Telttailijoissa uutta sukupolvea - "Aina käytös ei ole luontoon sopivaa"

Kaksivuotias sileäkarvainen collie Alma kiskoo innokkaana hihnaansa Ruunaan retkeilykeskuksen pihassa Lieksassa.

– Se tietää, mitä tapahtuu, kun rinkka on pakattu. Aina on kiire päästä eteenpäin, omistaja Elina Tauriainen, 36, hymähtää.

Alma on kulkenut Tauriaisen mukana vaelluksilla pennusta asti. Ensimmäisenä kesänä matkat olivat lyhyempiä, mutta viime ja tänä kesänä kaksikko on tehnyt jo useamman yön vaelluksia, joilla päivämatkat ovat olleet 10–20 kilometriä.

– Nyt suunnitteilla oli Koskikierros, mutta kun on näin kuuma, voi olla, että päädytään lyhentämään se Neitijärven kierrokseksi. Kesällä on kyllä hyvä vaeltaa illallakin, kun on vielä valoisaa mutta ei ihan niin kuuma, Tauriainen pohtii.

Ruunaan jälkeen tarkoitus on suunnata vielä kahdeksi yöksi hieman etelämmäs Patvinsuon kansallispuistoon. Molemmat ovat simpeleläiselle Tauriaiselle uusia retkeilykohteita.

Päiväretket suosiossa

Luonnossa liikkuminen on nyt trendikästä, mutta perinteisen telttailun suosio on vähenemään päin.

Esimerkiksi Länsi-Lapissa sijaitsevassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa retkeilijöiden määrä on kasvussa, mutta suuri osa heistä on lähiseudun majoitusyrityksissä yöpyviä päiväkävijöitä, kertoo Metsähallituksen luontopalvelujen erikoissuunnittelija Maarit Kyöstilä.

Telttailijoitakin Suomen suosituimmassa kansallispuistossa riittää yhä muun muassa pitkällä Hetta–Pallas-vaellusreitillä, mutta mökkimajoituksen kysyntä on selvästi suurempaa.

Samaa toteaa Markku Lappalainen, joka lieksalaisen Ruunaan retkeilykeskuksen entisenä yrittäjänä ja nykyisenä pienosakkaana on seurannut Ruunaan alueen kävijämääriä 19 vuoden ajan.

– Teltan tilalle valitaan nykyään mieluummin aittamajoitus. Saa nukkua pehmeällä ja on pitävä katto, Lappalainen tiivistää.

Sen sijaan niin sanottu kevyt luontomatkailu on hänen mukaansa yhä suositumpaa. Enää ei lähdetä rinkkojen ja telttojen kanssa päiväkausiksi vaeltamaan, vaan mieluummin majoitutaan palvelujen lähelle ja tehdään yksittäisiä päiväreissuja lähikohteisiin.

Eteläisemmässä Suomessa tilanne näyttää toiselta. Espoon kupeessa Nuuksion kansallispuistossa telttailijamäärät ovat viime vuosina jopa lisääntyneet.

Samoin Kouvolan ja Mäntyharjun alueella sijaitsevassa Repoveden kansallispuistossa yöpymisten määrä kasvaa jatkuvasti. Suosittuja ovat etenkin etukäteen varattavat kodat, mutta myös telttailijoita riittää.

Erityisen runsaasti on pääkaupunkiseudulta tulevia uusia kävijöitä, puistonhoitaja Aarno Tervosen sanoin ”retkeilyn harjoittelijoita”.

– Yllättävän paljon kävijöissä on nuoria ihmisiä, kaveriporukoita ja lapsiperheitä, Tervonen kiittelee.

Kävijämäärien kasvuun liittyy valitettavasti myös lieveilmiöitä. Telttailu Repovedellä on tähän asti ollut monista muista kansallispuistoista poiketen vapaata, mutta tulevaisuudessa se tullaan rajaamaan erikseen varatuille alueille.

Syynä on luonnon kulumisen lisäksi uusien retkeilijöiden käytös, joka Tervosen mukaan ei aina ole ollut luontoon sopivaa.

Kahdestaan koiran kanssa teltta, muutoin mökki

Tauriainen on aina pitänyt retkeilystä ja liikkunut paljon luonnossa. Telttailusta hän kuitenkin innostui enemmän vasta muutama vuosi sitten.

Koiran kanssa kahdestaan liikkuessa teltta on hänestä kätevä tapa majoittua.

– Viime kesänä kun olimme Kolilla koko perhe, viisi henkeä ja kaksi koiraa, meillä oli pieni mökki varattuna. Lapset majoittuivat sitten mökin pihalla teltassa, hän kertoo.

Retkeillessään Tauriainen suosii valmiiksi merkittyjä vaellusreittejä. Kartan hän kuitenkin pitää aina varalta mukana, jos vaikka jokin reittimerkintä sattuisi puuttumaan matkan varrelta.

Leiriytymispaikkojen ennakkosuunnittelu riippuu siitä, kuinka tiheässä telttailualueita reitin varrella on.

– Katsoin, että Ruunaalla niitä on niin tiheässä, että leiripaikat pystyy päättämään ihan fiiliksen mukaan. Jos välimatkaa on enemmän, kannattaa vähän katsella etukäteen.

Pieni kupoliteltta kohoaa tasaiselle mäntykankaalle muutamassa minuutissa.

Pohjakangas maahan, kaaret paikoilleen, sisäkankaan ripustus niiden varaan ja vedenpitävä ulkokangas kaarien päälle. Ja valmista on.

Pystytys näyttää varmalta ja sujuvalta, vaikka Tauriainen kertoo, että tämä on vasta hänen toinen retkensä uuden teltan kanssa.

– Pieni miinus tässä on se, että sisäteltta pystytetään ensin. Jos sataa vettä, on kiire saada se kasaan, Tauriainen tuumii.

Edellinen teltta oli yhdellä kertaa pystytettävä mutta yhden ihmisen ja koiran tarpeisiin turhan iso ja painava, joten uuden teltan hankintakriteereistä tärkein oli keveys.

– Tämä painaa pari kiloa, kun edellinen painoi kolmisen kiloa enemmän. Kyllä se rinkassa tuntuu.

Kahden hengen teltta on Tauriaisen kokemuksen mukaan juuri sopiva yhdelle hengelle ja koiralle. Tosin edellisellä reissulla Seitsemisen kansallispuistossa samassa teltassa yöpyi lisäksi yksi teini-ikäinen, mutta silloin ei telttaan enää juuri tavaroita mahtunut.

Miten sujuu koiran kanssa samassa teltassa nukkuminen?

– Alma on tottunut siihen, että kun mennään telttaan, käydään nukkumaan. Onhan se yleensä myös väsynyt päivän vaelluksen jälkeen. Ja kun se ei kotona saa tulla sänkyyn, niin teltassa on luksusta, kun pääsee minun viereeni nukkumaan, Elina Tauriainen nauraa.

Jokamiehenoikeus

Puistossa saa telttailla, uimarannalla ei

Telttailu kuuluu jokamiehenoikeuden piiriin. Yleisen käytännön mukaan lyhytaikainen, 1–2 päivää kestävä telttailu on sallittua, mutta pidempään oleiluun tarvitaan maanomistajan lupa.

Telttaa ei saa pystyttää esimerkiksi toisen pihapiiriin tai pellolle. Puistoissa saa yleensä telttailla tilapäisesti, jos siitä ei ole muille haittaa, mutta yleisillä uimarannoilla leiriytyminen on kiellettyä.

Luonnonsuojelualueilla telttailu on usein sallittua vain sille erikseen osoitetuilla paikoilla.

Maanomistajalle ei saa aiheuttaa häiriötä esimerkiksi meluamalla tai roskaamalla.

Avotulen teko toisen maalle on kielletty, mutta retkikeitintä tai pallogrilliä saa käyttää. Sen sijaan kertakäyttögrilli lasketaan avotuleksi.

Saippuaa tai sampoota ei saa päätyä vesistöihin eikä kaivoihin. Jos telttapaikalla ei ole käymälää, ulosteet ja WC-paperit on haudattava maahan.

Lähtiessään telttailijan tulee siivota kaikki roskat ja muut jäljet pois. Mitä vähemmän telttailusta jää jälkiä, sen parempi.
 

Uusimmat

Matkailu

Rantalomakin onnistuu Malawissa mutta parasta on maan luonto

Näin säästät rahaa ja aikaa - Ota Pariisi haltuun talvella

50 kertaa Espanjassa käyneen Jalmari-koiran lippu voi maksaa enemmän kuin emännän

Kattavat reitit ja edulliset liput – Bussikyyti tarjoaa uuden tavan tutustua Mallorcaan

Kansallispuistot ovat Venäjällä uusi ilmiö – Tällainen on Arkangelin Kenozero

Muodikasta matkailua - osallistu afrikkalaisisännän töihin ja auta rakentamaan kirjasto

Haluaisitko juhlistaa pyöreitä, kuten hän? Pyörällä halki Italian!

Pelottaako ulkomailla liikenteessä? Et murehdi suotta!

Tv-seikkailija jännitti, putoaako auto rotkoon

Tältä näyttää saari, jota tulivuorenpurkaus tuhosi 45 vuotta sitten

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.