Anna makaronille mahdollisuus

Makaroni on edullinen ja helppo raaka-aine, joka kuuluu jokaisen opiskelijan ruokavalioon. Moni kuitenkin tyytyy vain keittämään makaronit ja heittämään sekaan pelkkää ketsuppia, vaikka aineksista saisi pienellä vaivalla lähes gourmeeta.

Tämän todistavat toisen vuoden ravintolakokkiopiskelijat Atte Pasanen ja Riku Ruuskanen Jyväskylän ammattiopistosta. Tulevat ammattilaiset suunnittelivat viisi erilaista makaronireseptiä helpottamaan nuoren opiskelijan arkipäivän ruuanlaittoa.

- Reseptit ovat suhteellisen helppoja ja myös halpoja, Ruuskanen lupaa.

Ruuanlaitto saattaa tuntua hankalalta, mutta taito kannattaa opetella. Opiskelijabudjetilla ei voi syödä joka ilta ulkona, ja äidin herkkupata on usein liian kaukana.

Pasasen ja Ruuskasen mielestä kokkausta ei ole syytä arkailla.

- Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Epäonnistumista ei pidä pelätä, sillä jos ruoka menee pilalle, niin se menee. Ei se haittaa.

Älä tuijota reseptejä

Keittokirjoista ja ruokalehdistä löytyvissä resepteissä on usein kymmeniä eri raaka-aineita, joista kaikkia ei omista kaapeista löydy. Reseptejä ei kuitenkaan kannata kokkiopiskelijoiden mielestä tuijottaa liikaa.

- Kaikesta voi muuntaa omaa ja laittaa ruokiin mitä itse haluaa tai jättää pois mitä haluaa. Pitää vain uskaltaa kokeilla, Pasanen neuvoo.

Poliisi-haaveista kokiksi

Pasasella ja Ruuskasella on vielä reilu vuosi opintoja jäljellä. Ravintolakokkiopiskelijoiden koulupäivään kuuluu kolme tuntia teoriaa ja viisi tuntia keittiötyötä.

Ensimmäisenä vuonna opinnoissa käydään läpi kaikki alan perusjutut, kuten tärkeimmät keittiötaidot ja tarjoilijan perustaidot. Siten opiskelija myös päättää, kiinnostaako häntä enemmän kokin vai tarjoilijan työ.

- Halusin pienenä poliisiksi, mutta yläasteella mieli muuttui. Ruuanlaitto on aina kiinnostanut, ja tein jo alle kouluikäisenä jonkin verran ruokaa, Ruuskanen paljastaa.

Valmistumisen jälkeen Ruuskasella on kaksi vaihtoehtoa: jatkaa vielä opintoja tai harkita oman ravintolan perustamista.

Myös Pasaselle varmistui ensimmäisenä vuonna, että ravintolakokin opintoihin syventyminen kiinnostaa häntä enemmän.

- Ennen opintoja laitoin hyvin vähän ruokaa. Nyt tulee tosi harvoin käytettyä eines- tai valmisruokia.Makaronia ei saa keittää liian pehmeäksi.

Kuidukas pastavuoka

500 g täysjyvä tai tummaa makaronia

n. 400 g kalafileepaloja

2-3 paprikaa kuutioina

Kalakastike:

2 rkl öljyä

1 pss pakastesipulikuutioita tai 2 sipulia

3-6 valkosipulinkynttä

2-3 rkl vehnäjauhoja

5 dl hedelmämehua

1 kalaliemikuutio

2dl kermaa

2dl maitoa, mausteita.

Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Voitele iso uunivuoka. Keitä makaronit ja kaada voideltuun uunivuokaan. Lisää joukkoon paloitellut, kuullotetut paprikat, sipulit, valkosipulit ja kypsät kalafileepalat. Ripottele pinnalle vehnäjauhoja. Lisää neste ja mausteet hyvin sekoittaen. Anna kastikkeen saostua. Kaada kastike makaronien joukkoon. Paista uunin alimmalla tasolla 30-40 minuuttia, kunnes paistos saa kauniin värin.

Tomaattinen jauhelihapasta

200g nauhapastaa

1 pkt (400 g) jauhelihaa

n. 2 sipulia

1 rkl voita tai margariinia

0,5 tl suolaa

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

0,5 dl hienonnettua persiljaa

Paista jauheliha ja sipuli rasvassa. Mausta suolalla. Lisää tomaattimurska. Sekoita tasaiseksi. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Tarkista maku. Ripottele päälle persiljaa.

Lohipastasalaatti

n. 8 dl keitettyä, huuhdottua ja valutettua kuviopastaa

(noin 200-250 g keittämättömänä)

0,5 tlk (á 295 g) maissinjyviä

150 g kylmäsavulohta

1 pieni punainen paprika

1 omena

Kastike:

2 rkl sinappia

2 rkl viinietikkaa

3 rkl öljyä

(vajaa 1 rkl juoksevaa hunajaa)

1/3 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Laita pastat kiehumaan. Valmista ensin kastike kulhossa. Vatkaa sinappi ja viinietikka sekaisin sekä sekoita öljy joukkoon ohuena nauhana. Lisää seuraavaksi kastikkeeseen suola ja mustapippuri (sekä hunaja). Sekoita kastike pastan joukkoon. Valuta maissit, suikaloi kirjolohi, pilko paprikat ja kuoritut omenat. Lisää loput ainekset pastan joukkoon ja sekoita hyvin. Peitä kulho ja anna maustua kylmässä hetken aikaa.

Katkarapupasta

1 sipuli

1 paprika

400 g kesäkurpitsa

1 rkl öljyä

2,5 dl tomaattikastiketta

1 tlk (185 g) tonnikala paloja öljyssä

1 ps (180 g) pakastekatkarapuja

1,5-1 kasvisliemikuutio

ripaus suolaa ja sitruunapippuria

tuoretta basilikaa ja tilliä

Lisäksi:

pastaa

(parmesaaniraastetta)

Laita pasta kiehumaan. Pilko sipuli, suikaloi paprika ja paloittele kesäkurpitsa. Kuullota sipulit, paprika ja kesäkurpitsa paistinpannulla öljyssä. Sekoita joukkoon tomaattikastike ja mausta. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon paloiteltu tonnikala ja sulatetut, valutetut katkaravut. Kuumenna miedolla lämmöllä, älä keitä. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa ja tillisilppua. Laita pastan päälle halutessasi parmesaaniraastetta.

Kasvispasta

1 kpl punasipuli

0,5 purjoa

2 kpl valkosipulinkynttä

2 kpl paprikaa

2 kpl tomaattia

200 tomaattimurskaa

ripaus sokeria

0,5 tl rouhittua mustapippuria

0,5 tl suolaa

0,5 tl paprikajauhetta

ripaus currya

Laita pasta kiehumaan. Suikaloi punasipuli, purjo, valkosipuli, paprika ja tomaatti. Kuullota öljyssä ensin sipulit, purjot, valkosipulit, paprikat ja tomaatti. Pane sekaan tomaattikastike ja mausteet. Kuumenna kastiketta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.