Singapore kannattaa käydä katsomassa

Meillä menee hyvin ja haluan kertoa siitä sinulle. Taksikuskin suu käy ja kaistat vaihtuvat. Singaporenkiinalainen mies on vakuuttunut maansa ylivertaisuudesta.

Ennen oli pummeja kadulla, ei enää. Työntekijä ja yritys laittavat kymmenykset valtion rahastoihin. Kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus omaan asuntoon. On pientä ja isoa, perhe- ja johtajamallia.

Valtio asuttaa ja lunastuttaa -malli teki aikanaan vaikutuksen jopa Margaret Thatcheriin, joka vei siitä vaikutteita omalle saarelleen.

Työuran jälkeen kasassa pitäisi olla noin 250 000 dollaria (130 000 euroa). Minimum, very good. Sille onkin käyttöä, sosiaaliturva rakentuu säästöistä sekä lasten velvollisuudesta huolehtia vanhemmistaan.

Haille hei

Taksimatka River Valleysta Sentosan saarelle kestää 15 minuuttia. Portilla automaattinen lukija napsauttaa lisämaksun mittariin.

Kiiluvasilmäinen luento päättyy vinkkiin käydä museossa tekemässä muistiinpanoja aasialaisen kulttuurin kehityksestä.

Onneksi lapsiperheen näkökulmasta Singapore tarjoaa paljon muutakin. Sentosa on perinteinen turistiloukku, josta ollaan tekemässä aasialaiselle määrätietoisuudella "paikkaa, josta ei puutu mitään".

Disney-puiston linnantornit ovat lähes valmiit. Huipputason hotelli, seuraavalla kerralla teidän ei tarvitse poistua Sentosalta laisinkaan, taksikuski sanoo.

Ajatus on sen verran ahdistava, että ilmava matka maisemametrossa takaisin pääsaarella tuntuu helpotukselta.

Sentosalta jää mieleen merenalainen maailma, jossa pääsee koskettamaan elävää keihäsrauskua sekä kulkemaan tunnelissa, jonka ympärillä uiskentelee terävähampaisia haita.

Kaupunki on siisti, mutta ei ehkä niin siisti kuin luullaan. Auton ikkunasta lennähtää tupakantumppi kadulle, mutta sakottajaa ei näy. Singapore-joen yläjuoksulla lilluu kaikenlaista törkyä. Vain keskeinen turistialue on puunattu viimeisen päälle.

Sujuvaa

Liikkuminen on vaivatonta. Metro on halpa ja tehokas. Busseja kulkee tiheään. Taksi on kuitenkin kätevin, kun mukana on kantamuksia ja rattaita. Keskustasta laitakaupungille pääsee viidellä eurolla.

Singaporejoen suulla, historiallisella satama-alueella kohoaa pilvenpiirtäjiä. Lasia, terästä ja betonia. Kaupunki on liike-elämän keskus, jonka nykyinen satama on yksi maailman vilkkaimmista.

Keskustassa on säilynyt myös vanhaa rakennuskantaa, siirtomaa-ajan hallintorakennuksia sekä kauppahuoneita ja makasiineja, joissa on nykyään ravintoloita ja pubeja.

Singaporelaiset ovat ylpeitä kirjavasta ruokakulttuuristaan. Tarjontaa on paljon, katukeittiöistä hienoihin hotelliravintoloihin, ja laatu on pääasiassa hyvä.

Vihreyttä

Valtavista rakennuksista huolimatta Singapore on pitänyt osittain kiinni myös viidakkosaaren maineestaan. Kaupungissa on useita puistoja sekä luonnonsuojelualueita.

Saaren entiseen vallanpitäjiin, tiikereihin, pääsee tutustumaan eläintarhassa, joka kestää vertailun. Eläimet on eristetty vierailijoista vallihaudoilla, joten näköesteitä on vain vähän.

Singaporen kasvitieteellinen puutarha on kuumankostea, mutta kaunis kokemus.

Kauppaa 24/7

Ostosmahdollisuudet kaupungissa ovat maineensa veroiset. Orchard Roadilta löytyvät kaikki merkkituotteet.

Little Indian Mustafassa voi ihmetellä tavaran paljoutta ympäri vuorokauden. Hyllyjen välit eivät tosin ole tuttua Prisma-leveyttä. Niskakin saattaa kipeytyä ylimpiä tasoja silmäillessä.

Singaporessa shoppailijan palkitsee runsaan tarjonnan lisäksi Suomea edullisemmat hinnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.