Tukholmaan joulutorille

Ponteva kierros kolmella Tukholman joulutorilla on arkihuolesi-kaikki-heitä -tyyppinen kokemus. Mutta hulvaton sellainen, jos sen oikein oivaltaa.

Skansenin joulumarkkinoilla käy selväksi, ettei huolta, murhetta kenkään muista. Joulumarkkinat sopivat ulkoilmamuseoon kuin tähti Betlehemiin. Joulumakkaroita ja sillejä kannattaa maistaa, glögejäkin on monenlaisia. Koska Skansen on suljettu alue, glögiinsä saa halutessaan terästystä. Makeisten ja mausteiden, nuotioiden ja joululeivonnaisten keskellä koukkuselkä suortuu. Skansenin markkinaperinne alkoi vuonna 1903, ja nykyisin kävijöitä on noin 10 000 päivässä.

Skansenin markkinat ovat avoinna joka lauantai ja sunnuntai kello 10-16 jouluun saakka. Lucian päivänä - sunnuntaina 13. joulukuuta - meno on kaksinverroin riemukasta.

Juhlaa ja kulutusta Toinen kohde on Kungsträdgården, jonka joulumarkkinoilla tunnelma on annoksen cocacolamaisempi kuin Skansenissa. Ulkoilmamuseon lempeys vaihtuu betoniviidakommaksi, Kungsträdgårdenissa meininki on ripauksen tavaratalomainen. Täällä aistii, ikävä kyllä, joulujuhlaa helpommin kulutusjuhlan: osta, osta, osta!

Kungsträdgårdenin kojut ovat avoinna joka päivä 22. joulukuuta saakka. Sen sijaan Kungsanin luistinrata sopi muutama päivä sitten vain vesileikkeihin. Pakkanen ei ollut pahemmin puraissut Tukholmaa.

Suurtorin (Stortorget) joulumarkkinoilla tunnelma syntyy kuin itsestään. Vanhankaupungin mukulakivikadut ja jouluvalaistus tekevät jo markkinoille kävelemisestä lystin retken: on villiä melskettä, helinää helskettä. Kojuissa on lahjoja, herkkuja ja koristeita kaikkialta Ruotsista. Suurtori on tunnelmallinen paikka. Torikojuissa glögi on alkoholitonta, mutta torin laidan kuppilat myyvät luukuistaan myös pirtsakampia joulujuomia.

Suurtorilla on joulutunnelmaa joka päivä kello 11-18 aatonaattoon saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.