Vain näissä maissa hanavesi on juomakelpoista

Hanavesi on yhtä kuin juomavesi. Suomessa kyllä, mutta monessa muussa maassa ei. Afrikassa ei missään, Etelä-Amerikassa ei missään, Aasiassakin vain kuudessa maassa.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten (CDC) viimevuotisten laskelmien mukaan maailmassa on vain 38 maata, joissa hanavesi on juomakelpoista.

Suuressa osassa maailmaa vedessä voi olla taudinaiheuttajia, jotka sairastuttavat ihmisiä esimerkiksi ripuliin, A-hepatiittiin, lavantautiin, punatautiin, polioon ja koleraan.

Vieraassa maassa vedenlaatu arveluttaa.

– Moni ulkomaalainen karttaa suomalaisen veden juomista, vaikka meidän mielestämme se on täysin turvallista ja itsestäänselvyys, että hanavesi on juomakelpoista kaikilla parametreilla mitattuna, vesiepidemioihin erikoistunut johtava tutkija Ilkka Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) kertoo.

Hänen mielestään hyvää hanavettä voisi käyttää jopa matkailumarkkinoinnissa. Toisaalta hän muistuttaa, että Suomessakin on kirjava historia vesiongelmissa.

Paikalliset draamat jäävät elämään pitkäksi aikaa. Kukapa suomalainen ei muistaisi Nokian kaupungin pilaantunutta vettä, vaikka uutisoinnin alkamisesta on jo lähes kahdeksan vuotta.

Nokialla talousveteen pääsi jätevettä, jossa oli runsaasti suolistoperäisiä bakteereja. Suomessa tällainen on poikkeustilanne, mutta Maailman terveysjärjestö WHO laski vuonna 2012, että 1,8 miljardia ihmistä käyttää juomavetenään ulosteiden saastuttamaa vettä.

173 miljoonaa ihmistä joutui juomaan puhdistamatonta pintavettä.

Vesi voi olla juomakelpoista, mutta silti se saattaa maistua pahalta.

– Ei tarvitse välttämättä mennä kuin Euroopan pääkaupunkiin Brysseliin maistamaan hanavettä. Kannattaa maistaa. Se täyttää varmasti normit – on pakko täyttää, mutta on se sen verran makuisaa vettä, että melkein mieluummin juo pullovettä, Miettinen luonnehtii.

– Se on vähän suolaisen makuinen, koska se on niin mineraalipitoista. He (belgialaiset) taas sanovat, että meidän vetemme ovat latteanmakuisia, koska ne eivät maistu millekään. Näinhän se tietysti on, koska meillä ei ole vedessä niin paljon suolaa.

– Kovuusasteikkomme loppuvat siihen, missä kovuuden määrittely Keski-Euroopassa alkaa, kun puhutaan esimerkiksi kalsiumpitoisuudesta, Miettinen toteaa.

Turvallisiksi todetuissa länsimaissa veden hyvä tai paha maku onkin juojasta ja tämän kokemuksista kiinni.

Matkalla kannattaa muistaa, että taudinaiheuttajat voivat päästä elimistöön, vaikkei suoraan joisikaan vettä hanasta.

Saastunutta vettä voi saada suuhunsa esimerkiksi hampaita harjatessaan, tekohampaita liottaessaan tai jääpaloilla jäähdytettyä drinkkiä juodessaan.

Niin, ja suihkussa kannattaa pitää suu kiinni ja käyttää aina saippuaa.

Puhdistus : Keittämällä taudinaiheuttajat kuolevat

Käsittelemättömän tai huonosti käsitellyn veden voi CDC:n mukaan saada juomakelpoiseksi keittämällä sitä minuutin ajan. Vuoristossa vähintään 2 000 metrin korkeudessa veden pitäisi pulputa kolmen minuutin ajan.

Keittämällä kaikkien taudinaiheuttajien pitäisi kuolla.

Jos on hätätilanne, jossa vettä tarvitaan, eikä keittomahdollisuutta ole, CDC:n mukaan veden voi saada juomakelpoiseksi kirkkaassa auringonpaisteessa jättämällä kirkkaan vesipullon heijastavalle pinnalle ainakin kolmeksi tunniksi. CDC huomauttaa, ettei tekniikka toimi sameaan veteen.

Jos käytössä on kotikäyttöön tehtyä hajustamatonta valkaisuainetta, veden puhdistus voi CDC:n mukaan onnistua hätätilanteessa myös sillä. Lisää kahdeksan pisaraa gallonaan (noin 3,8 litraa) vettä, sekoita huolella ja odota puoli tuntia ennen juomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Euroopan 50 suurinta juna-asemaa pantiin paremmuusjärjestykseen – Helsingin päärautatieasema jäi kauas kärjestä

Mitä Kaj Franck teki Japanissa vuonna 1956? – Designmuseon näyttely esittelee pohjoismaisten muotoilijoiden ja arkkitehtien matkoja

Maailman suurimmalla temppelialueella vierailee vuosittain yli kaksi miljoonaa turistia – Kambodzhan lipusta tuttu Angkor Watin temppeli rakennettiin ensin hindulaisille

Juha ja Kristiina Raumanen tarkkailivat ja valokuvasivat villieläimiä Etelä-Afrikassa: "Joku voi tietysti ihmetellä, miksi maksaa näin paljon töiden tekemisestä"

Hilton-ketju sulki 150 hotellia Kiinassa koronaviruksen vuoksi

Qatariin lentää vuosittain noin 50 miljoonaa matkustajaa, mutta harva jää lomailemaan sinne – yksi maailman vauraimmista maista tarjoaa turistille muun muassa aavikkosafareita ja vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat

Pikkuriikkinen Civitan kylä Italiassa vetää vuosittain kukkulalle satojatuhansia turisteja – maanvyöryjen pienentämään kylään pääsee vain yhtä siltaa pitkin pääsymaksua vastaan

Euroopan saunamaraton kilpaillaan taas helmikuussa Otepäässä – saunan lauteilla on istuttava vähintään kolme minuuttia

Walt Disney Worldissa käy joka vuosi yli 55 miljoonaa vierailijaa – huvipuistoalueella pääsee näkemään tuttuja hahmoja ja kurkistamaan elokuvien kulisseihin

Oletko kiinalaisessa horoskoopissa rotta? Onnea, nyt alkaa sinun vuotesi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.