Thaimaa on turistille paratiisi

Thaimaa on sekoitus modernia länsimaista teknologiaa, tuhansia vuosia vanhaa kulttuuria ja paahtavaa hellettä. Eri puolilta maata löytyy loisteliaita temppeleitä, jotka kertovat maan upeasta historiasta. Bangkok on Thaimaan sykkivä pääkaupunki, joka ylpeänä edustaa uutta ja nopeasti kehittyvää Kaukoidän mahtia.

Taivaita hipovien pilvenpiirtäjien varjossa levittäytyy loputtomiin jatkuva suurkaupunki, joka ei hiljene koskaan. 60 miljoonan asukkaan maa on turistille paratiisimainen paikka. Vastavuoroisesti Thaimaa elää turismista.

Muutokset matkailuteollisuudessa vaikuttavat suoraan kansantuloon. Sars-epidemia romahdutti monen matkailuyrittäjän talouden. Vaikka Thaimaassa ei todettukaan sars-tartuntoja vei pitkään, ennen kuin maa toipui taudin aiheuttamasta lamasta.

Seksiturismi on edelleen ongelma Thaimaassa, vaikka aids-luvut ovatkin laskeneet merkittävästi laajojen ehkäisyvälinekampanjojen avulla.

- Köyhiltä pohjoisen alueilta lähdetään edelleen vapaaehtoisesti tai joskus jopa myydään nuoria tyttöjä ilotaloihin. Maan varallisuuserot ovat valtavat ja köyhyys luo pohjaa prostituutiolle, Suomen suurlähetystön lähetystösihteeri Juha Pyykkö sanoo.

Opettajan keskipalkka kuukaudessa on noin 8 000 bathia eli vain 160 euroa. Poliisin keskipalkka jää vieläkin alemmaksi 5 000 bathiin: noin sataan euroon. Tästä seuraa, että osa poliisivoimista on korruptoitunut. Kaikesta huolimatta Pyykön mukaan Bangkok on turistin kannalta varsin turvallinen maa.

- Rikollisuus ei yleensä kohdistu ulkomaalaisiin vaikka pieniä huijaustapauksia tapahtuukin jatkuvasti. Ilmeisesti buddhalaisuus vaikuttaa ihmisten asenteisiin.

Turistin yleisimpiä ongelmia ovat lämpö, alkoholi ja sairaudet. Kun nämä elementit yhdistyvät voivat seuraukset olla vakaviakin. Pyykkö kertoo, että joskus sattuu myös kuolemaan johtavia sairaustapauksia.

Tajunta yltäkylläisyyden tilaan

Thaimaan lukuisat mosaiikein ja jalokivin koristellut temppelit Buddha-patsaineen saavat yksityiskohtiensa runsaudella tajunnan yltäkylläisyyden tilaan.

Tunnetuin Bangkokin nähtävyyksistä on 1700-luvun lopulla rakennettu Suuri palatsi. Kuningas Rama I:n aikana valmistunut palatsi on yli 2,5 neliökilometrin kokoinen ja se on täynnä häikäiseviä temppeleitä ja kuninkaallisia rakennuksia.

Toinen miltei yhtä hämmästyttävä nähtävyys on lepäävän Buddhan temppeli Wat Pho. Temppelissä sijaitsee 15 metriä korkea ja 46 metriä pitkä Buddhan patsas. Kullattu patsas on peräisin 1500-luvulta ja sen jalkapohjissa on kimaltelevat helmiäiskoristeet, jotka kuvastavat buddhan 108 suopeaa luonteenpiirrettä.

Temppeleiden lisäksi Bangkokissa on turisteille tarjolla suuria länsimaistyyppisiä ostoskeskuksia, joista voi ostaa huippumuotia halpaan hintaan. Trooppisen Bangkokin ostoskeskuksissa on viihtyy, koska ne ovat hyvin ilmastoituja ja erittäin siistejä.

Mainosten lisäksi liikkeet houkuttelevat asiakkaita musiikilla. Jokainen liike soittaa poppia niin kovaa kuin kaiuttimista lähtee. Hampurilaispaikan terassilla saattaa olla rokkikonsertti, toisella puolella katua samoin. Ilmansaasteiden lisäksi myös melusaaste on ominaista Bangkokille.

Katukeittiöt ovat auki myöhään yöhön asti, ja liikenteen määrä on miljoonakaupungissa valtava. Halpojen retkeilymajojen ja hotelliensa vuoksi reppumatkailijoiden suosiossa olevan Khao San Roadin varrella on tarjolla halpoja piraattituotteita ja meluisia baareja. Suositun Lava-Barin ovella turvamies tekee ruumiintarkastuksen ja katsastaa taskulampulla laukkujen sisällön. Sisällä on länsimainen tunnelma ja musiikki on amerikkalaista hiphoppia.

Paikalliset kaksi-kolmikymppiset ovat ystävällisiä ja huumorintajuisia. Heillä on hyvä itsetunto ja he puhuvat hyvin englantia. Baareissa ja kaduilla liikkuva nuoriso ei eroa juuri lainkaan länsimaisista nuorista. Tuoreimmat rap-vaikutteet näkyvät Bangkokin nuorten keskuudessa siinä missä Kuopiossakin.

Paahdettuja torakoita välipalaksi

Thaimaalainen ruoka on erittäin voimakkaasti maustettua, hyvää ja tuoretta. Trooppinen luonto tarjoaa uskomattoman variaation kasviksia, mausteita, lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Maustaminen on radikaalia. Keitoista löytyy lehtiä, yrttejä ja juuria jotka antavat makunystyröille shokkihoitoa.

Ruokien tulisuutta lievennetään juomien lisäksi riisillä, jota on aina saatavilla. Tulisuus puolustaa paikkaansa kuumassa ilmanalassa. Chili saa aineenvaihdunnan käyntiin ja helpottaa helteessä oloa.

Katukeittiöissä myydään eksoottisempiakin välipaloja, kuten paahdettuja torakoita, toukkia ja heinäsirkkoja. Keitettyä ja paistettua ruokaa on turvallista syödä myös kadulla.

Hampurilaisia ja pitsaakin saa jos mieli tekee. Bangkokissa ovat edustettuina kaikki maailman pikaruokaketjut. Paikallinen Zhinga-olut on yleinen ruokajuoma.

Thaimaalaisille maistuu myös viski, jota laimennetaan runsaalla vedellä, sekä jääpaloilla.

Thaimaan televisiossa pyörivät samat amerikkalaiset elokuvat kuin suomessakin ja ylikansallisten merkkituotteiden mainokset. TV-sarjat on alueen historiaan sijoittuvia tunnekylläisiä saippuasarjoja.

Länsimaisten turistien yleisimpiä tuliaisia ovat erilaiset thaisilkistä valmistetut vaatteet. Lukemattomat ompelimot valmistavat myös mittatilauspukuja muutaman päivän odotusajalla. Tunnetuin silkkituotemerkki on Jim Thompson. Metri laadukasta silkkiä maksaa halvimmillaan noin kuusi euroa metri.

Turistin on syytä varoa silkkinä kaupattavia keinokuituvalmisteita, jotka muistuttavat erehdyttävästi aitoja tuotteita.

Buddhalaisen pehmeä tatsi elämään

Yli 90 prosenttia Thaimaan asukkaista on buddhalaisia. Uskonto vaikuttaa ihmisten elämäntapaan kaikessa. Monet thaimaalaiset ovat myös hämmästyttävän taikauskoisia. Lennoille, jotka tehdään kuukauden 13. päivä myydään poikkeuksellisen vähän lippuja. Myös monista rakennuksista puuttuu 13. kerros.

Lähetystösihteeri Juha Pyykkö korostaa thaimaalaisten kykyä ottaa rennosti eri elämäntilanteissa.

- Thaimaassa on pehmeä tatsi elämään. Suomessakin voisi ottaa oppia tästä asenteesta. Meillä olisi varaa helpottaa elämäntyyliä ja olla silti tehokkaita. Asiat sujuvat yleensä joka tapauksessa. Vaikka järjestämämme EU-festivaalinkin esiintymisajat selvisivät vasta edellisenä päivänä, onnistui tapahtuma silti oikein hyvin, kertoi Pyykkö.

Bangkokissa voi aistia jotain buddhalaisen elämänasenteen parhaista puolista. Buddhalaiseen kulttuuriin kuuluva valaistumisen ihanne näkyy arjessa ihmisten palvelualttiutena ja hyväntuulisuutena.

Buddhalaisuus onkin Thaimaassa kaikkea mikä tähtää ihmisen henkiseen kasvuun ja kehitykseen. Tähän Bangkok tarjoaa otollisen, vaikkakin haasteellisen ympäristön länsimaisillekin matkaajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.