Timanfayan kansallispuisto Lanzarotella

Broilerit paistuvat hitaasti vartaassa, josta paistonesteet tippuvat alapuolella olevaan syvään kaivoon. Tulipesää ei tässä uunissa ole lainkaan, sillä lämmönlähteenä on suoraan tuliperäisestä maasta hohkava kuumuus.

Lanzaroten saarella Timanfayan kansallispuiston opastuskeskuksen ravintolassa tarjoillaan maan lämmössä valmistettuja ruokia. Ei ihme, että puiston tunnukseksi on valittu hankoa heiluttava pikkupaholainen.

Puistossa on paikkoja, joissa voi poimia maasta kuumia kiviä. Puiston oppailla on monta tapaa esitellä jo muutaman metrin syvyydessä satoihin asteisiin nousevaa lämpötilaa. Hangollinen kuivia oksia syttyy muutamassa sekunnissa ilmiliekkeihin maakuopassa, ja teräsputkeen kaadettu vesisangollinen ryöpsähtää äkäisesti suihkuna ilmaan.

Ankarien olosuhteiden puisto

Timanfaya on yksi maailman tarkimmin varjelluista luonnonsuojelualueista. Alueen luonto on äärimmäisen herkkä, ja siksi sinne on vapaa pääsy vain muutamille vaellusreiteille ja ohjattuun vierailuun opastuskeskuksessa.

Suojelun tiukkuuden ymmärtää hyvin, sillä Timanfayassa ei käytännössä sada lainkaan. Timanfaya syntyi suuressa tulivuorenpurkauksessa 1730-luvulla, mutta purkaus olisi yhtä hyvin voinut olla viime viikolla.

Kasveista lähes kolmessa sadassa vuodessa on pesiytynyt vasta muutamia sammalia ja kuiviin olosuhteisiin sopeutuneita pensaita. Eläimistä siellä esiintyy lähinnä kolme liskolajia ja muutamia lintuja.

Kuljetaan jalan tai kamelilla

Maasto on säilynyt hyvin vähäisen eroosion ja suojelun, mutta myös vaikeakulkuisuuden ansiosta.

Timanfayan mustien kivien täyttämä aavikko ei ole niitä helpoimpia vaelluskohteita. Laavakivet ovat karkeita ja niiden päällä tasapainoilu työlästä.

Alueelle merkatuista vaellusreiteistä pisin kulkee Atlantin rantaviivaa pitkin puiston poikki. Vajaan kahdeksan kilometrin matkaan pitää puistonvartijan mukaan varata noin kahdeksan tuntia ja hyvät vaelluskengät.

Suurin osa matkailijoista tutustuu opastuskeskuksen bussiajelulla, joka kiertää sen näyttävimpien maisemien kautta.

Toinen suosittu tapa on vuokrata dromedaari, joka vie noin 20 minuuttia kestävälle kierrokselle puiston laidalla. Yhden dromedaarin vuokraaminen maksaa kymmenen euroa, ja mukaan pääsee kaksi aikuista.

Historiallisesti Lanzaroten maanviljelijät käyttivät kameleita kuljetuksiin ja maan muokkaukseen. Nyt niitä tarvitaan enää matkailjoiden kuljettamiseen.

Purkauksien synnyttämä saari

Timanfayan synnyttäneet purkaukset kestivät kuusi vuotta, ja ne hautasivat alleen kymmenkunta kylää ja Lanzaroten parhaat viljelysalueet. Menetyksiä ei korvannut se, että saaren pinta-ala kasvoi hieman, kun sulaa kiveä virtasi mereen.

Lanzarote on syntynyt useissa vastaavissa purkauksissa miljoonien vuosien aikana. Saari onkin täynnä erilaisia purkausmuodostelmia kuten kraattereita, laavakenttiä ja laavan virtauksesta syntyneitä tunneleita.

Todellisen tulivuorifanin kokemuksista sieltä puuttuu oikeastaan vain toimiva laavavirta.

Timanfayan lähettyvillä, El Golfon kylän eteläpuolella on yksi saaren vaikuttavista luonnonmuodostelmista. Charco verde, eli Vihreä lampi on puoliympyrän muotoiseksi kuluneen tulivuoren kraatterin sisällä, aivan meren rannalla.

Vihreä vesi, ympäröivän kraatterin punainen ja uimarannan musta hiekka tekevät siitä varsin värikkään paikan. Vähän kuin kävelisi jossakin toisella planeetalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.