Moskova häviää Pietarille

Ensimmäisenä vastassa ovat valtavat liikenneruuhkat. Neljä kaistaa suuntaansa moottoritiellä ei riitä nielemään hurjaa automäärää, joka koostuu enimmäkseen länsimaalaisista citymaastureista ja tila-autoista

Ladoja ja Samaroitakin on vielä joukossa, mutta selvässä vähemmistössä. Kuorma-autot ovat vanhoja ja kuhmuisia.

Liikenneruuhkat eivät ajoitu tiettyihin aikoihin, vaan jonot seisovat lähes kaikkina valoisan tunteina. Ajomatka Moskovan laidalta toiselle saattaa kestää kahdeksan tuntia. Kotoa toimistolle, sieltä tehtaalle ja takaisin toimistolle ajavan johtajan työpäivästä voi kulua viisi tuntia autossa.

Kovasta liikenteestä huolimatta Moskovan ilma tuoksuu raikkaalta. Vain vanhat kuorma- ja linja-autot tuprauttavat kitkeriä päästöjä.

Keskustan kadut ovat hyvin siistejä. Tupakantumppeja ja sylkiklimppejä ei näy edes jalankulkutunneleissa. Myöskään puliukkoja ei ole.

- Ne on viety muualle, eräs paikallinen kertoo, mutta ei täsmennä tarkempaa paikkaa.

Pieni Punainen tori

Moskovan päänähtävyydet ovat Punainen tori, Kreml, Leninin mausoleumi ja Pyhän Vasilin katedraali. Kaikki sijaitsevat samalla alueella kaupungin ydinkeskustassa.

Vaikka Venäjällä on tottunut siihen, että kaikki on suurta, Punainen tori yllättää pienuudellaan. Sen pituus on 330 ja leveys 70 metriä.

Moskovan hallintorakennukset, joita Kremliksi kutsutaan, ovat korkean punaisen tiilimuurin takana. Punaiselle torille rakennuksista näkyvät lähinnä keltainen ylin ikkunarivi ja katot.

Moskovan arkkitehtuuri ei ole niin loistelias kuin Pietarin. Siinä missä Pietari on hämmästyttävä, ensikertalaiselle jopa ällistyttävä, Moskova ei loksauta leukoja.

Pietarin keskustassa palatsit ovat kortteleiden pituisia ja ikkunanpielet kullattuja. Moskovassa on vanhoja ja koristeellisia kivirakennuksia, mutta ne ovat paljon pienempiä kuin Pietarissa ja likaisenharmaita.

Seassa on kerrostaloja ja nykyaikaisia liikerakennuksia sekä kauppakeskuksia. Kaupungin ulkopuolella on tiheitä kerrostalometsiä, joissa talot ovat jopa 25-kerroksisia

Kielitaito tarpeen

Venäjän kielen taidosta on Moskovassa suurta hyötyä. Pelkkä aakkosten osaaminen auttaa lukemaan opaskylttejä ja kadunnimiä.

Sujuva englannin kielen taito ei ole nuorillekaan moskovalaisilla itsestäänselvyys.

Sheremetjovin nykyaikaisen lentokentän kansainvälisellä puolella nököttää lähtöportin vieressä matkamuistokioski. Myyjänä on venäläinen mummo, joka puhuu vain venäjää. Hän on ystävällinen, mutta venäjäksi.

Palvelu ravintoloissa ja kaupoissa ei edelleenkään ole ylitsevuotavan kohteliasta, mutta pieniä hymyjä ja reippautta on neuvostoajoista tullut hurjasti lisää.

Moskova on kallis kaupunki. Ruoka on karkeasti arvioituna noin kolmanneksen kalliimpaa kuin Suomessa. Kauppakeskukset ovat täynnä merkkiliikkeitä. Ymmärrettävästi venäläiset tulevat ostosmatkoille Suomen suuriin kaupunkeihin, koska luksustuotteiden hinnat Venäjällä ovat huikeita.

Moskova kuuluu niiden kaupunkien joukkoon, jotka on mukava nähdä kerran. Kaupungissa ei kuitenkaan ole mitään sellaista, joka houkuttelisi palaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.