Moskovassa voi kurkistaa tunnettujen kirjailijoiden koteihin ja klassikoiden miljöisiin – Bulgakov-henkisille bussiajeluille pääsee kirjailijan kotimuseolta päivin ja öin

Moskova on kulttuurikaupunki, joka liittyy keskeisesti lukuisiin maailmanlaajuisesti tunnettuihin venäläiskirjailijoihin.

Leo Tolstoin Moskovan talvikoti on museo, jossa pääsee kurkistamaan myös hänen työhuoneeseensa kirjoituspöytineen.

Kenties hän kirjoitti tuon pöydän äärellä riipaisevia kuvauksia sodan kauhuista ja toisaalta tsaarinajan venäläisen yläluokan häikäisevästä elämästä?

Sota ja rauha on monille tuttu kirjana tai dramatisointina, samoin Anna Karenina. Sota ja rauha kuvaa Venäjän sotaa Napoleonia vastaan ja Anna Karenina ajatonta teemaa ristiriitaisesta avioliitosta ja kielletystä rakkaudesta.

Tolstoin talvikodin suuressa salissa on iso ruokapöytä. Tässäkö hän tapasi esimerkiksi taidemaalari Ilja Repiniä? Repin maalasi Tolstoista useita muotokuvia, jotka ovat esillä Moskovan Tretjakovin galleriassa. Yhdessä teoksessa Tolstoi on työpöytänsä äärellä.

Tolstoin kotimuseon työhuoneen kirjoituspöytä. Moskovan Tretjakovin galleriassa on Ilja Repinin muotokuva Tolstoista samanlaisen pöydän äärellä. Kuva: Sini Ihanainen-Alanko

Anton Tsehov oli koulutukseltaan lääkäri. Hänen Moskovan kotimuseossaan voi kurkistaa myös hänen vastaanottotiloihinsa.

Museon huoneet perheen huonekaluineen johdattavat Tsehovin elämän arkeen. Yläkerrassa on näytelmäsali katsomoineen.

Tsehovin hauta on Moskovan Novodevitsin hautausmaalla. Paikka on elämys, jossa on hilpeä tunnelma.

Novodevitsin hautausmaalla taiteilijoiden hautojen edustoilla on patsaita, jossa saattaa olla vaikkapa vainajan koira samassa teoksessa.

Samalla Novodevitsin hautausmaa on eliitin viimeinen lepopaikka. Siellä on esimerkiksi neuvostojohtaja Nikita Hrutsovin hauta.

Anton Tsehovin kotimuseossa on myös teatterisali esiintymislavoineen. Kuva: Sini Ihanainen-Alanko

Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan kuvaa neuvostoajan hirveyksiä. Patriarkan lammilla ja lähistöllä tapahtuu kummia.

Nykyään Patriarkan lammet on alue, jossa moskovalaiset viihtyvät esimerkiksi kesäisinä hellepäivinä. Lampea ympäröi nurmikko, jossa ihmiset lukevat ja ottavat aurinkoa leppeässä tunnelmassa.

Lähistöllä on Bulgakovin kotimuseo, jonne on vapaa pääsy. Kotimuseossa on pieni, viehättävä kahvila ja kuuluisa bussi numero 302. Kotimuseon pihasta pääsee Bulgakov-henkisille bussiajeluille päivin ja öin.

Lähistöllä on esimerkiksi Margarita-ravintola ja monia paikkoja, jotka ovat edelleen tunnistettavissa Bulgakovin tuotannosta.

Toisella puolella Moskovaa on taidekoulun pihassa Bulgakovin muistoksi rakastavaisten auto, jonka ratissa on korppi.

Patriarkan lammella on puisto, jossa on eläinhahmoja. Puistossa liikkuu kaikenikäisiä ihmisiä. Kuva: Sini Ihanainen-Alanko

Kirjailijoista venäläiset rakastavat eniten Alexander Pushkinia. Hänen kunniakseen on nimetty aukio Tverskajalla.

Pushkinin aukiolla on alati mielenilmauksia, ja Pushkinin patsas on monelle venäläiselle ilmaisuvapauden symboli.

Pushkin kuoli nuorena kaksintaistelussa. Sanotaan, että hän vietti Moskovassa elämänsä onnellisinta aikaa juuri avioiduttuaan.

Vanhalla Arbat-kadulla on Pushkinin muistomuseo, jonka edessä komeilee Pushkinin ja hänen vaimonsa patsas.

Moskovassa on myös valtavan suuri Pushkinin taidemuseo, joka on kiinnostava tutustumiskohde kaikenikäisille.

Venäläiskirjailijoista hyvin tunnettu on myös moskovalaislähtöinen Fjodor Dostojevski. Hän oli köyhäintalon lääkärin lapsi, joka asui nuoruuteen saakka Moskovassa.

Kremlin alue on erittäin suosittu vierailukohde. Museoihin saa varautua jonottamaan pitkään lippuja, mutta Kremlin puutarhassa on yleensä aina melko rauhallista. Kuva: Sini Ihanainen-Alanko

Moskova tarjoilee kulttuuria kaipaavalle turistille myös paljon muuta: taidegallerioita, museoita, modernia taidetta sekä musiikkia kevyestä klassiseen.

Ilmaiskonsertteihin pääsee esimerkiksi ydinkeskustassa tavaratalo Tsumin edustalla. Elävää musiikkia kuuntelee yleisöä vastasyntyneistä vanhuksiin. Moskovalaiset ovat hetkessä kiinni, ja niinpä katukonserteissa usein myös tanssitaan rennosti.

Punainen tori on jokaisen Moskovan vierailun vakiokohde. Historian saatossa siellä on mestattu ihmisiä, nykyään se on treffipaikka. Ihmeellisintä Punaisella torilla on sen uniikki tunnelma ja valtava koko.

Moskovan ja koko Venäjän suosituin nähtävyys on kuitenkin Kreml.

Alueella on kolme erillistä museota, joiden lippuja joutuu aina odottamaan. Iltaisin Kremlin neuvostoaikaiseen palatsiin voi ostaa konserttilippuja. Kremlissä on myös viehättävä puutarha.

Moskovaan pääsee normaalioloissa yöjunalla Helsingistä, Vantaalta, Lahdesta, Kouvolasta ja Vainikkalasta. Lento Helsingistä Moskovaan kestää puolitoista tuntia.

Bulgakovin teos Saatana saapuu Moskovaan on englanniksi Master and Margarita. Kuvassa rakastavaiset ja korppi autonkuljettajana. Taiteilijan teemapuisto on taidekoulun pihassa Moskovassa. Kuva: Sini Ihanainen-Alanko

Vierailukohteet

Kirjailijamuseoita

Leo Tolstoin talvikoti, Ulitsa Leo Tolstava 21

Anton Tsehov, Sadovaja-Kudrinskaja ulitsa 6

Mihail Bulgakov, Bolshoja Sadova ulitsa 10

Alexander Pushkin, Ulitsa Arbat 53

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"

Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta

Matkustaa ei voi, mutta maailmalle pääsee kotisohvalta – kierros Philadelphian vanhassa vankilassa ja valassafari Oregonissa ovat vain muutaman klikkauksen päässä

Caminito del Reyta on kutsuttu maailman vaarallisimmaksi vaellusreitiksi – nykyisin se on turvallinen, mutta pudotus rotkoon näyttää hurjalta

Moskovassa voi kurkistaa tunnettujen kirjailijoiden koteihin ja klassikoiden miljöisiin – Bulgakov-henkisille bussiajeluille pääsee kirjailijan kotimuseolta päivin ja öin

Majakkaharrastus on kuljettanut Minna Taurua majakalta toiselle ja innosti myös kirjoittamaan kirjan – "Ensimmäisen majakkakäyntini muistan varmasti aina"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.