Hemma bra men Budapest

Liikkuminen Unkarin kauniissa pääkaupungissa on helppoa. Kävelyetäisyydellä on paljon, ja hyvin hoidettu joukkoliikenne vie kauemmaksi. Helposti unohtuu, että kyseessä on 1,8 miljoonan ihmisen kaupunki.

Tutustuminen kannattaa aloittaa Pestin puolella vaikka Deak ter -asemalta, jonne tulee kolme metrolinjaa. Unkarin metro on muuten Keski-Euroopan vanhin, keltainen 1-linja on kulkenut jo vuodesta 1895. Se vanhin metro on Lontoossa.

Muutama kortteli kohti Tonavaa ja saavut Vaci-kävelykadulle. Kadulla on merkkiliikkeiden (Mango, L'Occitane, Swarovski, Marks & Spencer, Zara) lisäksi jokamiehenpalveluita (C&A, Rossmann, Burger King), tokajiviinimyymälöitä sekä Michelin 2008 -oppaan kehuma Cyrano-ravintola.

Cyrano tarjoilee eurooppalaisen keittiön herkkujen lisäksi unkarilaista ruokaa. Annosten hinnat ovat 10-19 euroa, gulassikeiton saa toki 3,80 eurolla.

Kävelykadulta voi jatkaa Tonavan rannalle ja edelleen Budan puolelle, jossa Linnavuori kohoaa korkealle. Jos jalat väsyvät, linja- ja johdinautot, raitiovaunut sekä metro avittavat.

Baareja raunioissa

Taksit, joissa on kunnon teippaukset ja puhelinnumerot tyyliin 111-111 tai vaikka 444-444 ovat turvallisia, muut ovat niin sanottuja pimeitä takseja ja niiden hinnat ovat jopa kolminkertaiset.

Vaci-katu päättyy kauppahalliin, jonka vieressä kulkee myös Tonava. Eksyä ei voi.

Budapestiläisillä on mielenkiintoisia uusia tapoja. Tunnettua on, että he istuvat mielellään kahviloissa ja ravintoloissa. Nykyisin ovat suosittuja rauniobaarit ja -pubit. Olutta, viiniä tai palinkaa nautitaan rakennusten raunioissa tai hylätyissä taloissa.

Buddha Beach rauniobaari sijaitsee heti Nagycsarnokin kauppahallin eteläpuolella Kozraktar-kadulla. Mikään kyltti ulkona ei kerro, että sisällä on kova meno iltaisin, ainoastaan äänet paljastavat sijainnin.

Terrorismia museossa

Talo Andrassy-kadulla numerossa 60 pysäyttää. Ulkopuolella katon rajassa on jättimäinen sana "terror" joka heittää varjonsa koko rakennukseen. Rakennuksessa toimii terrorismin museo.

Ulkoseinään on kiinnitetty Unkarin kansannousun sankareiden kuvia. Monen kuolinvuosi on 1958. Vuoden 1956 kansannousun jälkeen meni pari vuotta näytösoikeudenkäynneissä ennen kuin kuolemantuomiot saatiin ajettua läpi.

Museoon on jono heti sen auetessa aamuisin kello 10.

Sodan loppuvaiheessa 1944 talossa toimi Unkarin natsipuolueen eli kansallissosialistisen Nuoliristi-puolueen päämaja ja vuosina 1945-56 hirmuvaltaa piti yllä kommunistisen puolueen johtama salainen poliisi. Talossa päätettiin tuhansien elämästä ja kuolemasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.