paras muisto jää siitä, mitä juuri sillä viikolla on tapahtunut. Tapahtumasta, jota ei olisi voinut nähdä muualla.

Myös vastakohtia kannattaa etsiä kaupungissa, jolla ei ole varsinaista keskusta. Esimerkiksi Harlemissa ja Financial Districtillä tunnelmat ovat aivan päinvastaiset.

Viiden tähden drinkki

Kahvilakulttuuria Nykistä ei juuri löydy, eikä sellaista ole kehitteilläkään. Sen sijaan drinkkien nauttiminen on suosittua.

- New York on cocktailien kaupunki. Viiniä ja olutta ei juoda niin paljon, Haapasalo opastaa.

Hän suosittelee matkailijalle esimerkiksi drinkkihetkeä Peninsula-hotellin kattoterassilla. Viiden tähden hotellissa 5th Avenuella on harvalla varaa yöpyä. Viidentoista dollarin drinkillä saa kuitenkin ihailla maisemaa kattoterassilta.

- Näkymä on mieletön ja rahoilleen saa kyllä vastinetta, Haapasalo vinkkaa.

Salakapakkakulttuuri on New Yorkissa myös suosittua, eikä se näytä Haapasalon mukaan hiipumisen merkkejä. Yksi Haapasalon uusista suosikeista on China Towniin äskettäin avattu Apothéke.

- Aivan hillittömän näköinen paikka. Siellä on vanhoja, erivärisiä apteekkipulloja ja pipettejä, absinttia ja samettiverhot.