Kaverukset matkustivat maailman ympäri

Mikä oli mukavinta?

Sen kysymyksen ovat 21-vuotiaat kuopiolaiset Teemu Kolehmainen ja Otto Honkanen kuulleet sata kertaa. Kun on kiertänyt maailman 77 päivässä, moiseen kysymykseen vastaaminen on "hulluutta".

- Aasiassa oli mukavaa tinkaaminen, Saksassa kannettiin reppuja selkä hiessä osoitteita etsiessä, Pekingissä meitä kohdeltiin kuin filmitähtiä, Australiassa sukellettiin uskomattomilla koralliriutoilla. Ja oli USA:ssakin mahtava ajella Death Valleyssa… Lista on loputon.

Kaksikko lähti maailmanvalloitukselleen lokakuussa, kun kesätöistä oli kertynyt tarpeeksi rahaa. Alkuun varattiin vain parit ensimmäiset lennot Aasiaan.

- Bangkokissa mietittiin matkaa tarkemmin ja varattiin loppumatkan Sydney-Los ja New York-Suomi -lennot. Niissä raameissa oli mahdollisuus tehdä mitä vain.

- Kannettava oli elintärkeä, että pystyi etukäteen varailemaan lentoja ja hotelleita. Mutta ongelmana oli aina löytää nettikahvila.

Tinkimistä tarvittiin Matka ei miesten mukaan tullut edes "kamalan kalliiksi". Noin 5 000 euroa per nenä riitti koko 77 päivän reissaamiseen ilman, että tarvitsi etsiä hanttihommia ravintoloista tai hotelleista.

- Sitten meni hermo USA:ssa yhteen seitsemän dollarin (5,20 euron) taksimatkaan! Ja Aasiassa tingattiin ostoksista hurjana, vaikka kyseessä oli ehkä 50 sentin vääntö, nauraa Otto.

- Ja Vegasissa ei ollut vara mennä pelaamaan pöytiin, joiden minimipanos oli 10 dollaria (noin 7,5 euroa). Sitten pelattiin sentin panoksilla yksikätistä. Teemu hävisi.

Ainoa suurempi harmi sattui Laosissa, jossa piti mennä paratiisimaiselle Mekong-joelle.

- Yksi mies sanoi, että se on etelässä, joten lähdimme bussilla etelään. Kun olimme perillä, kävi ilmi, että joki olisikin ollut kauneimmillaan juuri siellä, missä aluksi olimme.

Paratiisi jäi näkemättä Paluukyyti huonoilla teillä kesti kuusi tuntia.

Noin 40km/h ryttyyttänyt auto oli täynnä siemensäkkejä ja puolessa matkassa kyytiin nousi nainen myymään sipuleita.

- Ei nähty paratiisijokea, vaan paljon maaseutua bussin ikkunasta. Vessahädän sietokyky kasvoi. Ei voinut kuin läppää heittää.

Siitäpä suunnaksi Vietnam, menopeli yöbussi. Unta olisi kaivattu, mutta likaisessa bussissa pistettiinkin karaoketelevisio huutamaan. Teemu yritti vaimentaa nappikuulokkeillaan edes jotain. Otto nukkui noin tunnin.

Vietnamista matka jatkui kohti Singaporea ja Australiaa.

- Päivän aikana meillä oli yksi junamatka ja neljä lentoa. Vuorokauteen ei nukuttu yhtään.

Riesakenguruita Australiassa bussimatkatraumoja balsamoitiin 40 asteen helteellä ja upeilla koralliriutoilla. Miehet tutustuivat kengurunmetsästykseenkin.

- Kenguruita on siellä miljoonia, ne ovat oikeasti liikenteen riesa. Ammuin sellaisen riesakengurun, Teemu puolustautuu.

- Minä ajoin autolla perässä, Otto tarkentaa.

Liha oli "ihan hyvää, mutta sitkeää".

Kengurufarmilla Teemulle tuli sitten syyllinen olo.

- Ne olivat niin rauhallisia ja mä ammuin niiden kaverin. Olin ihan, että sori ja silitin niitä. Koalat tulivat syliin asti ja painoivat pään kainaloon. Se oli kyllä suloista, Teemu muistelee.

Sadetta, lisää sadetta Australiasta matka jatkui Los Angelesiin. Eivätkä yllätykset loppuneet.

- Vuorokausi alkoikin alusta. Olimme taas torstaissa, vaikka olimme varanneet autovuokran perjantaista alkavaksi, joten siitä piti maksaa vähän enemmän.

Miehet rentoutuivat Kalifornian rannikolla, Hollywoodissa ja Anaheimissa (nähtiin Ducks vs Senators peli. Oton huom.), josta auto suunnattiin kohti Vegasia ja sisämaata.

- Grand Canyonilla oli yöllä 18 astetta pakkasta, eli kerrospukeutuminen oli tarpeen.

Houstonissa ilmankosteus nousi sataan. Suomalaiskuskit saivat tuta amerikkalaisen kaatosateen, joka kesti Houstonista Baltimoreen saakka.

- Tulvakuvia on helppo uskoa. Autoja oli ojissa. Mietimme, mitenhän tässä käy. Fiilis meni, kun sitä vettä oli niin p..keleesti.

- Mutta Washingtonin kautta New Yorkiin selvittiin.

Suomi pelottavampi Islannin ja Norjan kautta miehet ehtivät jouluksi kotiin.

- Kun sitten astui Kuopion juna-asemalle, niin olipa hiljaista. Ja niin oli hyvä, Teemu sanoo.

- Matka pisti mittasuhteet vähän eri puihin. Mutta yhtä turvallista maailmalla on kuin Suomessa, ellei jopa turvallisempaa matkustamisen kannalta, hän hörähtää.

- Seikkailuvimma jäi päälle. Vielä lähdetään reppu selässä maailmalle, Otto vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Walt Disney Worldissa käy joka vuosi yli 55 miljoonaa vierailijaa – huvipuistoalueella pääsee näkemään tuttuja hahmoja ja kurkistamaan elokuvien kulisseihin

Oletko kiinalaisessa horoskoopissa rotta? Onnea, nyt alkaa sinun vuotesi

Näin toimii kierrätys suomalaisten suosimissa turistimaissa – Thaimaa, Turkki, Viro...

"Jos kyltissä lukee runsten, se on U-käännöksen paikka" – Hanna Lehmusto, 39, suunnittelee matkansa mahdollisimman monen nähtävyyden kautta

Oletko voin ystävä? – Harva keksisi perustaa voibaarin, mutta nyt sellainen on olemassa

Lentäminen voi pian vähentyä Suomessa niin kuin Ruotsissa, sanoo matkailun trendejä arvioiva asiantuntija – "Lentovero ei yksin selitä ruotsalaisten heikentynyttä lentämisintoa"

Tästä ikonisesta nähtävyydestä julkaistaan eniten Instagram-kuvaviestejä – Enemmistö matkailijoista uskoo, että matka on entistä parempi, jos siitä tekee päivityksiä sosiaalisessa mediassa

Kapteeni Heikki Laakkosen vastuulla on valtava Sky Princess -alus, ja hän voi myös vihkiä hääpareja laivalla, mutta parasta ovat meret – "Silloin kun tuuli puhaltaa myrskylukemia, on helppo tehdä päätöksiä"

Meripäivinä ei ole kiire, mutta pian edessä on taas uusi satama – Viikon risteilyyn Välimerellä mahtuu runsaasti ohjelmaa ja elämyksiä

Passin ja henkilökortin hinnat laskivat vuoden alussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.