Kymmenen täkyä Menorcalle

Baleaarien saariryhmään kuuluvaa Menorcaa kutsutaan usein Mallorcan hyväkäytöksiseksi pikkusiskoksi. Syy nimitykseen on selvä: kun Mallorca avasi kaikki ovensa ja ikkunansa turismille, Menorca rajoitti hotellirakentamista ja muita investointeja. Menorca oli kestävän matkailun asialla jo vuosikausia ennen kuin ympäristöarvoista tuli turismissa muotia.

Vaikka Mallorcan ja Menorcan välimatka on lyhimmillään vain 13 kilometriä, nämä Espanjalle kuuluvat saaret ovat kuin eri maailmasta.

Ja samaan saariryhmään mahtuu myös Ibiza, bilettäjien ikuinen paratiisi. Siitä Menorca on henkisesti vielä kauempana: Ibiza elää yökerhoistaan ja klubeistaan, Menorcalla niitä saa etsimällä etsiä.

Mutta jos etsit kesälomamatkaltasi lähes tyhjiä hiekkarantoja, harvinaisia lintulajeja ja vaellus-/pyöräily- tai hevosretkiä, Välimeren vihreimmäksi saareksi kutsuttu Menorca on sinun saaresi.

Tässä kymmenen hyvää syytä, miksi Finnmatkat otti Menorcan ensi kesän lomauutuudekseen. Ja miksi se kannattaa pitää mielessä ensi kesän lomamatkan suunnittelussa.

1 Rauhallisuus

Tämä on Menorcan suurin valtti, ei siitä mihinkään pääse. Linnunlaulu, ruuhkattomuus, pienet hotellit sekä hiekkarannat, joihin ei pääse autolla. Pikkusaaren kolmanneksi suurin kaupunki on 9 000 asukkaan Alaior. Kaupunkien keskustoja lukuun ottamatta saaressa on tasan yksi vilkas tie.

2 Melonta

Oletpa kokenut meloja tai ensikertalainen, Menorcalla melanvilautus on tehty helpoksi. Kanootteja ja kajakkeja saa vuokrata tunniksi tai sitten voi ilmoittautua vaikka 10 vuorokauden retkelle. Tai tehdä mitä tahansa siltä väliltä.

3 Ratsastus

Saaren ympäri kulkee Cami de Cavalls (= Hevospolku), joka on 216 kilometriä pitkä. Hevosvaelluksilla edetään pääosin upeissa rannikkomaisemissa, mutta myös saaren kahden suurimman kaupungin läpi.

4 Vaellus

Matkalla-teeman testimatkaajalla on vaelluskengät aina mukana, mutta Menorcan vaelluspolut menivät kertaheitolla pörssin kärkeen. Vaihtelevat maisemat ja hyvin ylläpidetyt reitit ilahduttavat. Sama pätee maastopyöräilyyn.

5 Ruoka ja juomat

Caldereta de langosta eli hummerikeitto on saaren erikoisuus. Menorcan viinejä ja giniä kannattaa maistaa.

6 Mahon

Mahon (Mao) on saaren brittihenkinen pääkaupunki, jossa on noin viiden kilometrin pituinen luonnonsatama.

7 Ciutadella

Mahonin kaupungin vastakohta. Ciutadella on periespanjalainen kaupunki, jonka vanha keskusta ja goottilainen katedraali ovat upeita.

8 Härkävuori

Monte Toro (= Härkävuori) on Menorcan korkein kohta, tosin vain 357 metriä. Maisemat ovat kauniit ja huipulla oleva luostari tunnelmallinen.

 

9 Ostokset

Menorca on kenkien, nahkatuotteiden, juustojen ja ginin kehto. Maailmankuulun menorcalaisen kenkävalmistajan Jaime Mascaron tehtaanmyymälässä moni nainen menee sekaisin.

10 Luolat

Menorcan rantakallioissa on luolia, joissa on joskus asuttu ja joitakin niistä käytetään yhä loma-asumuksina. Vaellusretkillä luoliin voi kurkistaa sisään, ja monissa voi vieraillakin.