Pirtin Perinnepuisto tarjoaa iloa silmälle

Hyvä kesäkohde puutarhan ystävälle on Pirtin Perinnepuisto Kangasniemen keskustassa. Puiston upea kasvikokoelma on peräisin omasta kunnasta.

Kasvit kukoistavat hoidetuissa penkeissä ja nimilaput opastavat, mistä kasvista on kysymys.

- Tänne on saatu lahjoituksen kasveja, joita on kasvanut kangasniemeläisillä pihoilla kauan. Joitain kasvaa monilla pihoilla, joku on tietyn pihan erikoisuus, kuvailee Raija Svala-Joutsi.

Vuosien takaa

Yli kahdensadan kasvin joukosta löytyy monelle tuntemattomampia kasveja vuosien takaa, kuten illakko, hopeakurho, jalokiurunkannus, keltaängelmä, paratiisililja, rohtosuopayrtti, rohtovirmajuuri ja sinirasti. Ihastelemaan pääsee myös ruusupensaita, joita on puistossa hyvä valikoima.

Yrttimaalla voi tutustua esimerkiksi siihen, millainen kasvi on yskänlääkkeen valmistukseen aikanaan käytetty valkopeippi. Kirkkoreissulla virkistystä antoi nippu aaprottia ja nukahtamisessa taas tarvittiin valeriaanaa.

- Yrteillähän oli ennen paljon käyttötarkoituksia. Kun esimerkiksi pietaryrtillä karkotettiin tuholaisia, niin lipstikan puolestaan uskottiin karkottavan paholaisia, Svala-Joutsi kertoo perinnetietoa.

Mallia vanhasta

Katseen voi puistossa kiinnittää myös penkkeihin, jotka on suunniteltu Porin raatihuoneen puiston vanhojen penkkien pohjalta. Pikku-Pirtti taas on saanut mallia paikalla olleesta pirtistä.

- Rakennuksessa on puistonhoitovälineitä ja sitä voi käyttää esimerkiksi musiikki- ja näytelmäesitysten järjestämiseen, Svala-Joutsi kertoo.

Puistossa kannattaa huomioida myös kangasniemeläisen taiteilijan Juhani Saksan kiviveistokset, jotka on hankittu kangasniemeläisten yritysten lahjoituksilla. Esimerkiksi Otso-patsaan lahjoitti Kangasniemen Apteekki täyttäessään sata vuotta.

Kangasniemellä on myös omakotitalonäyttely 8.-24.7.2011 Säynätlammen asuinalueella noin kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.