Unkarin tuntemattomat herkut

Unkarilainen viini on ulkomaisille kuluttajille melkoisen vieras tuote.

Euroopan unioni on pulassa maataloustukiensa kanssa, ja vanhan maailman ikivanha viinikulttuuri valtavan ylitarjontansa myötä ei välttämättä tarvitsisi unkarilaisia viinejä sotkemaan markkinoita.

Unkarilla on satojen vuosien tietämys viineistä, vakuuttaa Bori Blum, jonka suku on harrastanut sukupolvien ajan viininviljelyä Villanyssä.

Parintuhannen asukkaan pikkukaupunki eteläisessä Unkarissa Kroatian rajalla on viinien ystävälle todellinen helmi - mainioita tuotteita löytöhintoihin.

Blum Pince on tuottanut viinejä satojen vuosien ajan.

- Vanhimmat kellarimme ovat 250 vuotta vanhoja, kertoo rouva Blum ylpeänä.

Blum Pince on tyypillinen unkarilainen pikkutila.

- Omistamme viisi hehtaaria köynnöksiä, ja olemme saaneet saman verran vuokralle. Tuotamme viiniä noin 35 000 litraa vuodessa.

Kellareiden aarteita

Villanyn loivasti kumpuilevilla rinteillä viljellään useita lajikkeita. Blauer Portugieser, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ja myös Pinot Noir löytyvät valikoimasta. Viinejä tehdään kustakin rypäleestä ja myös sekoituksia on kaupan.

Osan viineistä voi luokitella tuntemattomiksi aarteiksi.

Villanyn tiloilla yhdistyvät taitavasti ammattilaisuus, turismi ja kaupankäynti. Hiljaisen kylän pääraitille on rakennettu myyntipisteitä. Kellarit ovat hieman sivummalla, mutta ovet ovat auki, jos vieraat ovat kiinnostuneet viinien tuotannosta.

Oiva opastus ja ruhtinaalliset maistiaiset ovat sellaisia, että vuokra-auto saa seisoa pari päivää kyläkaupan pihassa kaikessa rauhassa. Mielijuomakin löytyi kohtuullisella yrityksellä.

Jos jonkun miinuksen etsii, niin markkinointi on varmasti Unkarin suurin ongelma viinien menekin kasvattamisessa. Sana kiirii hitaasti ulkomaille, kun isojenkin tilojen nettisivustojen perusteella kaupat jäävät tekemättä ja kiinnostus heräämättä.

Matka kannattaa

Villanyssä ilmeisesti toivotaan, että ostajat osuvat paikalle ja kadulle laitettu kyltti houkuttelee maistajat paikalle.

Heinäkuussa vietetty viikko Villanyssä antoi toisen kuvan. Hiljaista oli, ja ruohoa kasvavia ruosteisia raiteita pitkin saapui junia, joissa oli yhteensä kaksi tai kolme matkustajaa.

Mutta matka paikalle kannattaa ihan pientenkin ostonsa vuoksi. Yksi Villanyn tunnetuimmista tiloista on Joszef Bock. Aivan erinomainen vuoden 2007 Bock Royal -pullo maksoi tilalta ostettuna 15 euroa. Samanlaisesta putelista pyydettiin pääkaupunki Budapestin lentokentällä kolminkertainen summa.

Mietittäväksi jää, kuinka isomman lastin saakin raahatuksi Suomeen. Normaalissa lentomatkatavarassa tuliaiset jäävätkin maistiaisiin.

Yhden talon kierroksin

Myös Budapest tarjoaa viinielämyksiä. Budan palatsin lähellä sijaitsee unkarilaisten viinien talo, josta saa kaiken mahdollisen tiedon maan viinialueista ja viineistä.

Viiniä tuotetaan Unkarissa 22 alueella. Maa sopii viljelyyn, minkä havaitsivat jo 200 - 300 -luvulla Unkariin asettuneet roomalaiset, jotka toivat mukanaan viiniköynnökset. Szerémségi, Baranya ja pääkaupungin lähikukkulat täyttyivät köynnöksistä jo roomalaisten aikoihin.

Unkarin pinta-alasta viiniviljelyssä on vain noin satatuhatta hehtaaria, ja tuotoksesta menee vientiin vain neljäsosa.

Perinteikäs Tokaj

Unkarin viineille ja maan rypälelajikkeille voi ennustaa hyvää. Suomalaisillekin on tullut tutuksi punaviineistä muutama ärhäkkä pöytäviini, mutta mielikuvan ei kannata antaa häiritä.

Valkoisista Tokaj on ollut maailmankuulu jo keskiajalta. Etenkin makeita jälkiruokaviinejä kannattaa maistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.