Oletko Sinä vastuullinen matkailija?

Lomalla voi tehdä samat asiat kuin kotona: säästää energiaa ja vettä sekä lajitella roskat, Kati Kelola muistuttaa.

Kelola on kirjoittanut yhdessä toimittaja Heidi Kalmarin kanssa Vastuullisen matkailijan käsikirjan, joka julkaistiin Matka 2009 -messuilla.

Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista matkailijoista on valmis tekemään lomillaan vain pieniä vastuullisia tekoja. Suomen rajojen ulkopuolella moni unohtaa kotona opitut ja noudatetut ympäristösäännöt. Kotona säästetään luontoa, matkoilla valutetaan huoletta vettä hotellin ihanassa, kuumassa suihkussa.

Kyseenalaista ja vaadi tietoa Vastuullinen matkailu vaatii vähän vaivannäköä - ja rohkeutta ottaa kontaktia paikalliseen väestöön. Kelolan mukaan pitkälle pääsee jo sillä, kun tutustuu paikalliseen kulttuuriin etukäteen.

- Se auttaa ymmärtämään, miksi paikalliset käyttäytyvät tietyllä tavalla. Esimerkiksi tinkiminen voi kuulua kulttuuriin, eikä se ole vain vedätystä. Se on kanssakäymistä, josta molemmille osapuolille pitäisi jäädä positiivinen tunne.

Kelola ja Kalmari myöntävät, ettei vastuullinen matkailu ole aina helppoa. Vihreys on muotia, ja matkailualaltakin löytyy niin sanottua viherpesua harjoittavia yrityksiä. Naiset kannustavat kyseenalaistamaan ja vaatimaan myös matkan järjestäjiltä olennaista tietoa matkakohteista ja majoituspaikoista.

Omasta matkastaan voi tehdä eettisemmän pienillä teoilla, kuten suosimalla paikallisten ylläpitämiä palveluita, ostamalla paikallisten myymiä tuotteita ja karttamalla kaiken kattavia turistikeitaita, joista jää yleensä paikallisille vain vähän tuloa. Paikallisten palvelut tulevat sitä paitsi matkaajallekin usein halvemmaksi.

Vettä ja energiaa ei tarvitse tuhlata lomalla yhtään enempää kuin kotonakaan. Siirtymät kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan junilla ja muilla yhteiskuljetuksilla. Jos on pakko lentää, kannattaa suosia yhtiöitä, jotka käyttävät uusinta ja ekologisinta teknologiaa.

- Monet miettivät, voiko enää ollenkaan matkustaa. Matkustaminen kannattaa edelleen, se tuo paikallisille työpaikkoja ja rahaa, Heidi Kalmari muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.