Singapore kannattaa käydä katsomassa

Meillä menee hyvin ja haluan kertoa siitä sinulle. Taksikuskin suu käy ja kaistat vaihtuvat. Singaporenkiinalainen mies on vakuuttunut maansa ylivertaisuudesta.

Ennen oli pummeja kadulla, ei enää. Työntekijä ja yritys laittavat kymmenykset valtion rahastoihin. Kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus omaan asuntoon. On pientä ja isoa, perhe- ja johtajamallia.

Valtio asuttaa ja lunastuttaa -malli teki aikanaan vaikutuksen jopa Margaret Thatcheriin, joka vei siitä vaikutteita omalle saarelleen.

Työuran jälkeen kasassa pitäisi olla noin 250 000 dollaria (130 000 euroa). Minimum, very good. Sille onkin käyttöä, sosiaaliturva rakentuu säästöistä sekä lasten velvollisuudesta huolehtia vanhemmistaan.

Haille hei

Taksimatka River Valleysta Sentosan saarelle kestää 15 minuuttia. Portilla automaattinen lukija napsauttaa lisämaksun mittariin.

Kiiluvasilmäinen luento päättyy vinkkiin käydä museossa tekemässä muistiinpanoja aasialaisen kulttuurin kehityksestä.

Onneksi lapsiperheen näkökulmasta Singapore tarjoaa paljon muutakin. Sentosa on perinteinen turistiloukku, josta ollaan tekemässä aasialaiselle määrätietoisuudella "paikkaa, josta ei puutu mitään".

Disney-puiston linnantornit ovat lähes valmiit. Huipputason hotelli, seuraavalla kerralla teidän ei tarvitse poistua Sentosalta laisinkaan, taksikuski sanoo.

Ajatus on sen verran ahdistava, että ilmava matka maisemametrossa takaisin pääsaarella tuntuu helpotukselta.

Sentosalta jää mieleen merenalainen maailma, jossa pääsee koskettamaan elävää keihäsrauskua sekä kulkemaan tunnelissa, jonka ympärillä uiskentelee terävähampaisia haita.

Kaupunki on siisti, mutta ei ehkä niin siisti kuin luullaan. Auton ikkunasta lennähtää tupakantumppi kadulle, mutta sakottajaa ei näy. Singapore-joen yläjuoksulla lilluu kaikenlaista törkyä. Vain keskeinen turistialue on puunattu viimeisen päälle.

Sujuvaa

Liikkuminen on vaivatonta. Metro on halpa ja tehokas. Busseja kulkee tiheään. Taksi on kuitenkin kätevin, kun mukana on kantamuksia ja rattaita. Keskustasta laitakaupungille pääsee viidellä eurolla.

Singaporejoen suulla, historiallisella satama-alueella kohoaa pilvenpiirtäjiä. Lasia, terästä ja betonia. Kaupunki on liike-elämän keskus, jonka nykyinen satama on yksi maailman vilkkaimmista.

Keskustassa on säilynyt myös vanhaa rakennuskantaa, siirtomaa-ajan hallintorakennuksia sekä kauppahuoneita ja makasiineja, joissa on nykyään ravintoloita ja pubeja.

Singaporelaiset ovat ylpeitä kirjavasta ruokakulttuuristaan. Tarjontaa on paljon, katukeittiöistä hienoihin hotelliravintoloihin, ja laatu on pääasiassa hyvä.

Vihreyttä

Valtavista rakennuksista huolimatta Singapore on pitänyt osittain kiinni myös viidakkosaaren maineestaan. Kaupungissa on useita puistoja sekä luonnonsuojelualueita.

Saaren entiseen vallanpitäjiin, tiikereihin, pääsee tutustumaan eläintarhassa, joka kestää vertailun. Eläimet on eristetty vierailijoista vallihaudoilla, joten näköesteitä on vain vähän.

Singaporen kasvitieteellinen puutarha on kuumankostea, mutta kaunis kokemus.

Kauppaa 24/7

Ostosmahdollisuudet kaupungissa ovat maineensa veroiset. Orchard Roadilta löytyvät kaikki merkkituotteet.

Little Indian Mustafassa voi ihmetellä tavaran paljoutta ympäri vuorokauden. Hyllyjen välit eivät tosin ole tuttua Prisma-leveyttä. Niskakin saattaa kipeytyä ylimpiä tasoja silmäillessä.

Singaporessa shoppailijan palkitsee runsaan tarjonnan lisäksi Suomea edullisemmat hinnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.