Kiertomatkojen suosio selvässä kasvussa

Yhä useampi matkailija kaipaa lomaltaan muutakin kuin vain rannalla makailua. Kierto- ja teemamatkoja tarjoavat matkanjärjestäjät kertovat, että toiminnallisten lomien suosio on ollut viime vuodet voimakkaassa kasvussa, eikä suunta näytä muuttuvan tänäkään vuonna.

Teemoitettuihin asiantuntijamatkoihin erikoistuneen Lomalinjan myynti on myyntijohtaja Sari Mäkisen mukaan kasvanut viime vuodet kymmenillä prosenteilla joka vuosi. Lomalinja on panostanut voimakkaasti erityisesti yli 55-vuotiaiden matkatarjontaan.

–Eläkkeellä on aikaa, rahaa on jo kertynyt, eikä kulutus ole enää samanlaista kuin ruuhkavuosina, jolloin lapset ovat koulussa. Suuret ikäluokat ovat jääneet eläkkeelle. Sitä väkeä on paljon, Mäkinen huomauttaa.

 

Myös kilpailijoilla varttuneet ovat iso asiakasryhmä teema- ja kiertomatkoilla, mutta nuorempiakin kiinnostavaa toimintaa on tarjolla.

–Aktiivilomat, joilla on vaellusta tai pyöräilyä, ovat olleet tosi suosittuja. Nimenomaan näiden kautta myös nuoremmat ihmiset ovat löytäneet teemamatkojen pariin, kertoo Tema-matkoja myyvän Finnmatkojen tiedottaja Salla Salo.

Tema-matkat on luokitellut vaellukset ja pyöräilyt kolmeen eri vaativuustasoon, joten tarjontaa on monenkuntoisille.

Aurinkomatkat on myynyt kiertomatkoja perustamisestaan saakka eli 51 vuoden ajan. Viestintäpäällikkö Annina Metsolan mukaan alkuaikojen suuren suosion jälkeen niiden myynti notkahti, mutta nyt ne ovat jälleen hyvin kysyttyjä ja siksi myös tarjottuja.

–Itse näen kiertomatkat vähän niin kuin reppureissuna mukavuuksilla. Matkaohjelma on rakennettu yleensä niin, että siellä näkee sellaista, mitä ei välttämättä itse tehdyllä matkalla näkisi tai ehtisi kokea.

 

Aurinkomatkat lupaa, että matkoilla voi päästä tutustumaan esimerkiksi suurelta yleisöltä suljettuihin museoihin tai yksityiskoteihin.

–Esimerkiksi Tiibetiin yksityisten matkustajien on aika hankala järjestää matkoja. Ryhmässä se onnistuu sujuvasti, Metsola houkuttelee.

Ryhmästä moni on löytänyt pitkäaikaisia ystäviäkin, Metsola tietää.

 

Pienten lasten kanssa kiertomatkoille ei matkanjärjestäjien mukaan kannata lähteä, koska esimerkiksi toistuva bussissa istuminen voi olla naperoille liian rankkaa.

–Kouluikäisten kanssa, jotka ovat kiinnostuneita ympäristöstä ja historiasta, se onnistuu vallan mainiosti, Metsola uskoo.

Teema- ja kiertomatkoja myydään yleensä kokonaispakettina, johon kuuluvat kaikki kuljetukset, majoitukset, pääsyliput ja ainakin suurin osa ruokailuista.

Mäkinen kertoo, että kiertomatkoilla ryhmäruokailut kuuluvat yleensä ohjelmaan.

–Se ei ole välttämättä ihan gourmet'ta mutta sen maan hyvää ruokaa. Heti, jos ruuista tulee sanomista, hylkäämme sen ja etsimme uuden paikan. Nälkäiset ihmiset eivät ole kivoja. Ruokarytmi pitää olla sellainen, ettei kenellekään pääse tulemaan nälkä.

Poikkeuksena Lomalinjalla ovat esimerkiksi maalauskurssit, joilla jokainen voi syödä mieltymystensä mukaan.

 

Kaikki matkanjärjestäjät kehuvat, että mukana on asiantuntijaopas, joka tuntee matkan teemana olevan aihepiirin tai maan perinpohjin. Tavallisten matkaoppaiden sijaan tietoa jakavat esimerkiksi biologit, kulttuuriantropologit, kuvataiteilijat tai teeman hyvin tuntevat julkisuuden henkilöt.

Tarjonnan kirjo on erittäin suuri, ja se laajenee koko ajan niin maantieteellisesti kuin teemoiltaan. Aasiassa uusia kiinnostaviksi kehuttuja kohteita ovat muun muassa Vietnam ja Sri Lanka. Eteläisestä Afrikasta, Kuubasta ja Alaskasta taas tavoittaa aivan toisenlaista eksotiikkaa. Euroopassa muun muassa Balkanin maat, kuten Kroatia, ovat yhä suositumpia.

Lomalinjassa on huomattu, että sotahistoria kiinnostaa suuresti. Matkoja tehdään niin lähialueille Venäjän puolelle kuin esimerkiksi Ranskan Normandiaan ja Amalfin rannikolle Italiaan.

–Sotaveteraanit eivät pysty juurikaan enää matkustamaan, mutta matkoilla on heidän jälkeläisiään. Saattaa olla isiä ja äitejä lastensa kanssa, Mäkinen kertoo.

 

Teemamatkat eivät pysty kilpailemaan hinnoilla halvimpien rantalomien kanssa, mutta niitä markkinoidaan helppoina vaihtoehtoina kiireisille ihmisille.

Kääntöpuolena on se, että matkalla ei voi välttämättä lähteä juurikaan sooloilemaan oman mielensä mukaan.

–Ihanteellisin tapa on jäädä kiertomatkan jälkeen vielä rannalle loikoilemaan, Metsola sanoo.

 

Esimerkkejä : Tarjontaa lähelle ja kauas

Lomalinjan uutuuksiin lukeutuvat Jangtsejoen risteily Kiinan Shanghaista ja Sri Lankan kiertomatka.

Aurinkomatkojen kiertomatkojen hinnaston alapäässä on Islanti, johon pääsee halvimmillaan 750 eurolla. Kalleimmassa päässä on Etelä-Afrikan safari, joka maksaa noin 4000 euroa.

Tema-matkojen ensi kesän suosituimmat matkat ovat tämänhetkisten varausten perusteella Balkanin parhaat palat, Istanbul – portti Aasiaan ja Suuri Kiinan kiertomatka.