Tämä kohde ei ole vielä loppuun kaluttu

Joulun alla Bratislava saa osansa turistien ryntäyksestä Keski-Euroopan joulumarkkinoille. Perinteiset, valoin koristetut torikojut nousevat kuukauden ajaksi kahdelle keskustan aukiolle, ja hehkuviini lämmittää kolean sään kohmettamat sormet. Jos alkaa palella liikaa, ajanviettoa voi jatkaa tunnelmallisessa kirjakahvilassa tai bistrossa.

Pieni ja soma Bratislava Euroopan sydämessä ei ole vielä loppuun kaluttu kaupunkikohde, kirjoittaa Keskisuomalainen. Tallinnaa muistuttava vanhakaupunki on helppo kohde niin lapsille kuin ikäihmisille. Kaikki on kävelyetäisyydellä, ja suuria korkeuseroja ei ole. Vain Bratislavan linna vaatii hieman ylämäkikävelyä, mutta sinnekin pääsee halutessaan pienen höyryveturin näköisen Prešporáčik-ajopelin kyydissä. Hyppää kyytiin kansallisteatterin edustalta, ja kiertoajelu vie sinut linnaan sekä muihin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Joulusesongin ulkopuolella Bratislava hiljenee talven viettoon. Se ei haittaa matkailijaa, tilaa on ainakin enemmän eivätkä turistiryhmät tuki vanhankaupungin kapeita kujia.

Viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on runsain mitoin, ja ostoksia voi tehdä rauhassa keskustan putiikeissa. Päivän voi helposti kuluttaa vanhankaupungin kujia kiertäen. Tai sitten voi tehdä vähän pidemmän kävelylenkin Tonavan vastarannalle Janka Král -puistoon, joka on keskustan suurin viheralue.

Lautasella Bratislava maistuu makealle ja rasvaiselle. Kakkuja saa kaikkialta ja kaikissa väreissä. Perinteistä ja paikallista kulinariaa edustavat liharuuat ja niistä etenkin possu, kaali ja erilaiset mykyt tai pelmenit. Kasvissyöjän ruokalista on monissa paikoissa vaatimattomampi.

Ehkä perinteikkäin on kansallisruoka bryndzové halušky eli perunamykyjä lampaanjuustokastikkeessa ja päällä keko rasvaa tihkuvia pekonikuutioita. Sitä saa kaikkialta, annos on edullinen ja parhaimmillaan ihan maukas – älä anna ulkonäön hämätä.

Tonava virtaa kaupungin halki, ja etenkin iltavalaistuksessa joki on kaunoinen kuten laulussa konsanaan. Hyviä maisemapaikkoja näköalan ihailuun ovat Bratislavan linnavuori, Raatihuoneen torni sekä Tonavan ja Uuden sillan ylle rakennettu Ufo-ravintola. Jos huojuva hissimatka ravintolaan ei hirvitä, ylhäällä kannattaa käydä vähintäänkin katsomassa maisemat auringonlaskun aikaan.

Uusi silta on näyttävä esimerkki sosialistisen kauden arkkitehtuurista. Mielenkiintoisia kohteita on muitakin: vanha 80 metriä korkea radiotalo näyttää etäisesti kärjellään seisovalta pyramidilta, ja brittilehti Daily Telegraph on listannut sen maailman rumimpien rakennusten joukkoon.

Lue lisää aiheesta sunnuntain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.