Pääsiäisenä pääsee yöpymään halvalla

Myöhäinen pääsiäinen on kotimaassa matkailevan kukkaron kannalta iloinen asia, sillä monet matkailuyritykset ovat alentaneet majoitushintojaan reilusti, osa jopa puolella.

Esimerkiksi Savonlinnan seudulla ja Kuopion Tahkovuorella osa yrityksistä on heittänyt täyksi 50 prosentin alennuksia.

–Pääsääntöisesti ihmiset ovat jo talvilomansa pitäneet ja odottavat kesälomia. Jos tällä tavalla saisi immeisiä vähän liikkeelle, perustelee rantasalmelaisen Lomakeskus Järvisydämen myyntipäällikkö Aku Kärki.

 

Vähätkin luonnonlumet ovat sulaneet kauttaaltaan aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta, joten talviurheilu rajoittuu tykkilumen varaan.

Tahkon rinteillä tykkilunta riittää Tahkocomin toimitusjohtajan Jari Mathaltin mukaan runsaasti, ja 23 rinteestä peräti 21 tai 22 on näillä näkymin pääsiäisenä laskettelijoiden käytössä.

–Harvana pääsiäisenä on ollut näin paljon rinteitä auki, Mathalt huomauttaa.

Viime viikkojen yöpakkaset ovat pitäneet huolen, ettei tykkilumi ole juurikaan vähentynyt.

 

Luonnonlumen vähyys on rokottanut Tahkon talvea, vaikka yöpymismäärät eivät Mathaltin mukaan kovin jyrkästi putoakaan. Vielä viikko ennen kiirastorstaita Tahkon majoituskapasiteetista oli pääsiäiseksi varattu vasta noin puolet.

–Kokonaismajoitusliikevaihto taitaa pudota edellisestä talvesta noin 20 prosenttia. Tahkon alueen kokonaismitassa olen arvioinut sen olevan noin kuusi miljoonaa euroa, Mathalt toteaa.

Järvien jäät ovat monin paikoin heikot, eikä Mathalt suosittele ulkopaikkakuntalaisille niiden kokeilemista. Latujakaan ei ole, mutta liikkumaan pääsee.

–Jos haluaa tehdä samana päivänä monta lajia, golf-rangelle pääsee lyömään harjoituslyöntejä, tennistä voi pelata, lasketella ja uida kylpylässä. Voi pitää vaikka perheen sisäiset neljän lajin olympialaiset.

 

Pääsiäistä voi viettää Savossa ja lähialueilla kovin eri tavoin, mieltymyksistään riippuen.

Tahkolla ohjelmassa on liikunnan lisäksi talvikauden päätöksen villiä biletystä muun muassa Scandinavian Hunksin ja Sini Sabotagen tahtiin.

Savonlinnan jäähallissa järjestetään ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen Iskelmä-viikonloppu, jossa on liuta nimekkäitä esiintyjiä, kuten Jesse Kaikuranta, Stig, Hurriganes, Lauri Tähkä ja Yö.

–Siitä odotetaan tosi suosittua juttua. Ehdottomasti toivomme, että sille tulee jatkoa, Savonlinnan Seudun Matkailun tuotanto- ja mediapäällikkö Tanja Heiskanen sanoo.

 

Omatoimisen liikunnan lisäksi Savonlinnan seudulla voi päästä ohjatusti vielä järven jäälle.

–Linnasaaren kansallispuistossa oppaat vievät turvallisesti jäälle kävellen. Kuivapuvut päälle ja naskalit kaulaan. Pukeudutaan sen mukaan, että jos jää sattuu jostain kohtaa pettämään, Heiskanen kuvailee.

Pohjois-Karjalan puolella Nurmeksen Bomballa matkailijoita odottaa karjalaisuuden ja ortodoksisuuden perinteisiin painottuva pääsiäinen.

–Lähtien vaikkapa seisovasta pöydästä aina tsasounassa tapahtuvaan ortodoksiseen pääsiäispalvelukseen, Sokos Hotel Bomban hotellinjohtaja Kimmo Rossi kertoo.

 

Tulijat saavat heti käteensä pienen karjalan kielen sanakirjan, Rossi lupaa.

–Pystymme tarjoamaan nimenomaan erilaista – kulttuurin ja puitteet. Savosta on lyhyt matka, mutta kulttuuri ja ympäristö vaihtuvat täysin.

Sokos Hotel Bomba on myyty yleensä pääsiäiseksi jo hyvissä ajoin täyteen, mutta myöhäinen ajankohta ja taloustaantuma tuntuvat myös Nurmeksessa.

–Nyt myydään myös pelkkää majoitusta. Aiemmin myimme hotellin melkein täyteen paksulla ohjelmapaketilla. Huonehinta on varmaan joitakin prosentteja alempi kuin edellisinä vuosina, Rossi arvioi.

 

Suosikit : Helsinkiin ja Espanjaan

Lentäen matkustavat suomalaiset suuntaavat nettimatkatoimisto Travellinkin mukaan pääsiäiseksi useimmiten Helsinkiin. Seuraavaksi suosituimpia kohteita ovat Lontoo, Kittilä, Oulu ja Espanjan Malaga.

Aurinko- ja rantalomakohteissa Malagaa seuraavat Alicante Espanjassa, Split Kroatiassa, Palma de Mallorca Espanjassa ja Antalya Turkissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.