Hemma bra men Budapest

Liikkuminen Unkarin kauniissa pääkaupungissa on helppoa. Kävelyetäisyydellä on paljon, ja hyvin hoidettu joukkoliikenne vie kauemmaksi. Helposti unohtuu, että kyseessä on 1,8 miljoonan ihmisen kaupunki.

Tutustuminen kannattaa aloittaa Pestin puolella vaikka Deak ter -asemalta, jonne tulee kolme metrolinjaa. Unkarin metro on muuten Keski-Euroopan vanhin, keltainen 1-linja on kulkenut jo vuodesta 1895. Se vanhin metro on Lontoossa.

Muutama kortteli kohti Tonavaa ja saavut Vaci-kävelykadulle. Kadulla on merkkiliikkeiden (Mango, L'Occitane, Swarovski, Marks & Spencer, Zara) lisäksi jokamiehenpalveluita (C&A, Rossmann, Burger King), tokajiviinimyymälöitä sekä Michelin 2008 -oppaan kehuma Cyrano-ravintola.

Cyrano tarjoilee eurooppalaisen keittiön herkkujen lisäksi unkarilaista ruokaa. Annosten hinnat ovat 10-19 euroa, gulassikeiton saa toki 3,80 eurolla.

Kävelykadulta voi jatkaa Tonavan rannalle ja edelleen Budan puolelle, jossa Linnavuori kohoaa korkealle. Jos jalat väsyvät, linja- ja johdinautot, raitiovaunut sekä metro avittavat.

Baareja raunioissa

Taksit, joissa on kunnon teippaukset ja puhelinnumerot tyyliin 111-111 tai vaikka 444-444 ovat turvallisia, muut ovat niin sanottuja pimeitä takseja ja niiden hinnat ovat jopa kolminkertaiset.

Vaci-katu päättyy kauppahalliin, jonka vieressä kulkee myös Tonava. Eksyä ei voi.

Budapestiläisillä on mielenkiintoisia uusia tapoja. Tunnettua on, että he istuvat mielellään kahviloissa ja ravintoloissa. Nykyisin ovat suosittuja rauniobaarit ja -pubit. Olutta, viiniä tai palinkaa nautitaan rakennusten raunioissa tai hylätyissä taloissa.

Buddha Beach rauniobaari sijaitsee heti Nagycsarnokin kauppahallin eteläpuolella Kozraktar-kadulla. Mikään kyltti ulkona ei kerro, että sisällä on kova meno iltaisin, ainoastaan äänet paljastavat sijainnin.

Terrorismia museossa

Talo Andrassy-kadulla numerossa 60 pysäyttää. Ulkopuolella katon rajassa on jättimäinen sana "terror" joka heittää varjonsa koko rakennukseen. Rakennuksessa toimii terrorismin museo.

Ulkoseinään on kiinnitetty Unkarin kansannousun sankareiden kuvia. Monen kuolinvuosi on 1958. Vuoden 1956 kansannousun jälkeen meni pari vuotta näytösoikeudenkäynneissä ennen kuin kuolemantuomiot saatiin ajettua läpi.

Museoon on jono heti sen auetessa aamuisin kello 10.

Sodan loppuvaiheessa 1944 talossa toimi Unkarin natsipuolueen eli kansallissosialistisen Nuoliristi-puolueen päämaja ja vuosina 1945-56 hirmuvaltaa piti yllä kommunistisen puolueen johtama salainen poliisi. Talossa päätettiin tuhansien elämästä ja kuolemasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.