Pirtin Perinnepuisto tarjoaa iloa silmälle

Hyvä kesäkohde puutarhan ystävälle on Pirtin Perinnepuisto Kangasniemen keskustassa. Puiston upea kasvikokoelma on peräisin omasta kunnasta.

Kasvit kukoistavat hoidetuissa penkeissä ja nimilaput opastavat, mistä kasvista on kysymys.

- Tänne on saatu lahjoituksen kasveja, joita on kasvanut kangasniemeläisillä pihoilla kauan. Joitain kasvaa monilla pihoilla, joku on tietyn pihan erikoisuus, kuvailee Raija Svala-Joutsi.

Vuosien takaa

Yli kahdensadan kasvin joukosta löytyy monelle tuntemattomampia kasveja vuosien takaa, kuten illakko, hopeakurho, jalokiurunkannus, keltaängelmä, paratiisililja, rohtosuopayrtti, rohtovirmajuuri ja sinirasti. Ihastelemaan pääsee myös ruusupensaita, joita on puistossa hyvä valikoima.

Yrttimaalla voi tutustua esimerkiksi siihen, millainen kasvi on yskänlääkkeen valmistukseen aikanaan käytetty valkopeippi. Kirkkoreissulla virkistystä antoi nippu aaprottia ja nukahtamisessa taas tarvittiin valeriaanaa.

- Yrteillähän oli ennen paljon käyttötarkoituksia. Kun esimerkiksi pietaryrtillä karkotettiin tuholaisia, niin lipstikan puolestaan uskottiin karkottavan paholaisia, Svala-Joutsi kertoo perinnetietoa.

Mallia vanhasta

Katseen voi puistossa kiinnittää myös penkkeihin, jotka on suunniteltu Porin raatihuoneen puiston vanhojen penkkien pohjalta. Pikku-Pirtti taas on saanut mallia paikalla olleesta pirtistä.

- Rakennuksessa on puistonhoitovälineitä ja sitä voi käyttää esimerkiksi musiikki- ja näytelmäesitysten järjestämiseen, Svala-Joutsi kertoo.

Puistossa kannattaa huomioida myös kangasniemeläisen taiteilijan Juhani Saksan kiviveistokset, jotka on hankittu kangasniemeläisten yritysten lahjoituksilla. Esimerkiksi Otso-patsaan lahjoitti Kangasniemen Apteekki täyttäessään sata vuotta.

Kangasniemellä on myös omakotitalonäyttely 8.-24.7.2011 Säynätlammen asuinalueella noin kolmen kilometrin päässä keskustasta.