Märät säpikkäät antavat seksivinkkejä laavuun

Matkailu on Lapille tärkeä elinkeino, mutta sen alkuperäiskansa, saamelaiset, eivät varauksetta innostu turisteista. Ainakin television Märät säpikkäät -sketsisarjasta tutut Kirste Aikio ja Suvi West antavat Saamenmaan opaskirjassaan Märät säpikkäät – Saamelaisten käyttöopas voimakkaasti sen kuvan.

Esimerkiksi saamenpuvut ja neljän tuulen hattu ovat heille herkkiä asioita, joita ei muualta tulevien pidä luvatta ylleen panna. Säpikkäät paheksuvat turisteille kaupattavia "feikkipukuja", noitarumpuja ja eri alueiden pukujen osien sotkemista keskenään.

Säpikkäiden mielestä on harmillista, että bisnestä tekevät vielä yleensä muualta tulleet – eivät saamelaiset itse.

 

"Suomalaiset", joiksi meitä ei-saamelaisia, Suomessa asuvia Saamenmaalla kutsutaan, voivat saada oikeuden saamenpuvun käyttöön vain erityistapauksissa, kuten avioliiton kautta.

Saamelaisen kumppanin löytäminen on Säpikkäiden mukaan kuitenkin hyvin vaikeaa ainakin pohjoisessa, koska saamelaiset valitsevat puolisonsa mieluiten oman kansan harvoista riveistä.

Säpikkäät paheksuvat muun muassa sitä, että etelästä tulleet ovat viinan avulla höynäyttäneet saamelaisia jopa maakauppoihin.

 

Myönteisimmin Säpikkäät suhtautuvat ruska-ajan turisteihin, koska nämä lähinnä kävelevät luonnossa sitä kunnioittaen ja valokuvia napsien.

–Ruskaturistit ovat lähes poikkeuksetta mummoja, kirjassa iloitaan.

Säpikkäät varoittavat, että saamelaiset voivat "kälmiä" ronskilla ja suorasukaisella puheellaan. Toisaalta kannattaa varoa, ettei itse heitä huulta esimerkiksi porojen metsästämisestä.

 

Porotalous on jäänyt monilla saamelaisilla sivuelinkeinoksi, eikä Säpikkäidenkään kotona ole sarvipäitä kasvatettu.

Lapissa liikkuvan on syytä varautua siihen, että poroja tulee paljon vastaan niin ruokapöydässä kuin maantiellä.

Kasvissyöjällä voi olla vaikeaa, jos elää paikallisen ruokakulttuurin mukaisesti.

Autoilijan taas kannattaa pitää puukkoa mukana siltä varalta, että auton alle jäänyt poro jää kitumaan. Poronhoitoalueella sattuu vuosittain noin neljätuhatta porokolaria.

 

Saamenmaa ulottuu neljän valtion alueelle: Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Venäjälle.

Saamelaisilla on useita festivaaleja, joissa kansat yhdistyvät monessakin mielessä. Nuoret naimattomat naiset antavat kirjassaan suorasukaisia ohjeita muun muassa viinanjuontiin, sopivan kumppanin löytämiseen ja seksin harrastamiseen laavussa.

Saamenmaan tunnetuin festivaali on heinäkuussa pidettävä Riddu Riđđu Norjan Kåfjordissa.

Kautokeinon pääsiäismarkkinoita Säpikkäät taas kuvailevat "saamelaisten Pariisin muotiviikoksi".

 

Kummallakin naisella on vahvat siteet Pohjois-Norjaan, jossa matkailijoidenkin kannattaa heidän mielestään käydä.

He tosin varoittavat huonoista teistä, kovista ylinopeussakoista, tökeröstä palvelusta, majoituksen epämääräisestä hinta-laatusuhteesta, kalliista viinasta, myrskyistä ja ruokapaikkojen puutteesta.

 

Saamelaiset ovat poljettu vähemmistö, jonka kulttuurin, kielen ja uskomukset valtaväestöt ovat lähes tuhonneet.

Säpikkäät eivät kaipaa suomalaisilta tsemppausta, holhousta tai opettamista. He ovat toki hyvillään, ettei saamelaisista yritetä tehdä enää suomalaisia ja että he voivat kuulla esimerkiksi saamenkielisiä uutisia.

–Mutta parempi olisi, jos toisiin ihmisiin suhtauduttaisiin ihan vain ihmisinä, nuoret naiset kirjoittavat.

Johnny Knigan kustantamaan kirjaan omat kommenttinsa kirjoittanut "kotiantropologi" Esa Salminen säestää heitä ymmärtävästi.

 

Alkuperäiskansa : Satatuhatta saamelaista

Euroopan ainoaa alkuperäiskansaa, saamelaisia, on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueilla noin satatuhatta, heistä kymmenisentuhatta Suomessa ja tuhatkunta pääkaupunkiseudulla.

Eläviä saamelaiskieliä on yhdeksän. Suomessa puhutaan pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Yleensä saamen kielellä viitataan pohjoissaameen, jota Suomessa puhuu parituhatta ihmistä.

Suomen saamelaisista vain reilu neljäsosa puhuu saamea äidinkielenään.

Suomessa saamelaisalue Saamenmaa kattaa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Sodankylän pohjoisosan.

Säpikkäillä tarkoitetaan poronkarvaisia säärystimiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.