Malesiaan, oikeaan Aasiaan

Päiväntasaajan kupeessa oleva Malesia tarjoaa takuuvarman lämmön ympäri vuoden. Maassa on maailman korkeimpia rakennuksia ja maailman vanhimpia, 130 miljoonaa vuotta vanhoja Borneon sademetsiä, huippuluokan teknologiatuotantoa ja vielä alkuperäistä elämää.

Vuodenaikoja ei varsinaisesti ole. Aurinko porottaa suoraan ylhäältä, aina on lämmin, 30 asteen hujakoilla pysytellään jatkuvasti. Välillä on kuivaa ja toisinaan ropsauttaa. Reilusti. Sadetta piisaa vuodessa 3 000 millimetriä.

Aarniometsävaelluksen jälkeen voi pulahtaa joko Etelä-Kiinan mereen tai Andamanmereen tai tyytyä hotellin uima-altaaseen.

Valkoisia hiekkarantoja riittää.

Jos et lähde muuten vain, voit lähteä ainakin kylpylälomalle, häämatkalle, laskemaan lautalla jokea, riippuliitämään tai vain ruoka- ja ostosmatkalle.

Islamilaisena maana Malesia on suvaitsevainen kulttuurien sulatusuuni. Ovathan siellä tulleet toimeen keskenään jo vuosisatoja buddhalaiset, taolaiset, hindut, kristityt, shamaaniuskovaiset ja muslimit. Meno ei ole samanlaista kuin naapurimaassa Thaimaassa. Onneksi.

Siirtomaa-ajan Melaka

Jos Malesian matkalla saisi käydä vain yhdessä kaupungissa, kannattaisi valita Melaka. Sen historia on kiehtova. Portugalilaiset lopettivat sulttaanien ajan 1500-luvulla. Sitten tulivat hollantilaiset ja huolehtivat vallanpidosta 1800-luvulle.

Loppuaika ennen itsenäistymisen vuotta 1957 oli brittien. Jokainen on jättänyt jälkensä.

Vanhakaupunki on Melakan sydän. Siellä on Malakan niemimaan vanhin kiinalaisyhteisö, antiikkiliikkeitä ja hyviä ruokapaikkoja, kuten Restoran Peranakan osoitteessa Jalan Tun Tan 107.

Hyvät moottoritiet ja liikenneyhteydet takaavat joustavan liikkumisen Malesiassa.

Suupielet väärällään

Malesian matkalla on syytä käydä pääkaupungissa Kuala Lumpurissa, jossa kulttuurien kirjoa hämmentävät jättimäiset ostoskeskukset, buddhalaistemppelit, brittiläisen imperiumin jäänteet, 452-metriset Petronas-kaksoistornit, kiinalaiskorttelit sekä vehreät puistot orkideoineen ja perhosineen.

Selvästi ollaan maassa, jossa itä ja länsi kohtaavat. Liioittelematta voi sanoa, että vastaanotto maassa on tavattoman ystävällinen.

Ihmiset ovat hyväntuulisia, nauravia ja hymyileviä. Hapan naama jää automaattisesti kotiin.

Lompakko mukaan

Malesiassa eurot riittävät, hintataso on suomalaiselle edullinen. Shoppailijan paratiisissa alennusmyynnit saattavat kestää kolme kuukautta ja alennusprosentit voivat olla jopa 80!

Mitä sitten ostaa?

Paikallisia käsitöitä, värikkäitä vaatteita, länsimaisia merkkituotteita, elektroniikkaa, dvd-elokuvia - mitä vain.

Paras ostosalue on pilvenpiirtäjien varjossa Jalan Bukit Bilang -kadun lähistöllä.

Liikkumaan pääsee muun muassa monorail-ilmajunalla ja komuter-lähijunalla. Kunhan muistaa suurkaupungin neuvot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.