Kuinkas tänne eksyitte?

Vielä enemmän Andrus Tosin on hämmästynyt tai ehkä enemmänkin riemuissaan, kun vieras esittelee isännälle tuoreen suomalaisen matkakirjan. Siinä Tosinin parakkipuoti on esillä oikein värikuvassa.

- En ole kuullutkaan tästä mitään aikaisemmin. Eihän täällä usein suomalaisia käy. Joskus kesällä jokunen on piipahtanut, 10 vuotta kuppilaansa pitänyt Tosin toteaa.

Hänen baarinsa Mr. Konn (Herra Sammakko) on päässyt esille Otso Kantokorven kirjoittamaan Sankarimatkailija Tallinnan lähijunissa -taskukirjaan siksi, että baari on Viron pääkaupunkiseudun sähköjunaverkon itäisen haaran päätepysäkin tuntumassa Aegviidun pikkukauppalassa.

Keskellä metsäseutua sijaitsevasta 800 asukkaan kauppalasta Kantokorpi on löytänyt yllättävän paljon kohteita. Niistä ei tosin juuri liene riemua rempseää lomaelämää kaipaileville turisteille.

Mr. Konn on koko taajaman ainoa baari. Sen lisäksi keskustaajamassa on kaksi pikkukauppaa, kirkko, peruskoulu, seuraintalo ja alueen luontoretkeilymahdollisuuksista informaatiota jakava luontotalo. Hieman loitommalla keskustasta on vielä kaksi lomakeskusta, joissa voi majoittua ainakin kesäisin.

- Hiljaistahan täällä on. Aegviidussa asuu nykyisin pääasiassa eläkeläisiä. Kesällä nyt sentään on enemmän elämää, Andrus Tosin huokaa.

Tätä ei ole vaikea uskoa. Baarissa ei muita asiakkaita. Koko taajamassa ei asemalta saapuessa näkynyt ketään muuta kuin pari junamatkustajaa ja rautatievirkailijaa.

Jälkeenpäin on pakko ottaa selvää, että onko Aegviidussa oikeasti ketään.

- Muutama saha täällä toimii. Työssä olevista puolet käy Tallinnassa töissä. Niin oli jo neuvostoaikana lähijunan ansiosta, kertoo kunnan tiedotuslehteä eläkkeellä kokoava entinen kunnanjohtaja Aleksander Soitu .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.