Kanarian toiseksi pienin saari ei ole biletystä varten

Joskus sitä vain tietää tulleensa perille ja vieläpä oikeaan paikkaan. Sellainen fiilis tuli heti San Sebastiánissa, La Gomeran saaren pääkaupungissa, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat.

Kadulla ei törmännyt mainoskyltteihin englantilaisesta aamupalasta, eivätkä neonvalot huutaneet päivän pitsaa. Kukaan ei tarttunut hihaan ja kysellyt, että mistä päin vaaleahipiäiset mahtavat olla.

Hienoa oli sekin, että Espanjassa puhuttiin espanjaa eikä suomea, vaikka oltiin koko kansan Kanarialla, Teneriffan naapurissa.

La Gomera ei kuulu niihin kohteisiin, jonne mennään viettämään railakasta rantalomaa. Paikkaa mainostetaan kauniina luontokohteena ja sitä se onkin. Jos turistin kohtaa, hänellä on usein asusteina vaelluskengät ja reppu.

Saaren turismia ruokkii laivaliikenne. Lentokenttäkin siellä on, mutta lentoja on vain Pohjois-Teneriffalle.

La Gomeraan saavutaan yleensä autolautalla Teneriffan Los Cristianoksesta. Merimatka San Sebastiánin satamaan kestää alle tunnin.

Koska saari on pieni, läpimitaltaan noin 25 kilometriä, monet tekevät sinne vain päiväretken. Itse olin saarella viikon, ja sen perusteella yhden päivän pyrähdys tuntuu kovin hätäiseltä. Suosittelen jäämään ainakin yöksi tai pariksi ja nauttimaan saaren kiireettömästä elämänmenosta.

Gomeralaisia on noin 24 000, joista kolmannes asuu San Sebastiánissa.

Pääkaupunki on hyvä tukikohta, mutta koska pikkukujien arki alkaa pian haukotuttaa, liikkeelle kannattaa lähteä. Se onnistuu helposti ja halvalla busseilla, joita lähtee linja-autoasemalta seitsemää reittiä eri puolille saarta.

Muutaman euron lipun hintaan sisältyy maisemalisä, sillä saaren korkein kohta on yli 1 400 metrissä, eikä tasamaata juuri ole.

Tiet kiipeävät huimiin korkeuksiin ja kiemurtelevat pitkin vuoria ja laaksoja niin, että heikompaa hirvittää. Kalusto ja tiet ovat kuitenkin hyväkuntoisia, joten reissu on ehdottomasti pienen huippauksen arvoinen.

Pikkuruinen saari

Toiseksi pienin Kanariansaarista, pinta-ala 378 km2.

Vetonauloina kaunis luonto, patikointi ja Garajonayn kansallispuisto.

Sopii myös leppoisaan lomaan ilman vaelluskenkiä.

Siisti ja sympaattinen kohde, sopii omatoimimatkaajalle.

Lento- ja laivayhteyden päässä Teneriffalta.

Matkanjärjestäjiä muun muassa Finnmatkat ja Tjäreborg.

Erikoista: oma vihellyskieli El Silbo, jota opetetaan myös kouluissa.

Lue lisää La Gomeran saaresta sunnuntain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.