Jokainen voi löytää oman saariparatiisinsa Filippiineiltä

Pit Senyor! -huudot raikuvat ilmassa. Rumpujen ja torvien pärinä on korvia huumaavaa, kun karnevaalikulkueessa toinen toistaan värikkäämmät asut täyttävät kadut, kirjoittaa Karjalainen.

On vuotuisen Sinulog-festivaalin aika Keski-Filippiinien suurimmassa kaupungissa Cebussa.

Tätä Filippiinien Mardi Grasiksi kutsuttua karnevaalia vietetään joka tammikuun kolmas sunnuntai, ja se kerää toista miljoonaa ihmistä juhlimaan kaupungin kaduille.

Karnevaalin historia juontaa juurensa 1500-luvulle, jolloin tutkimusmatkailija Ferninand Magellan saapui näille saarille ja julisti Filippiinit Espanjan siirtomaaksi. Tarina kertoo, että Magellan antoi paikallisen heimon kuningattarelle lahjaksi pienen Santo Ninon (Jeesus-lapsen) kuvan. Saatuaan lahjan kuningatar tanssi ilosta joen liikettä mukaillen, ja muut heimolaiset liittyivät tanssiin.

Kyseistä hetkeä pidetään Sinulog-juhlan alkuna, ja nykypäivänä kaikki karnevaaliin osallistuvat ryhmät kilpailevat siitä, kuka pystyy esittämään tanssin näyttävimmin.

Yli 7 000 saaresta koostuva Filippiinit on vielä toistaiseksi säilynyt yllättävän syrjässä Kaakkois-Aasian suurilta turistivirroilta. Vaikka viime vuosina monessa yhteydessä onkin kysytty, onko seuraava vuosi Filippiinien vuosi, matkailijamäärissä mitattuna Filippiinit laahaa vielä valovuosia muuta Kaakkois-Aasia jäljessä. Moni kutsuukin Filippiinejä Thaimaaksi 20 vuotta sitten.

Tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset ja jokavuotiset taifuunit ovat vaikuttaneet julkisuuskuvaan. Viimeisin taifuuni vuonna 2013 pyyhkäisi 200 000 asukkaan Taclobanin kaupungin maan tasalle ja aiheutti mittavaa tuhoa Leyten saarella Filippiinien itäosassa. Lisäksi monella suomalaisella lienee muistissa Jolon panttivankidraama "tapaus Fränti ja Vahanen" 2000-luvun taitteesta.

Dramaattisen ulkokuoren alta löytyy kuitenkin monipuolinen Kaakkois-Aasian helmi. Perillä matkailijat palkitaan muun muassa paratiisimaisilla autioilla hiekkarannoilla, lukemattomilla etnisillä vuoristoheimoilla, Unescon luonnonperintökohteen arvon saaneilla koralliriutoilla sekä mahtavilla surffiaalloilla.

Lisäksi Filippiineiltä jokainen voi löytää oman henkilökohtaisen saariparatiisinsa, johon ripustaa riippumattonsa ja leikkiä hetken Robinson Crusoeta. Kirjailija Alex Garlandin sanotaan saaneen inspiraationsa kulttiklassikon The Beachin (Laguuni) kirjoittamiseen Filippiineiltä, mutta muuttaneen kohdemaan lopulta paremmin tunnetuksi Thaimaaksi.

Yksittäisiä kohokohtia ovat muun muassa Boholin saarelta Filippiinien kansallismaisemaksi nimetyt Suklaakukkulat sekä saarella elävä uhanalainen kummituseläin, joka on yksi maailman vanhimmista säilyneistä nisäkäslajeista.

Lisää aiheesta sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"

Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta

Matkustaa ei voi, mutta maailmalle pääsee kotisohvalta – kierros Philadelphian vanhassa vankilassa ja valassafari Oregonissa ovat vain muutaman klikkauksen päässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.