Savon uimarannat vertailussa

Uimaranta päihittää vesipuistot ja uimahallit, selviää Savon Sanomien teettämästä nettikyselystä. 238 vastaajasta yli 75 prosenttia viettää hellepäiväänsä mieluiten järven tai lammen rannalla. Vesipuistoon suuntaisi 17 prosenttia ja uimahalliin seitsemän prosenttia vastaajista.

- Ei tarvitse lähteä kauas ja kalliisiin vesipuistoihin, kun lähtee eri paikkakunnalle uimarannalle. Lomaelämys tulee, kun pääsee eri paikkaan. Huvipuistoissa hurahtaa pitkä penni ruokailuineen, ja täällä on aivan hyvä grillata ja syödä omia eväitä, kyselyn tuloksia vahvistaa nilsiäläinen Titta Miettinen.

Hän nauttii helteestä lastensa Juulian, 6, ja Jerryn, 8, kanssa Nilsiän Lastukosken uimarannalla.

- Joskus käymme Rautavaaran Hiekkahäikälläkin. Sinne on vain 40 kilometriä, ja ranta on kuin Kalajoella, kehuu äiti- Miettinen.

Savolaisten uimarantojen puolesta puhuvat myös kuopiolainen Suvi Vasiljev ja siilinjärveläinen Niina Immonen Vehmersalmen Ritoniemen rannalla.

- Turha lähteä Kalajoelle, jos hyviä rantoja löytyy läheltäkin. Ja vaikka joissain vesipuistoissa mainostetaan, että allasvedet pysyvät lämpiminä, vesi voi olla jääkylmää.

Onkien ja tonkien - Lapset nauttivat kuitenkin yhtä paljon vedessä rypläämisestä, oltiinpa missä vain. Uimarannalla voi harrastaa myös onkimista ja lapsen mielikuvituksella ympäristöstä löytyy vaikka mitä, millä leikkiä, huomauttaa Suvi Vasiljev.

Kyllä, esimerkiksi argeologisia kaivauksia. Aleksi Vasiljev, 5, istuu juuri vesirajassa ja Antton Immonen, 3, sekä Peetu Immonen, 5, kauhovat hiekkaa uimarin jaloille.

- Nyt minä muutun vossiiliks, riemuitsee Aleksi.

Mites se uintipuoli?

- Sammakkoo! Joo, osaan uida. Näin, ilmoittaa Aleksi ja alkaa pomppia vedessä kuin sammakko.

Rannat siisteiksi - Ollaanhan sitä ulkomaillakin rannalla koko päivä. Tosin ulkomailla miehet alkavat aamuviideltä haravoida rantaa. Saman saisivat tehdä Suomessakin, äidit Immonen ja Vasiljev viittaavat Ritoniemen rannan kuiviin kaisloihin, jotka pistävät jaloissa.

- Siisteys ja turvallisuus ovat uimarannan valtteja. Äkkisyvälle ei lasten kanssa voi lähteä, lisää Titta Miettinen.

Hyppytorni must - Kuopion Vänäri on muita rantoja parempi, kun siellä on monta hyppytornia. Ja on siellä porukkaakin enemmän, perustelevat kuopiolaiset 11-vuotiaat veljekset Santeri ja Arttu Venäläinen.

He kuitenkin uivat kaverinsa kanssa Nilsiän Kankaisen rannalla - sielläkin kun on hyppytorni.

- Kankainen on syvempi, mikä on hyvä, koska täällä ei tarvitse kahlata kauas, että pääsee kunnolla uimaan, Niko Kokkonen, 12, huomauttaa.

Heinäveden ainoa uimaranta, Kermanranta saa Aleksi Hirvosen tyytyväiseksi - nimenomaan kolmikerroksisen hyppytornin takia.

- Siitä on hyvä leiskauttaa komealla voltilla, hän hehkuttaa.

Kuopion Väinölänniemi saa kiitosta kuopiolaisnuorisolta.

- Biitsikentät pitää olla. Ja tilaa heitellä frisbeetä tai pelata palloa, ilmoittavat Juuso Laitinen, 18, ja Heikki Riikonen, 24.

Espoota rauhallisempi Iisalmen kaupungin uimarannalla aurinkoa ottaa Petri Lehtonen Espoosta.

- Ranta on rauhallinen verrattuna Espoon rantoihin. Hiekkakin on mukavan tuntuista. Ranta on myös hyvin lapsiystävällinen, koska se syvenee niin hitaasti.

Varkauden Kankunharjun uimarannassa Ismo ja Eila Iivarista miellyttää erityisesti uimisolosuhteet. Hiekkapohja tuntuu hyvältä jaloissa, ja järvenpoukamaa kiertää mukava lenkkipolku.

- Kesken juoksulenkin voi vaikka pulahtaa virkistäytymään, Eila Iivarinen kuvailee.

Sonkajärveläinen Merja Hakola iloitsee, että Sonkajärven Kangaslammin ranta uusittiin pari vuotta sitten kunnolliseksi lasten uimarannaksi.

Hiekanpää paras Vantaalainen Milla Kemppi ja helsinkiläinen Ella Ohrankämmen ovat käyneet Pieksämäellä Tahinlammen ja Naarajärven biitseillä, mutta Hiekanpää on suurin ja paras. Verrattuna Helsingin rantoihin Hiekanpäässä on puolensa.

- Onhan ranta pieni vaikkapa Hietaniemeen (Hietsuun) verrattuna. Lentopallokentät ovat mukava lisä, Kemppi kehuu.

- Uin järvessä mielummin kuin meressä, koska vesi on lämpimämpää eikä yleensä aaltoile, Ohrankämmen pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.