Tv-sarja Poldarkin jalan jäljissä Cornwallin maisemiin

Cornwallin rannat Lounais-Englannissa ovat maailmankuuluja, ja tv-sarja Poldarkissa valkohiekkaiset rannat esiintyvät usein. Kreivikunta on niin upea, että sen maisemat ovat sarjassa lähes pääosassa.

Ross Poldarkin Nampara-tiluksien maita esittävät esimerkiksi Portcothan-ranta sekä St Agnes Head - kaivosalue. Rossin arkkivihollisen George Warlegganin mailla ollaan Holywell Bayssa.

Matkailu onkin yksi tärkeimmistä elinkeinoista alueelle.

Poldarkin kuvauspaikkoina ovat myös tuulentuivertamat nummet, Bodmin Moor. Aavemaisille nummille sijoittuu hänen kotitalonsa, Nampara.

Cornwallin oma kirjailija Daphne du Maurier ikuisti maiseman kirjassaan Jamaica Inn, joka kuvasi salakuljettajien pesäpaikkaa. Majatalo on edelleen paikallaan, ja siellä on pubiravintola sekä pieni hotelli, jossa tietysti kummittelee.

Cornwallissa alkuperäinen tv-sarja sai niin huikeat mittasuhteet, että iltajumalanpalvelukset jouduttiin aikaistamaan, koska kirkoissa ei ollut ketään Poldarkin aikaan. Tv-kanavia oli tuolloin vain kolme, ja sarja oli niin suosittu, että se naulasi televisioiden ääreen 15 miljoonaa katsojaa.

Jotakin nykysarjan suosiosta kertoo se, että Visit Cornwallin -nettisivuilla pääsee tekemään Mikä Poldark-hahmo sinä olet? -testin. Sivustolla myös kerrotaan sarjan kuvauspaikoista, listataan parhaita kohtauksia ja annetaan vinkit jopa koiranulkoilutuslenkille Poldarkin hengessä. Sivuilla näytetään myös liikkuvaa ilmakuvaa maisemista, ja annetaan kaikin puolin tuhti tietopaketti kreivikunnasta myös niille, joita Poldark ei kiinnosta.

Poldark, Yle TV1:llä pyörivä tv-sarja

Suosittu tv-sarja perustuu Winston Grahamin samannimiseen kirjasarjaan, jonka päähenkilö on Ross Poldark. Sarja sijoittuu 1700-luvun lopun Cornwalliin.

Alkuperäistä Poldarkia esitettiin vuosina 1975–1977.

Pääosaa esitti aluksi Robin Ellis, joka uransa jälkeen muutti Etelä-Ranskaan, ja on nykyään ruokakirjailija. Tarkkasilmäisimmät voivat kyllä huomata herran uudenkin Poldarkin kahdessa jaksossa.

Nyky-Poldarkia esittää irlantilaisnäyttelijä Aidan Turner.

Aiheesta lisää sunnuntain Savon Sanomissa.