Saari kätki Bergmanin

Gotlannin Fårön saaren hautausmaan nurkkaan johtaa polku. Hyvinhoidettu hautapaikka paljastaa kaksi nimeä: Ingrid Bergman (1930-1995) ja Ingmar Bergman (1918-2007).

Kerstin Karlsson muistaa hyvin elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin, pienen Fårön saaren tunnetuimman asukkaan.

- Hän kierteli täällä mieheni kanssa, joka oli kirkkoisäntä. Kertoi vitsejä ja hauskoja muistoja ihmisistä. Vaikka hän oli etsimässä itselleen hautapaikkaa! Mutta tässä hän vaikeni ja pysähtyi. Tämä oli tarpeeksi rauhallinen paikka.

Ingrid Bergman (von Rosen) oli Ingmarin viides ja viimeinen vaimo. Hän oli kuitenkin eri henkilö kuin kuuluisa näyttelijä.

Karlsson itse on eläkkeellä kyläkoulun opettajan toimesta. Koko koulukin on jo suljettu - mutta rakennus elää uutta aikaa. Voimistelusalissa voi katsoa valkokankaalta ohjaajamestarin teoksia. Koulua ollaan laajentamassa Bergman-keskukseksi.

Arkkitehtuurikilpailun voittajakin on valittu, mutta jostain pitäisi löytää tukku rahaa. EU on jo luvannut miljoona euroa, mutta Ruotsin valtio ei mitään. Sponsoriksi lupautunut tahokin vetäytyi hankkeesta.

Kuin Skotlannissa

Ingmar Bergman tuli saarelle ensimmäistä kertaa vuonna 1960. Hän etsi sopivan karua kuvauspaikkaa elokuvalleen Kuin kuvastimessa.

Alunperin hän olisi halunnut kuvata Orkney-saarella. Skotlantiin matkustaminen olisi kuitenkin tullut liian kalliiksi, joten Bergmanille ehdotettiin Fårötä. Saarten maisemat muistuttavat toisiaan.

Lopputulos oli, että Bergman ihastui paikkaan ensi silmäyksellä. Saaresta tuli hänen kotipaikkansa vuosikymmeniksi.

Bergman teki Fårön saarella kuusi elokuvaa ja yhden televisiosarjan.

Maestron koti meren rannalla sai kuitenkin olla piilossa innokkailta ihailijoilta. Saarelaiset pitivät sijainnin salassa.

Maailma muuttui

Nyt talo on myyty norjalaiselle miljardöörille. Hän on perustanut sinne taiteilijakodin. Ainoa vaatimus taiteilijoille on, että paikalla syntyneet teokset on tuotava julkisesti näytille.

Bergmanin muisto elää hänelle omistetulla festivaalilla.

- Bergman oli hyvin kiinnostunut tavallisten ihmisten elämästä.

Hän oli kovin huolissaan, miten perinteisten elinkeinojen käy, muistaa Karlsson.

- Nyt kaikki on tapahtunut, kuten hän pelkäsi.

Onneksi Bergman ehti kuvata menneen maailman kahteen dokumenttielokuvaansa. Jopa saaren nimi. Fårö (Lammassaari) uhkaa nyt näivettyä.

- Lampaita pitäisi olla kaksin verroin, jotta maisema säilyisi.

Bergman-viikko 29.6. - 4.7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.