Halvalla jalkapallomatkalla kannattaa varautua yllätyksiin

Englantilaisen jalkapallon otteluiden tunnelma on vienyt kuopiolaisen Jari Similän kavereineen mennessään.

– Ennen kaikkea peliin valmistautuminen on siellä erilaista. Jo tunteja aiemmin ruvetaan laulamaan kaduilla ja pubeissa, Similä ihastelee.

Kaveriporukan fanitus on kohdistunut lontoolaiseen West Ham Unitediin, joka on suurkaupungin Valioliiga-seuroista pienemmästä päästä. Sille on osin järkiperäinen selityskin: ottelulippujen hinnat ovat aivan toista luokkaa kuin Lontoon suurseuroilla, kuten Arsenalilla, Chelsealla ja Tottenhamilla.

Suurseurojen kannatus tosin näkyy myös West Hamin peleissä. Vaatimattomampaa joukkuetta vastaan pelatessa Upton Parkin katsomon pitkälle sivulle pääsee noin 80 eurolla, mutta suurseuran vieraillessa hinta voi kaksinkertaistua.

– Chelsean, Arsenalin ja Tottenhamin lippujen hinnat ovat ihan pähkähulluja, Similä päivittelee.

Yhä useammat suomalaiset – varsinkin mies- ja poikaporukat – ovat rohkaistuneet ja lähteneet paikan päälle seuraamaan joukkuetta, johon he ovat television kautta rakastuneet.

Englanti on matkakohteista suosituin, mutta etenkin Saksan Bundesliiga ja Espanjan La Liga ovat lisänneet selvästi suosiotaan, mikä on tuonut myös tarjontaa urheilumatkanjärjestäjien valikoimiin.

– Italian Serie A:lla on oma vankka kannattajakuntansa, joka on kuitenkin pienempi kuin noilla kolmella sarjalla, jo parikymmentä vuotta jalkapallomatkoja järjestäneen Event Travelin toimitusjohtaja Pasi Latva toteaa.

Hän myöntää suuret hintavaihtelut. Esimerkiksi Valioliigan kahden suurseuran kohtaamiseen ottelulippu ja parin yön yöpyminen hotellissa voivat maksaa noin tuhat euroa. Lennot tulevat vielä päälle.

– Valioliiga on noista tyyrein, Bundesliiga ja La Liga ovat huomattavasti halvempia ja Serie A ottelulippujen suhteen kaikkein edullisin, Latva sanoo.

Kuopiosta lähtenyt miesporukka on reissannut West Hamin peleissä jo kymmenisen kertaa vuodesta 2008 alkaen. Aluksi kaverukset turvautuivat Event Travelin ja Björk & Boströmin valmiisiin ottelulipun ja hotellin sisältäneisiin paketteihin, mutta viime vuosina he ovat hankkineet ne muita reittejä.

Similän mukaan itse lipun ja hotellin sekä lentoliput varaamalla kukin on säästänyt satoja euroja matkaa kohden. Toisaalta pakettimatkat olivat helppoja, varmoja ja laadukkaita.

– Hotellit olivat hienoja neljän tähden hotelleja, joissa oli hovimestarit, valkeat pöytäliinat ja täydelliset aamiaiset, ja ottelulippu tuli hotellin vastaanottoon.

Halvan majoituksen saa Lontoosta Similän mukaan noin 40 eurolla per yö, mutta aamiainen on olematon eikä varauksesta ole varmuutta.

– Se on rallienglanti vastaan Intian-englanti, kun ruvetaan neuvottelemaan, Similä kuvailee.

Hänen mukaansa halpojen hotellien kanssa on ollut useasti "säätämistä". Varma varaus ei olekaan pitänyt, vaan yöpaikka on haettu naapurihotellista, minkä lisäksi lisähintaa on yritetty kiristää jo etukäteen "varauksessa olleen ongelman vuoksi".

– Halpisversiot menevät aivan loistavasti nelikymppisten äijien pitkänä viikonloppuna, mutta jos lähdetään tyttö-poika-yhdistelmällä, en suosittele. Voi tulla aikamoisia pettymyksiä, Similä ennustaa.

Lentoja varatessa kannattaa huomioida, että otteluaikataulut lyödään joissakin tapauksissa lukkoon vasta noin viikkoa aiemmin ja parhaimmillaankin kuukautta aiemmin. Tv-lähetykset ja esimerkiksi Mestareiden liigan ottelut vaikuttavat. Siksi kannattaa hankkia kalliimpi lentolippu, joka on siirtokelpoinen.

– Useimmiten ottelun siirto tulee lauantaista sunnuntaihin tai päinvastoin, mutta joskus voi olla isompia heittoja. Tänä vuonna La Ligan alussa oli aikamoinen show, kun päiviä muutettiin. Vastaavaa ei ole nähty La Ligassa varmaan pariinkymmeneen vuoteen. Suosittelemme ottamaan viikonloppupaketit perjantaista maanantaihin, Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen mainitsee.

Pakettimatkoja tarjotaan yleensä suosituimpien seurojen kotikaupunkeihin, kuten Englannissa Lontooseen, Manchesteriin ja Liverpooliin, Espanjassa Madridiin ja Barcelonaan, Italiassa Milanoon ja Ranskassa Pariisiin.

Saksaan suoria lentoja saa moniin eri kaupunkeihin, mikä helpottaa matkustamista, ja urheilumatkoihin erikoistuneet toimistot, kuten Event Travel ja Björk & Boström, lupaavat hankkia liput pienempienkin kaupunkien kotiotteluihin.

– Moniin peleihin on vaikea saada pelkkää lippua suoraan. On myös sellaisia myyntikanavia, joihin ei kannata sormeaan pistää, varoittaa Björk & Boström Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Kannas.

Latvan mukaan verkossa kaupitellaan esimerkiksi Englannin Valioliigan kierrätettyjä kausikortteja, vaikkei se ole sallittua.

– On riski, että lippu on voitu myydä kahteen kertaan.

Similä on hankkinut viime vuosina otteluliput suomenkieliseltä lontoonjalkapallo.fi-sivustolta, joka on hänen mukaansa osoittautunut luotettavaksi, joskin liput pitää hakea itse. Saman ruotsalaisen yrittäjän ticmate.fi-sivusto myy lippuja muuallekin.

Sääntö : Vierasväriä ei pidä tunnustaa

Jos oma suosikkijoukkue on vierasjoukkue, sitä ei pidä osoittaa näyttävästi. Vierasjoukkueen väreissä ei yleensä ole asiaa kotijoukkueen kannattajakatsomoon, jonne lippuja yleensä myydään.

Perinteisistä matkatoimistoista jalkapallomatkapaketteja myyvät nykyään ainakin Apollomatkat, Mr Travel ja Tjäreborg. Tjäreborg keskittyy vain Lontoon, Manchesterin, Liverpoolin, Madridin ja Barcelonan peleihin.

Urheilumatkapaketteja tarjoavat myös esimerkiksi Event Travel ja Björk & Boström. Niillä on valikoimissaan myös monia muita urheilulajeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.