Tämä kohde ei ole vielä loppuun kaluttu

Joulun alla Bratislava saa osansa turistien ryntäyksestä Keski-Euroopan joulumarkkinoille. Perinteiset, valoin koristetut torikojut nousevat kuukauden ajaksi kahdelle keskustan aukiolle, ja hehkuviini lämmittää kolean sään kohmettamat sormet. Jos alkaa palella liikaa, ajanviettoa voi jatkaa tunnelmallisessa kirjakahvilassa tai bistrossa.

Pieni ja soma Bratislava Euroopan sydämessä ei ole vielä loppuun kaluttu kaupunkikohde, kirjoittaa Keskisuomalainen. Tallinnaa muistuttava vanhakaupunki on helppo kohde niin lapsille kuin ikäihmisille. Kaikki on kävelyetäisyydellä, ja suuria korkeuseroja ei ole. Vain Bratislavan linna vaatii hieman ylämäkikävelyä, mutta sinnekin pääsee halutessaan pienen höyryveturin näköisen Prešporáčik-ajopelin kyydissä. Hyppää kyytiin kansallisteatterin edustalta, ja kiertoajelu vie sinut linnaan sekä muihin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Joulusesongin ulkopuolella Bratislava hiljenee talven viettoon. Se ei haittaa matkailijaa, tilaa on ainakin enemmän eivätkä turistiryhmät tuki vanhankaupungin kapeita kujia.

Viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on runsain mitoin, ja ostoksia voi tehdä rauhassa keskustan putiikeissa. Päivän voi helposti kuluttaa vanhankaupungin kujia kiertäen. Tai sitten voi tehdä vähän pidemmän kävelylenkin Tonavan vastarannalle Janka Král -puistoon, joka on keskustan suurin viheralue.

Lautasella Bratislava maistuu makealle ja rasvaiselle. Kakkuja saa kaikkialta ja kaikissa väreissä. Perinteistä ja paikallista kulinariaa edustavat liharuuat ja niistä etenkin possu, kaali ja erilaiset mykyt tai pelmenit. Kasvissyöjän ruokalista on monissa paikoissa vaatimattomampi.

Ehkä perinteikkäin on kansallisruoka bryndzové halušky eli perunamykyjä lampaanjuustokastikkeessa ja päällä keko rasvaa tihkuvia pekonikuutioita. Sitä saa kaikkialta, annos on edullinen ja parhaimmillaan ihan maukas – älä anna ulkonäön hämätä.

Tonava virtaa kaupungin halki, ja etenkin iltavalaistuksessa joki on kaunoinen kuten laulussa konsanaan. Hyviä maisemapaikkoja näköalan ihailuun ovat Bratislavan linnavuori, Raatihuoneen torni sekä Tonavan ja Uuden sillan ylle rakennettu Ufo-ravintola. Jos huojuva hissimatka ravintolaan ei hirvitä, ylhäällä kannattaa käydä vähintäänkin katsomassa maisemat auringonlaskun aikaan.

Uusi silta on näyttävä esimerkki sosialistisen kauden arkkitehtuurista. Mielenkiintoisia kohteita on muitakin: vanha 80 metriä korkea radiotalo näyttää etäisesti kärjellään seisovalta pyramidilta, ja brittilehti Daily Telegraph on listannut sen maailman rumimpien rakennusten joukkoon.

Lue lisää aiheesta sunnuntain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.