Jokainen voi löytää oman saariparatiisinsa Filippiineiltä

Pit Senyor! -huudot raikuvat ilmassa. Rumpujen ja torvien pärinä on korvia huumaavaa, kun karnevaalikulkueessa toinen toistaan värikkäämmät asut täyttävät kadut, kirjoittaa Karjalainen.

On vuotuisen Sinulog-festivaalin aika Keski-Filippiinien suurimmassa kaupungissa Cebussa.

Tätä Filippiinien Mardi Grasiksi kutsuttua karnevaalia vietetään joka tammikuun kolmas sunnuntai, ja se kerää toista miljoonaa ihmistä juhlimaan kaupungin kaduille.

Karnevaalin historia juontaa juurensa 1500-luvulle, jolloin tutkimusmatkailija Ferninand Magellan saapui näille saarille ja julisti Filippiinit Espanjan siirtomaaksi. Tarina kertoo, että Magellan antoi paikallisen heimon kuningattarelle lahjaksi pienen Santo Ninon (Jeesus-lapsen) kuvan. Saatuaan lahjan kuningatar tanssi ilosta joen liikettä mukaillen, ja muut heimolaiset liittyivät tanssiin.

Kyseistä hetkeä pidetään Sinulog-juhlan alkuna, ja nykypäivänä kaikki karnevaaliin osallistuvat ryhmät kilpailevat siitä, kuka pystyy esittämään tanssin näyttävimmin.

Yli 7 000 saaresta koostuva Filippiinit on vielä toistaiseksi säilynyt yllättävän syrjässä Kaakkois-Aasian suurilta turistivirroilta. Vaikka viime vuosina monessa yhteydessä onkin kysytty, onko seuraava vuosi Filippiinien vuosi, matkailijamäärissä mitattuna Filippiinit laahaa vielä valovuosia muuta Kaakkois-Aasia jäljessä. Moni kutsuukin Filippiinejä Thaimaaksi 20 vuotta sitten.

Tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset ja jokavuotiset taifuunit ovat vaikuttaneet julkisuuskuvaan. Viimeisin taifuuni vuonna 2013 pyyhkäisi 200 000 asukkaan Taclobanin kaupungin maan tasalle ja aiheutti mittavaa tuhoa Leyten saarella Filippiinien itäosassa. Lisäksi monella suomalaisella lienee muistissa Jolon panttivankidraama "tapaus Fränti ja Vahanen" 2000-luvun taitteesta.

Dramaattisen ulkokuoren alta löytyy kuitenkin monipuolinen Kaakkois-Aasian helmi. Perillä matkailijat palkitaan muun muassa paratiisimaisilla autioilla hiekkarannoilla, lukemattomilla etnisillä vuoristoheimoilla, Unescon luonnonperintökohteen arvon saaneilla koralliriutoilla sekä mahtavilla surffiaalloilla.

Lisäksi Filippiineiltä jokainen voi löytää oman henkilökohtaisen saariparatiisinsa, johon ripustaa riippumattonsa ja leikkiä hetken Robinson Crusoeta. Kirjailija Alex Garlandin sanotaan saaneen inspiraationsa kulttiklassikon The Beachin (Laguuni) kirjoittamiseen Filippiineiltä, mutta muuttaneen kohdemaan lopulta paremmin tunnetuksi Thaimaaksi.

Yksittäisiä kohokohtia ovat muun muassa Boholin saarelta Filippiinien kansallismaisemaksi nimetyt Suklaakukkulat sekä saarella elävä uhanalainen kummituseläin, joka on yksi maailman vanhimmista säilyneistä nisäkäslajeista.

Lisää aiheesta sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Yhä useampi miettii matkansa vaikutuksia paikallisille – reilu matkailija suosii paikallisia yrittäjiä ja sammuttaa hotellihuoneesta valot

Hiekkarantoja, historiaa ja hyvä sijainti – Terijoki pyrkii tavoittamaan entisen loistonsa

Lasten kanssa interrailaamaan – uhka vai mahdollisuus?

Ilmailualan sivusto rankkasi USA:n lentoasemat – paras löytyy Kaliforniasta, huonoin Illinoisista

Kenen koti oli Casa Haartman? Kotimuseoissa turisti pääsee näkemään niin taidetta kuin tunnettujen henkilöiden arkeakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.