Kuollutmeri on kelluttava elämys

Jordanialainen Abeer Dana istuu muovisella tuolillaan Kuolleenmeren rannalla ja hymyilee veden pinnan päällä kelluville länsimaalaisille turisteille.

- On huvittavaa katsoa ihmisiä, jotka lukevat lehtiä tai ihastelevat maisemia selällään meressä, Abeer kikattaa.

Kosmetologina työskentelevä Dana on matkustanut työtovereidensa Eman Mnaaserin, Nehad Saqerin ja Manal Qunnaisin kanssa Pohjois-Jordaniassa sijaitsevasta Aljunin kaupungista Kuolleenmeren rannalle viettämään yhteistä vapaapäivää.

Lämpömittari osoittaa yli 30 plussa-astetta ja hikipisarat tekevät vallankumoustaan itse kunkin otsalla.

Huiviin sonnustautuneet nelikymppiset naiset ovat käärineet housunlahkeensa pohkeisiin ja uittavat varpaitaan vedessä. Se on maksimi, mitä musliminainen voi yleisellä rannalla itsestään paljastaa.

Jalkojen kastelu meren suolaisessa vedessä onkin tärkeimmistä syistä, miksi naisnelikko on matkustanut muutaman sadan kilometrin automatkan. Perilläoloaikaa on tälläkin kertaa vain iltapäivä, mutta dramaattisen kaunis merenranta koukuttaa heidät kerta toisensa jälkeen paikalle.

- Emme käy uimassa vedessä, mutta jo varpaiden kastelu saa rentouttavan olon. Tykkään ihastella turisteja ja nauttia ajastani veden äärellä, Dana sanoo ja vilkuilee turisteja, jotka ovat sivelleet itseensä Kuolleenmeren mustaa mutaa.

Suolavesi kantaa On useita syitä, miksi Kuollutmeri - yksi maailman todellisista luonnonihmeistä - on ainutlaatuinen matkailukohde paitsi ulkomaalaisille myös paikallisille lomailijoille.

Merkittävintä lienee se, että veden suola- ja mineraalipitoisuus on noin 30 prosenttista ja siksi vedellä on parantavia vaikutuksia esimerkiksi ihosairauksista kärsiville.

Sanotaan, että Kuolleenmeren mineraalit rentouttavat ja ravitsevat ihoa. Ne myös aktivoivat verenkiertojärjestelmää ja helpottavat reumaattisia kipuja sekä aineenvaihdunnan häiriöitä.

Ei ole ihme, että markkinoilla näkee useita kosmetiikkatuotteita, joiden raaka-aineina on käytetty Kuolleestamerestä saatuja ainesosia.

Vesi onkin niin suolaista, että se riittää pitämään ihmisen kellumassa pinnalla.

- Jopa minäkin uimataidottomana voisin nauttia selällään kellumisesta rentona, Saqer virnuilee.

Vesi aina lämmintä Pitkin Kuolleenmeren rantaa sijaitsee hotelleja, mutta suolajärvestä pääsee nauttimaan helposti muuallakin majaileva. Esimerkiksi Jordanian pääkaupungista Ammanista Kuolleeseenmereen on noin tunnin ajomatka. Rauniokaupunki Petrasta matkaa on puolestaan hieman alle kolme tuntia.

- Tänne tulee turisteja ympäri vuoden, sillä vesi on aina lämmintä, Dana vakuuttaa.

Matalin paikka Kuollutmeri on maailman matalin paikka. Se on 400 metriä meren pinnan alapuolella.

Kuollutmeri on suolajärvi, jonka pinta-ala on kutistunut jopa kolmanneksen siitä, mitä se 1960-luvulla oli. Joidenkin arvioiden mukaan vedenpinta laskee metrin vuodessa.

Pääsyyt suolajärven kuihtumiseen ovat alueen suuri vedenkulutus ja se, ettei Jordanjoesta laske vettä Kuolleeseenmereen yhtä paljon kuin ennen.

Kuollutmeri haihtuu vuosittain ja pelkona on, että merestä on vuosikymmenien päästä enää pelkkä muisto.

Jordania ja Israel suunnittelevatkin tunneleita, joita pitkin vettä saataisiin Välimerestä tai Punaisestamerestä riutuvaan Kuolleeseenmereen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.