Taksiveneissä upea maisemaretki

Autonvuokraus on Montenegrossa kohtuuhintaista, mutta suunnistaessa on luotettava tienviittoihin tai neuvoihin, sillä valtiosta tai edes suosituista lomakohteista ei vielä ole saatavilla karttoja. Esimerkiksi suositun Budvan lomakaupungin turistineuvonta tarjoaa ainoastaan googlesta napattua satelliittikuvaa.

Kartattomuus on perua ajalta, jolloin tieto strategisista sijainneista ja kulkureiteistä oli valtiosalaisuus. Balkanilla siitä ajasta ei todella ole kauan.

Montenegrolainen neuvoo kysyjää yleensä mielellään, sikäli kun yhteinen kieli löytyy. Mutta jos vastaus on hiukankin epäröivä, kannattaa kiittää ja kysyä muualta. Tietämättömyyttä ei nimittäin helpolla myönnetä.

Linja-autot ovat moderneja ja liikennöivät säännöllisesti, muutamalla eurolla matkaa taittuu kymmeniä kilometrejä. Taksien hinnat ovat nekin varsin kohtuulliset. Taksiveneissä saa samaan hintaan upean maisemaretken.

Edullisia herkkuja Maukkaan lounaan oluen kanssa saa hyvinkin alle viiden euron. Hampurilainen maksaa pari euroa, mutta kooltaan se on viisinkertainen mäkkäriversioihin nähden! Tuore leipä ja pihvi ovat paikan päällä paistettuja.

Perinteinen shópska saláta sisältää tomaattia, kurkkua, sipulia, vihersalaattia, paprikaa ja raastettua valkoista juustoa, joka on miedompaa ja vähäsuolaisempaa kuin kreikkalainen feta.

Cevapcici, paikalliset pitkulaiset lihapullat, ja jauhelihapihvi pljeskavica tarjotaan usein sipulisilpun kera. Myös niitä voi syödä hampurilaisen tapaan tuoreen vaalean leivän välissä.

Erilaisia kala- ja liharuokavaihtoehtoja on runsaasti ja grilliannoksen koko voi olla jopa puoli kiloa. Katukioskeissa myydään suuria palacinke-lettuja suolaisilla ja makeilla täytteillä.

Kahvilassa iso tuoppi paikallista olutta maksaa noin puolitoista euroa, jopa alle, mutta pikkupullo Coca-Colaa melkein tuplasti. Paikalliset juomat ovat edullisimpia, ulkomaiset varsin kalliita.

Paksusta turkkilaisesta kahvista valmistettu espresso tai cappuccino järjestyy alle eurolla.

Hanavesi ei ole varsinaisesti juomakelvotonta, mutta suomalaiselle vatsalle suositellaan pullotettua vettä.

Onko turismissa Montenergon tulevaisuus?