Näin Venäjän-matkailu muuttui kaameasta ihastuttavaksi: monet kolkat kiertänyt pari kertoo

Liisa ja Risto Venetjoki suunnittelevat innostuneina seuraavaa Moskovan-matkaansa. Viimeksi he olivat siellä pääsiäisenä – sitä ennen kauan sitten neuvostoaikoina.

Heidän kiinnostuksensa naapurimaahan heräsi aikoinaan venäläisen kulttuurin kautta. Jo nuorena molempia kiehtoi venäläinen kirjallisuus, sittemmin myös esimerkiksi musiikki.

– Dostojevski kuorii persoonan kerroksittain kuin sipulin. Tolstoi kiertää ihmisen niin joka kautta ympäri, Risto Venetjoki sanoo.

– Esimerkiksi Uspenskin Fedja-setä-kirjoja olemme lukeneet keskenämme ja lasten kanssa. Venäläinen kirjallisuus on niin monikerroksista, kirjat avautuvat joka lukemiskerralla aina uudella tavalla. Niissä on niin paljon piilotettua yhteiskuntakritiikkiä, Liisa Venetjoki arvioi.

Ankeat muistot

Neuvostomatkailusta jäi pariskunnalle ahdistavia muistoja. Liisa Venetjoki kävi ensimmäisen kerran Moskovassa opiskelijamatkalla vuonna 1970. Nuoren Risto Venetjoen kohteena oli Leningrad.

Kerran Risto Venetjoen seurueen bussiin tuli Leningradin keskustassa yllättäen miliisi. Jokaisen piti sujauttaa jotain hattuun, minkä jälkeen miliisi poistui ja antoi seurueen jatkaa. Puoliso kertoo, kuinka rajatarkastajat olivat 1970-luvulla rajusti aseistettuja ja huitoivat pistimillä Moskovaan matkanneen Tolstoi-junan sänkyjen alle.

– Jos siellä olisi joku ollut, huonosti olisi käynyt. Neuvostoaikana rajalla oli hyvin uhkaava tunnelma. Jäi olo, että siellä voi joutua vaikeuksiin itsestä riippumattomista syistä. Nykyään rajatarkastajat vaikuttavat asiallisilta ja kohteliailta.

Vilkas ja eläväinen

Liisa Venetjoelle 1970-luvun Moskova näyttäytyi ankeana. Rakennukset olivat rähjäisiä, katulamput himmeitä, kaupunki likainen ja kaupat tyhjiä tavarasta.

– Yhtenä päivänä Pravdassa oli ollut hieman piilotettuna vihjaus, että jostain saa omenoita. Liikkeellä oli valtavasti verkkokasseilla omenia hakeneita ihmisiä.

Liisan mukaan Moskovassa oli tuolloin jotenkin unenomainen tunnelma. Siellä liikkui vain muutamia mustia ZiL Volgia omalla kaistallaan ja nekin hyvin hitaasti. Paikalliset ihmiset tuntuivat välttelevän ulkomaalaisia, ja he vaikuttivat jollain tapaa apaattisilta.

Nyt keskusta on vilkas ja eläväinen, ja autot ajavat nopeasti – elleivät juutu ruuhkaan.

– Ehkä siellä on edelleen joissain palveluammateissa tietynlaista historiallista jäännettä. Jotkut myyjät ja kassat saattavat vieläkin olla vähän kuin ”valtion virkamiehiä”: jos heitä harmittaa joku, he saattavat sen vapaasti ilmaista, Liisa Venetjoki kuvailee.

Salaperäinen ja sadunhohtoinen

Venetjokien mielestä Venäjällä on tarjota valtavasti ehkä jopa maailman korkeatasoisinta kulttuuria. Pääkaupunki Moskova on ”arkkitehtuurisesti houkutteleva ja jollain lailla salaperäinen”.

– Esimerkiksi Punaisella torilla on sadunhohtoinen tunnelma, Liisa Venetjoki toteaa.

Avioparin mielestä Moskovan ilmapiiri on aivan erilainen kuin neuvostoaikoina. Kaupunki on perusilmeeltään positiivinen, keskusta on todella siisti ja hyväkuntoinen.

He liikkuivat siellä pääsiäisenä myös yöaikaan, ja heistä se oli erittäin turvallinen.

– Nykyään ihmiset ovat Moskovassa avoimia ja valoisia. Heihin saa hyvin kontaktin, ja he ovat erittäin auttavaisia, Liisa Venetjoki kuvaa.

Myös Risto Venetjoki kehuu moskovalaisia ystävällisiksi.

– Kun etsimme metrolinjaa, nuori mies avasi kännykkänsä appsin, etsi paikan ja lähti näyttämään tietä.

Nappaa kesäiset vinkit Venäjälle

Kesäisen Pietarin ehdoton ykkösjuttu on jokiristeily. Tarjolla on monia reittejä ja hintoja Nevan lisäksi kolmella eri joella. Yöristeilyllä pääset ihailemaan siltojen nostoa Nevalla.

Kävele Pietarissa keskustaa kiertävien jokien reunustoilla tai Nevan rannalla. Mene sen jälkeen ihastelemaan Kesäpuistoa ja sen italialaisia marmoripatsaita.

Sateen sattuessa muista Pietarin ja Moskovan monet kirjailijakodit. Pushkinin kotimuseo on Pietarissa Moikan rannalla, ja Moskovassa voit vierailla vaikkapa Tolstoin hulppeassa talvikodissa, jossa on valtava puutarha.

Pietarin Heinätorilla tutustut aitoon venäläiseen tunnelmaan. Myynnissä on kaikkea mahdollista hedelmistä ja marjoista aina aurinkolaseihin, kankaisiin ja hajuvesiin. Myös ravintoloissa on paljon valinnan varaa.

Kiipeä Varpusvuorille

Tee Moskovassa kävelykierros Kitai Gorodin historiallisella alueella, joka säilyi Napoleonin hyökätessä kaupunkiin. Siellä on paljon kauniita puistoja, rakennuksia, kirkkoja ja laaja valikoima kahviloita ja ruokaravintoloita.

Moskovan Varpusvuorilta avautuvat kulttuurisesti, ajallisesti ja arkkitehtuurisesti monikerroksiset näkymät. Tsehov on sanonut: ”Jos haluat ymmärtää venäläisyyttä, kiipeä Varpusvuorille ja katso Moskovaa”.

Metrolla kätevästi

Metrolla pääset molemmissa kaupungeissa liki kaikkialle – ja ne ovat kuin hienoja palatseja tai taidenäyttelyitä.

Ellet osaa kieltä, opettele ainakin kirjaimet ennen matkaa. Ne oppii muutamassa tunnissa. Näin pärjäät esimerkiksi pelkästään kyrillisesti kirjoitettujen kadunnimien tai metroasemien kanssa. Pääosin selviät kyllä englannilla.

Muista laittaa viisumi ajoissa vireille, apua saat matkatoimistosta.

Uusimmat

Matkailu

Rantalomakin onnistuu Malawissa mutta parasta on maan luonto

Näin säästät rahaa ja aikaa - Ota Pariisi haltuun talvella

50 kertaa Espanjassa käyneen Jalmari-koiran lippu voi maksaa enemmän kuin emännän

Kattavat reitit ja edulliset liput – Bussikyyti tarjoaa uuden tavan tutustua Mallorcaan

Kansallispuistot ovat Venäjällä uusi ilmiö – Tällainen on Arkangelin Kenozero

Muodikasta matkailua - osallistu afrikkalaisisännän töihin ja auta rakentamaan kirjasto

Haluaisitko juhlistaa pyöreitä, kuten hän? Pyörällä halki Italian!

Pelottaako ulkomailla liikenteessä? Et murehdi suotta!

Tv-seikkailija jännitti, putoaako auto rotkoon

Tältä näyttää saari, jota tulivuorenpurkaus tuhosi 45 vuotta sitten

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.