Lasten kanssa interrailaamaan – uhka vai mahdollisuus?

Kolumni

Kesäloma häämötti edessä, ja haaveenani oli väistää Suomen arvaamatonta kesää Eurooppaan. Ajatus autoilusta kahden lapsen kanssa hiostavilla autobaanoilla ei houkuttanut, ja parkkipaikkojen metsästys ahtaissa eurooppalaisissa keskustoissa suorastaan ahdisti. Mikä neuvoksi? Kirjahyllyssä silmiin osui Waltarin huumaava matkailuklassikko, Yksinäisen miehen juna. Mitä jos juna ei olisikaan niin yksinäinen?

Tutkin interrailausta ja ilahduin: aikuisen matkustaessa alle 12-vuotiaiden kanssa saavat lapset samat liput ilmaiseksi. Eikä lasten tarvitse olla edes omia, isovanhemmatkin voivat hyödyntää tämän tarjouksen! Toverit tosin pohtivat urheuttani – miten jaksan kaksi viikkoa reissussa lasten kanssa, kun monilla jo kahden päivän retki Muumimaailmaan imee mehut.

Junamatkailua puolusti myös toinen, vähemmän itsekäs teema: se kuormittaa ilmastoa huomattavasti vähemmän kuin lentomatkailu tai jopa autoilu. Esimerkiksi junamatka Eurostarilla Lontoosta Pariisiin tuottaa vain kymmenesosan hiilidioksidipäästöjä verrattuna samaan matkaan lentäen. Asemat ovat kätevästi kaupunkien keskustoissa – jää enemmän aikaa nähdä kaupunkia.

Matkakohteeksi valikoitui ikisuosikki Italia. Helpot yhteydet, ylenpalttinen nähtävyyksien tarjonta ja runsaat ruokailumahdollisuudet painoivat vaakakupissa. Venetsiasta pudottauduttiin parin kolmen päivän pysähdyksin koko Italian halki, Roomaan, Napoliin ja Sisilian pohjoiskärjen Messinaan. Neljä kaupunkia, neljä erilaista Italiaa.

Onneksi junailu oli Waltarin ajoista muuttunut melkoisesti – Italiassa junat ovat siistejä, tehokkaita ja mukavia. Uskallan väittää, että luotijunat ovat jopa mukavampia kuin Suomessa. Matkamukavuuden takia valitsin reiteille vauhdikkaat Frecciarossa-junat. Isot penkit, nopeat yhteydet ja heinäkuun helteillä ehdoton ilmastointi olivat tärkeitä kriteereitä. Majoitukset varasin jokaiseen kaupunkiin etukäteen, jotta paikan päällä säästyi aikaa olennaiseen – päätarkoitushan oli lomailla!

Italiassa on helppo matkata lasten kanssa: ruokapaikkoja on runsaasti, ja kaikkialta saa pastaa ja pitsaa. Rohkeammat kokeilevat risottoa. Poikani ihastuivat myös paikallisiin matkaeväisiin, arancineihin. Ne ovat ruokaisia, paistettuja riisikakkuja, jonka täytteenä on kinkkua, tomaattia tai juustoa.

Venetsiassa ihailimme kanaaleja veneestä käsin ja Muranon taitavia lasinpuhaltajia. Museot jätimme suosiolla väliin. Rooman kuumuutta paettiin – tietysti lähijunalla – viereiseen Santa Marinellan rantakylään – kunnon roomalaisten tavoin. Saimme täydellisen rantapäivän vähällä vaivalla. Napoliin saavuttaessa lasten huomion taas herätti uljas Vesuvius, jonka laelle tehtiinkin retki – samalla nähtiin Pompeijin huikea rauniokaupunki.

Parin viikon matkalta keräsimme paljon hienoja muistoja ja uusia oppeja. Seuraavaa junareissua suunnitellaan jo. Avanti!

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka haaveilee matkustavansa Waltarin jäljissä Euroopan halki junalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.