Näe ihmiskunnan suomalaiset aarteet

Tiesitkö, mitkä kohteet maassamme ovat kaikkein arvokkaimpia? Ihmiskunnan tärkeimmistä aarteista eli Unescon maailmanperintökohteista tutuin lienee Petäjäveden vanha kirkko.

Myös Suomenlinnan moni tuntee. Mutta entä ne muut? Jos et tiennyt, tässäpä sivistykseksi ja kesän matkavinkeiksi Suomen seitsemän arvokkainta kohdetta:

Merenkurkun saaristo: Merenkurkku oli viime jääkauden aikana Pohjois-Euroopan peittäneen mannerjäätikön keskuksessa. Jäämassa pusersi maan kuoren tuolloin kilometrin alemmaksi. Maa nousee jatkuvasti noin kahdeksan millimetrin vuosivauhtia. Sen takia saariston ja rannikon luontotyypit sekä kasvi- ja eläinkunta muuttuvat koko ajan.

Suomenlinna: Helsingin edustalle vuonna 1748 perustettua bastionimallista merilinnoitusta on kutsuttu Pohjolan Gibraltariksi, sillä se muodostui Itämeren valtapolitiikan merkiksi. Ensin linnoitus oli "Ruotsin linna" Venäjää vastaan. Venäläisvallan aikana sitä varusteltiin länttä vastaan. Toisen maailmansodan aikana linnalla oli tärkeä tehtävä Suomen ilmapuolustuksessa.

Petäjäveden vanha kirkko: Pohjoisen puuarkkitehtuurin muistomerkki edustaa luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon perinnettä. Kirkko on paikallisten rakentajien hirsisalvostekniikan ja Euroopan kirkkoarkkitehtuurin tyylipiirteiden yhdistämisen taidonnäyte.

Vanha Rauma: Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Alueella on 600 rakennusta, joissa yhä asutaan. Yksityisasuntojen, kauppojen ja ravintoloiden lisäksi alueeseen kuuluu 1400-luvulla rakennettu Pyhän Ristin kirkko.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas: Kouvolan lähellä sijaitseva tehdasalue on eheä kokonaisuus Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. Tehtaiden lisäksi alueella on työväenasuntoja, mylly, seurantalo, sauna ja kauppa. Verlan miljöötä pidetään esimerkkinä maaseudulle syntyneestä pienimuotoisesta ja menestyneestä teollisuudesta.

Sammallahdenmäki: Raumalla sijaitsevan arkeologisen kohteen kiviröykkiökalmistot kertovat pronssikauden ja varhaisen rautakauden hautaustavoista ja uskonnoista. Vainajat haudattiin Länsi-Suomessa kiviröykkiöihin, jotka tehtiin kallioille meren äärelle.

Struven ketju: Suomen ja yhdeksän muun maan yhteinen maailmanperintökohde edustaa tieteen ja tekniikan historiaa. Struven ketju oli ensimmäinen pitkä ja tarkka astemittaus, jolla voitiin määrittää maapallon muoto. Ketju kulkee Pohjoisen jäämeren rannalta Mustallemerelle. Mittaukset asteketjulla tehtiin vuosina 1816-1855.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.