Savon golfaajat pelaavat tasokkailla greeneillä

Golfia harrastaa Suomessa noin 140 000 pelaajaa. Pelaajien määrä kasvaa vuosittain 5 000-7 000 pelaajalla.

Tyypillinen golfaaja on "klubigolfaaja", joka nauttii 18 reiän kentästä, jonka ympärillä voi nautta myös virvokkeita.

- Liian vaikeat, ammattilaiskentät ovat jo niin pitkiä ja haastavia, etteivät amatöörit niissä viihdy, kertoo kenttäkonsultti Harri Walden Suomen Golfliitosta.

Saman allekirjoittavat golfaajat Aatu Qvist ja hänen isänsä Rainer Qvist.

- Amatöörigolfareille pitää olla sopivan vaikeita kenttiä. Kentät, jotka ovat kapeita suhmuroita, joista ei pidetä huolta, eivät edes pysy pystyssä, Rainer Qvist huomauttaa.

- Kentän pitää olla sellainen, että pelaamiskokemus on mukava. Yleensäkin on hienoa olla luonnonhelmassa, linjaa Aatu Qvist.

Saunaan jälkipeleille

Aatu Qvist on pelannut niin Tarinassa kuin Tahkollakin, mutta myös Espanjassa ja Floridassa. Suomen kentät saavat häneltä kiitosta.

- Ainakin Tahkolta löytyy melkein kaikkea. Vanhalla puolella on maailman hienoimpia väyliä. Maisemat ovat aivan upeita. Tahkolla on puitteet kunnossa, se on kansainvälistä tasoa, hän hehkuttaa.

Samaa mieltä on pelikaveri Kimmo Siimes.

- Sauna kuuluu golfkentän varustukseen. Ja uima-allas. Kuuman päivän jälkeen ei mikään ole niin hyvä, kuin päästä saunassa poistamaan ylikierrokset, Siimes huomauttaa.

Pohjoismaista tasoa

Savossa on noin kymmenen kenttää, joilla riittää kävijöitä.

- Savon kentät kestävät layoutiltaan ja kunnoltaan vertailun kansallisiin ja pohjoismaalaisiin kenttiin. Ne on tehty eri kohderyhmille ja rakennettu siksi erilaisiksi. Siksi on mahdotonta verrata, mikä Savon kentistä olisi paras. Pelaajien asia on sanoa, mikä milloinkin on hyvä pelikenttä, Harri Walden huomauttaa.

Esimerkiksi Tiirin yhdeksänreikäisen kentän Walden esimerkiksi luokittelee "suhteellisen lyhyeksi, mutta vaativaksi".

- Tärkeintä golfkentällä on se, että viheriö on tasalaatuinen, ruohopeite kattava ja hyvä niin, että pallo kulkee kohteeseensa eikä ruohopinnan epätasaisuuden takia odottamattomaan paikkaan.