Milloin ollaan perillä?

Savon Sanomien nettikyselyyn vastanneista (316 lukijasta) noin 54 prosenttia kokee ajomatkat lasten kanssa haastaviksi.

Mikä neuvoksi?

- Selitä lapselle, miksi matkalle lähdetään ja miten kauan se kestää. Erilaiset aktivointivälineet, piirustusleikit ja lelut auttavat viihtymisessä varmasti. Myös videonkatselumahdollisuus auttaa, mutta siinä on omat huonot puolensa, kertoo kasvatustieteen tohtori Miika Marttunen Jyväskylän yliopistolta.

Asiantuntija kuitenkin unohtaisi suositusaikarajat ja sallisi televisiotykityksen automatkan aikana.

- Automatkalla, joka muutenkin on pitkästyttävä, on hyväksyttävämpää ja ymmärrettävämpää katsoa videoita kauemmin kuin normaalioloissa. Mieluummin katsotaan niitä autossa kuin kotona.

Marttunen opastaa aikuisia tekemään matkasta lapselle mielekkään.

- Jos lapsella on jo ajan- ja paikantaju, hän voi seurata matkan edistymistä. Jos lapsi ei tunne kelloa, vanhemmat voivat pistää naruun pyykkipoikia ja poistaa niitä säännöllisin väliajoin. Kun pyykkipojat loppuvat, ollaan perillä.

Marttunen muistuttaa, että joka perheeseen päteviä neuvoja on mahdoton antaa.

- Automatkalla viihtyminen on kiinni lapsesta, perheestä ja perheen elämäntavoista. Yleisneuvoksi sanoisin, että vanhempien pitää kuunnella lasta ja ottaa heidän mielipiteensä huomioon matkalle lähdettäessä.

Entä jos lapsi sanoo, ettei halua lähteä?

- Suuttumisesta ja pakottamisesta ei koskaan seuraa hyvää. Pitkäjänteisyys ja maltti olisi säilytettävä. Siinä on aikuisille haastetta.

- Joka perheessä kuitenkin vastaan tulee tilanteita, että aikuisen on tehtävä lapsen tahtoa vastaan. Ei se niinkään voi mennä, että aina kuunnellaan, mitä lapsi haluaa. Silloin voi jäädä matka tekemättä.

Lahjontaa ja uhkailua Marttunen kehottaa välttämään - niin houkuttelevaa kuin se olisikin.

- En pidä niitä hyvinä kasvatuskeinoina. Ehkä ne toimivat rajoitetusti, mutta lapsen pitäisi kuitenkin oppia, että esimerkiksi karkkien saaminen ei saa olla syy lähteä automatkalle. Jos lahjonnasta tulee säännönmukainen tapa, lapsi oppii tekemään asioita palkkion takia.