Pennsylvania - Niittyjen ja mäkien osavaltio

Pennsylvania on maataloutta, suklaata ja jääkiekkoa eli jalat-maassa -ihmisten koti.

Sanotaan, että Pennsylvania on Yhdysvaltain väärin ymmärretyin osavaltio. Siellä kuvatut elokuvat ovat luoneet tietyn maineen: Kauriinmetsästäjät mässäili väkivallalla, Rocky-leffat karskeilla nyrkkeilysankareilla, Todistaja amishien takapajuisuudella ja kahdella Oscarilla palkittu Philadelphia-elokuva aidsilla.

Elokuvista maailmankuvansa luova ihminen siis tietää , että Pennsylvania on väkivaltaisten, aidsia sairastavien nyrkinheiluttajien osavaltio, jossa sähköjä pidetään turhakkeena ja syntinä.

Siinäpä imagokonsultille hyvä pohja aloittaa maineen kiillottaminen.

Totuus nimittäin on, että Pennsylvania on Yhdysvaltain maaseutumaisin osavaltio. Vihreät niityt, kumpuileva maisema ja usko perinteiseen maatalouteen saavat satunnaisen turistin rakastumaan Pennsylvaniaan. Etenkin, jos vierailija on sitä ennen pistäytynyt läheisissä New Yorkissa ja Washingtonissa, joissa maisemat ja arvot ovat toiset.

Amisheja ja suklaata

Pennsylvaniassa kiertelevää matkailijaa ilahduttaa kaksi asiaa. Siellä ei ole vuokra-autoilla rynnivien turistien jonoja eikä suurten hotelliketjujen jatkuvia valo-opasteita. Ja se on todella halpa: New York on nykyisellä dollarin kurssilla edullinen, mutta Pennsylvanian maaseutukaupungit saavat euroturistin suorastaan nauramaan.

Osavaltiossa on paljon koettavaa. Amishien asuinalueella kannattaa käydä. Vaikka vanhakantaisimmat amishit edelleen vastustavat alati filmaavia turisteja, yhteisö on oppinut ottamaan kulkijat ja heidän dollarinsa vastaan. Amishien ravintoloissa ja B&B-paikoissa saattaa teknologisesti olla alkeellista, mutta vieraanvaraisuutta tarjotaan siitäkin edestä.

Makeistehtaan ympärille kasvanutta Hersheyn viihdekeskittymää kutsutaan Yhdysvaltain suklaapääkaupungiksi. Alueella toimivat esimerkiksi huvipuisto, eläintarha, kylpylä, suklaamuseo ja jättimyymälä. Hershey-maailman perusti vaatimattoman amish-perheen poika, jonka mielestä kotitilan maidosta ja muista tuotteista voisi rakentaa oikean yrityksen. Ja rakensi myös: Hersheyn suku kuuluu Yhdysvaltain ökyrikkaisiin.

Suomalaiset vievät Flyersiä

Entäpä Philadelphia, osavaltion tunnetuin kaupunki?

Philadelphialla on ollut ongelmansa. Siellä asuu 500 000 ihmistä vähemmän kuin vuonna 1970 ja se on kärsinyt huumejengien yhteenotoista. Mutta nyky-Philadelphiassa on yhtä turvallista/turvatonta kuin missä tahansa Yhdysvaltain suurkaupungissa.

Nyt - jääkiekkoilun NHL-liigan pudotuspelien ollessa hyvässä vauhdissa - on Philadelphiassa roheaa olla suomalainen. Philadelphia Flyersin riveissä kun kiekkoilevat Antero Niittymäki, Lasse Kukkonen, Kimmo Timonen ja Sami Kapanen.

Ja jos Flyers vie Stanley Cupin 33 vuoden tauon jälkeen, Luhangan liito-oravastakin tehdään Philadelphian kunniakansalainen.