Kuopiolaismatkailija keräsi rahaa Japaniin

Kuopiolaisen Teemu Rissasen matkasuunnitelmat menivät hetkessä uusiksi 11. maaliskuuta, kun uutiset Japanin Sendain maanjäristyksestä kantautuivat Suomeen.

Rissasen piti lähteä kolme viikkoa kestävälle Japanin-lomalleen 25.3., mutta tuhon laajuuden käydessä ilmi matkaan lähteminen ei tuntunut hyvältä ajatukselta.

- Halusin odottaa, että tilanne ja ihmisten tunteet tasoittuvat, ja päätin lykätä lomaani.

Lomaa odotellessa, japanilaisten kanssa viestejä vaihtaessa ja katastrofiuutisia seuratessa Rissaselle tuli halu auttaa.

- Jos tietää miten ystävällisestä kansasta on kyse, niin ymmärtää, että he tekisivät samoin tilanteen ollessa toisin päin. Keksin, että minullahan on auttamiskanava. Kuulun rotareihin, ja ehdotin klubimme jäsenille, keräisimmekö yhdessä rahaa. Aluksi mielessäni kävi kaikenlaista, kuten äidinmaidonvastikkeiden vienti, mutta niiden kanssa olisi saattanut joutua monenlaisiin tulliselvityksiin.

Rahaa kerättiin viidessä eri klubissa Kuopiossa. Rotareiden karttuisa käsi tuotti yhdessä viikossa peräti 5000 euroa.

- Kävin kertomassa ajatuksestani itse henkilökohtaisesti jokaisessa klubissa.

Rissanen on paraikaa kuljettamassa rahoja määränpäähänsä. Rissanen toimittaa rahat eteläiseen Japaniin Kagoshiman ja Miyazakin maakuntien rotaripiirille, jossa niin ikään on katastrofikeräys meneillään. Sieltä yhteistyön hedelmä kohdennetaan kokonaisuudessaan tuhoalueen ihmisten hyväksi.

Matkailu avaa silmät Japanin-matka on Rissaselle toinen. Ensimmäisen kerran hän matkusti maahan vuonna 2009 opiskellakseen kuukauden ajan rotareiden GSE-stipendillä.

- Siinä ajassa ehti ystävystyä monien japanilaisten kanssa. Ennen olisin katsellut uutisia kuten kaukaisia uutisia tavataan katsella; siellä täällä kuolee kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta uutiset eivät saa kasvoja. Nyt kun tunnen ihmisiä, joilla oli hätä läheisistään, uutiset saivat ihan erilaisen merkityksen.

Sendain maanjäristys opetti Rissaselle sen, mikä on matkailussa tärkeintä.

- Se avaa meidän silmämme. Ilman aiempaa matkaani ja kokemustani japanilaisista tätä keräystä ei olisi pantu alkuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.