Rhodos on Helioksen suosiossa

Tarun mukaan Kreikan jumalten kerrotaan syntyneen Rhodoksella. Turkin rannikon edustalla sijaitseva saari on lähes takuuvarma lomakohde, jos Helioksen palvonta kiinnostaa. Yli 300 vuorokautta auringonpaistetta vuodessa ei jätä kylmäksi.

Pitkät kuumat kesäpäivät, lämmin merivesi, lukuisat hiekkarannat ja monipuoliset ajanvietemahdollisuudet ovat tehneet Rhodoksesta viihtyisän, kansainvälisen lomaparatiisin. Suomen lyhyen kesän jälkeen ja viikon Rhodos-loman jälkeen voi hyvillä mielin todeta vanhan fraasin - sadetta saadaan ja aurinkoa otetaan!

Baarikadun syke on kuumaa

Rhodoksen uusi kaupunki saaren pohjoiskärjessä on oikea valinta, jos haluaa pysytellä ihmisvilinässä. Liikenteen melu ja juhlakuntoisen turistilauman hulinointi voi joskus olla häiritsevän kovaa, etenkin länsirannan tuntumassa Orfanidoun baarikadulla, jonne suosituimmat klubit ja discot ovat keskittyneet.

- Colorado baarikadulla on paras valinta juhlimiseen. Se on ainoana säilyttänyt nimensä lisäksi tyylinsä. Yleensä baarikadun kuppiloiden nimet vaihtuvat vuosittain, mutta paikat ovat muutoin samat kuin edellisenä turistikautena, opasti baarimestari Toni Arbanitis. Sinne siis.

Sisäänheittäjät ovat baarikadun näkyvimpiä äänityöläisiä. Sama, where you come from -kysymys kajahtaa jokaisen baarin edessä. Coloradon sisäänheittäjällä taisi olla hyvät kokemukset suomalaisturisteista. Kaveri johdatti pitkähkön jonon ohi ja ojensi vielä drinkkiliput kouraan.

Alakerran live-osastossa ruotsalainen bändi runttaa huippuhittejä ja meininki on rennon kansainvälistä. Coloradon kaksi ylempää kerrosta ovat mekaanisen musiikin valtakuntaa.

Idässä parhaat hiekkarannat

Saaren itärannikko on kuin tehty auringonottoon. Hienon hiekan peittämiä rantoja riittää kymmenittäin. Keskustan Ellin rannan lisäksi, Faliraki on Euroopan suosituimpia nuorten auringonpalvojien lomakohteita. Skootterilla rannalle päräyttää alle puolessa tunnissa.

Päivällä Faliraki on hiljainen, lähinnä uimarantojen tavernoista kantautuvan musiikin tahtiin uinuva rantaparatiisi. Kun aurinko laskee ja tuhannet neonvalot syttyvät, herkkähermoisten kannattaa lähteä Falirakista kauas. Baarit suorastaan kilpailevat siitä, kenen musiikki pauhaa kovimmin ja missä ovat väkevimmät cocktailit.

Saaren parhaimmaksi rannaksi mainostettu Tsambiki on maineensa veroinen. Korkeiden kukkuloiden sylissä lepäävä, pulverimainen hiekkarantapoukama on kaunis kuin postikortti ja rauhallisempi kuin Faliraki. Ranta on matalaa, toisin kuin länsirannikolla, joten Tsambiki soveltuu myös lapsille.

Länsirannikolla tuulee

Kuluva kesä on ollut paikallisistakin tuskallisen pitkä. Yli kahdeksan kuukautta ilman sadetta.

- Sadetta odotetaan hartaasti. Kesävaatteet ovat lopuillaan eikä talviasusteita voi vielä laittaa myyntiin, harmitteli rhodoslainen urheiluvaatekauppias hajakappaleita kaupatessaan.

Koomista kyllä, yksi kaupungin vilkkaimmista ostoskaduista on täynnä sateenvarjoputiikkeja!

Tuulen ansiosta saaren länsirannikko on surffaajien suosiossa. Varsinainen purjelautailijoiden paratiisi on kuitenkin saaren eteläkärjen Prasonisi. Pieni saari, jota matala hiekkasärkkä yhdistää pääsaareen. Prasonisissa tuulee aina, yleensä pohjoisesta.

Vanhassa kaupungissa aika pysähtyy

- Ei satamassa Rhodoksen, näy vertaa noiden lanteiden. Kun kuljet kääntyy miesten päät ja ouzo alkaa yskittää, lauletaan alunperin kreikkalaisten kalastajien nuotanvetoa vauhdittavassa, sittemmin Suomessa Kai Hyttisen tunnetuksi tekemässä Dirlandaassa.

Taksi- ja bussiasemien läheisyys tuntuu keskustan Mandrakin satamassa. Vapauden portista muurien suojaan astuessa, katkeamaton turistien jono johdattaa vanhan kaupungin sydämeen, Hippokrateen aukiolle. Sintrivanin suihkukaivon kupeessa salamavalot välähtävät, souvlaki tuoksuu, viini virtaa ja kielten sekamelska kaikuu kapeilla keskiaikaisilla käytävillä.

Neljän kilometrin mittaiset hiekkakivimuurit ovat yhtä 1900-luvulla tehtyä porttia lukuunottamatta alkuperäisiä. Johanniitojen 1309 aloittamaan linnoitusrakennelmaan pääsee seitsemän portin kautta.

Jos saari käy ahtaaksi voi Rhodoksen satamasta tehdä kätevästi päiväretkiä läheisille saarille. Kos, Symi, Khalki ovat valokuvauksellisen Lindoksen kylän kanssa vaivan arvoisia. Turkin Marmaris on sekin vain tunnin päässä.

Maassa maan tavalla. Rhodoslaiset ovat aidosti ylpeitä saarestaan ja haluavat jättää vierailleen hyvät muistot. Jopa supermarkettien hedelmä- vaa'alla sinua palvellaan. Puhumattakaan paikallisbussien rahastajista. Mikäli paikantajusi on hämärtynyt, he pitävät äänekkäästi huolta siitä, että jäät oikealla pysäkillä pois.