Yksi Japanin kauneimmista linnoista sijaitsee Kumamotossa

Etelä-Japanissa Kyushun saarella sijaitsevassa Kumamotossa on leppoisa tunnelma, kirjoittaa Keskisuomalainen. Raitiovaunut kolistelevat autoteiden keskellä ja joki virtaa kaupungin halki. Ympäröivät vuoret ovat upeimmillaan keväällä kirsikkapuiden kukkiessa.

Kukkulan laelta kaupunkia katselee Kumamoton linna, yksi Japanin kolmesta kauneimmasta. Lääninherra Katou Kiyomasan 1600-luvun alussa rakentamasta linnasta hallittiin aikoinaan historiallista Higon provinssia.

Linnan erityispiirteenä ovat korkeat ja kaltevat mushagaeshi-muurit, joita pidettiin läpipääsemättöminä. Kiipeäminen muurin seinämiä pitkin oli mahdotonta, sillä ne kaartuvat jyrkästi yläpäästä. Tulipalolta muurit eivät kuitenkaan puista linnaa suojanneet. Vain muutama päivä ennen Satsuman kapinan puhkeamista vuonna 1877 liekit tuhosivat linnan lähes kokonaan.

Yksi säilyneistä rakennuksista on Uton vartiotorni, jonka tummat, narisevat puulattiat vievät aikamatkalle satojen vuosien takaiseen Japaniin.

Linnaa ryhdyttiin rakentamaan uudestaan 1960-luvulla, ja työ jatkuu yhä. Ensimmäiseksi valmistui päätorni. Ulkokuori onkin komea, mutta sisältä se on aikakaudelle tyypilliseen tapaan betonia. Tornin huipulta avautuvat kuitenkin hienot näkymät kaupungin yli ja ympäröiville vuorille.

Huomattavasti kiinnostavampi on vuonna 2008 valmistunut lääninherran palatsi, honmaru goten. Puusta rakennettu palatsi on entisöity taidokkaasti ja minimalistinen eleganssi välittyy hienosti. Näyttävimmät huoneet on verhoiltu lehtikullatuin maalauksin.

Katou Kiyomasan jälkeen Kumamotoa hallitsi Hosokawa-klaani, jonka kädenjälki näkyy kaupungissa yhä. Linnan läheisyyteen siirretyssä Hosokawa Gyoubun residenssissä pääsee tutustumaan samurain taloon.

Matka jatkuu ratikalla Suizenji Jōjuen -puutarhaan. 1600-luvulla rakennetun puutarhan erikoisuutena on maisema, johon on kuvattu Kioton ja Tokion yhdistäneen Tokaidon tien 53 pysähdyspaikkaa. Miniatyyrimaisemasta erottuu selvimmin vihreä Fujivuori. Puutarhasta löytyy myös nō-teatterilava, ja jos oikein onnistaa, pääsee seuraamaan jousiammuntaa laukkaavan hevosen selästä.

Lisää aiheesta sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.