Saari kätki Bergmanin

Gotlannin Fårön saaren hautausmaan nurkkaan johtaa polku. Hyvinhoidettu hautapaikka paljastaa kaksi nimeä: Ingrid Bergman (1930-1995) ja Ingmar Bergman (1918-2007).

Kerstin Karlsson muistaa hyvin elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin, pienen Fårön saaren tunnetuimman asukkaan.

- Hän kierteli täällä mieheni kanssa, joka oli kirkkoisäntä. Kertoi vitsejä ja hauskoja muistoja ihmisistä. Vaikka hän oli etsimässä itselleen hautapaikkaa! Mutta tässä hän vaikeni ja pysähtyi. Tämä oli tarpeeksi rauhallinen paikka.

Ingrid Bergman (von Rosen) oli Ingmarin viides ja viimeinen vaimo. Hän oli kuitenkin eri henkilö kuin kuuluisa näyttelijä.

Karlsson itse on eläkkeellä kyläkoulun opettajan toimesta. Koko koulukin on jo suljettu - mutta rakennus elää uutta aikaa. Voimistelusalissa voi katsoa valkokankaalta ohjaajamestarin teoksia. Koulua ollaan laajentamassa Bergman-keskukseksi.

Arkkitehtuurikilpailun voittajakin on valittu, mutta jostain pitäisi löytää tukku rahaa. EU on jo luvannut miljoona euroa, mutta Ruotsin valtio ei mitään. Sponsoriksi lupautunut tahokin vetäytyi hankkeesta.

Kuin Skotlannissa

Ingmar Bergman tuli saarelle ensimmäistä kertaa vuonna 1960. Hän etsi sopivan karua kuvauspaikkaa elokuvalleen Kuin kuvastimessa.

Alunperin hän olisi halunnut kuvata Orkney-saarella. Skotlantiin matkustaminen olisi kuitenkin tullut liian kalliiksi, joten Bergmanille ehdotettiin Fårötä. Saarten maisemat muistuttavat toisiaan.

Lopputulos oli, että Bergman ihastui paikkaan ensi silmäyksellä. Saaresta tuli hänen kotipaikkansa vuosikymmeniksi.

Bergman teki Fårön saarella kuusi elokuvaa ja yhden televisiosarjan.

Maestron koti meren rannalla sai kuitenkin olla piilossa innokkailta ihailijoilta. Saarelaiset pitivät sijainnin salassa.

Maailma muuttui

Nyt talo on myyty norjalaiselle miljardöörille. Hän on perustanut sinne taiteilijakodin. Ainoa vaatimus taiteilijoille on, että paikalla syntyneet teokset on tuotava julkisesti näytille.

Bergmanin muisto elää hänelle omistetulla festivaalilla.

- Bergman oli hyvin kiinnostunut tavallisten ihmisten elämästä.

Hän oli kovin huolissaan, miten perinteisten elinkeinojen käy, muistaa Karlsson.

- Nyt kaikki on tapahtunut, kuten hän pelkäsi.

Onneksi Bergman ehti kuvata menneen maailman kahteen dokumenttielokuvaansa. Jopa saaren nimi. Fårö (Lammassaari) uhkaa nyt näivettyä.

- Lampaita pitäisi olla kaksin verroin, jotta maisema säilyisi.

Bergman-viikko 29.6. - 4.7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"

Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta

Matkustaa ei voi, mutta maailmalle pääsee kotisohvalta – kierros Philadelphian vanhassa vankilassa ja valassafari Oregonissa ovat vain muutaman klikkauksen päässä

Caminito del Reyta on kutsuttu maailman vaarallisimmaksi vaellusreitiksi – nykyisin se on turvallinen, mutta pudotus rotkoon näyttää hurjalta

Moskovassa voi kurkistaa tunnettujen kirjailijoiden koteihin ja klassikoiden miljöisiin – Bulgakov-henkisille bussiajeluille pääsee kirjailijan kotimuseolta päivin ja öin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.