Vedenkulutusta voi helposti vähentää

Suomalaiset hotellit ovat monessa asiassa valistuneempia kuin vaikkapa eteläisen Euroopan majoitusliikkeet, arvioi Reilun Matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Mari Mero, joka tekee väitöskirjaa vedenkäytön hallinnasta matkailualalla.

Hän muistuttaa, että nykyään Matkailu- ja Ravintolapalveluilla (MaRa) on oma energiatehokkuusohjelma, jossa sen jäsenyritykset voivat saada yhteiskunnan tukea sellaisiin hankkeisiin, jotka vähentävät hotellien ja ravintoloiden energiankulutusta.

- Sen sijaan vedenkäyttöön ei niin hirveästi kiinnitetä huomiota, osaksi varmasti juuri siksi, että vettä on niin edullisesti saatavilla.

Suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa päivässä vettä, mutta maailmalla reissatessa vettä voi kulua jopa tuhat litraa vuorokaudessa. Monessa maassa vedestä on todellinen pula.

Mero kehottaa välttämään turhaa lorottelua. Esimerkiksi hampaiden- ja hiustenpesun aikana hana kannattaa sulkea.

Joutsenmerkki tai sitä vastaava sertifikaatti on Meron mukaan osoitus siitä, että hotelli toimii niin sanotun parhaan vallitsevan tason mukaan. Erilaisten ja erikokoisten hotellien vertaaminen on kuitenkin vaikeaa. Hän huomauttaa, että hotelli voi olla ympäristöystävällinen, vaikkei sillä sertifikaattia olisikaan.

- Useimmat sertifikaatit maksavat aika paljon, joten on aivan ymmärrettävää, etteivät varsinkaan pienimmät perheyritykset lähde niitä hankkimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.