Bisnesmieheksi jo koulunpenkillä

Tietokone, kamera ja oikeanlaiset ohjelmat riittävät mainiosti uusien maailmoiden luomiseen. Kaikkein tärkein, idea, syntyy pään sisällä.

17-vuotiaan opiskelijan Tommi Sareskiven mainostoimisto Halkeama sijaitsee kotona, Varkauden Suopursukujalla. Sähköposti raksuttaa jatkuvasti uusia tarjouspyyntöjä, sillä etevän tekijän maine on kiirinyt.

- Liikaa ei pidä töitä ottaa, ettei iske stressi. Tosin aina siltäkään ei voi välttyä.

Mies myöntää, että paineensietokyvyn lisäksi alalla tarvitaan muitakin avuja.

- Luova hulluus ei varmaan ole pahitteeksi, mutta ennen kaikkea tarvitaan oma-aloitteisuutta ja aitoa halua tehdä tätä työtä. Mainosalalle koulutetaan nykyään niin paljon uusia ihmisiä, että jotenkin pitää joukosta erottua, hän puntaroi.

Kysyntä synnytti oman yrityksen

Erottuminen ei ole ollut varkautelaiselle ideasammolle ongelma. Nuoren miehen olemuksen alta pilkottavat jo selkeät ammattilaisen otteet ja asiantuntemus. Hän sanoo nauttivansa toisinaan hulluiltakin vaikuttavien ideoiden heittelystä.

Sareskivi aloitti tietokoneiden näpräämisen ja nettisivujen suunnittelemisen jo alakoulussa.

Omaksi iloksi suunnitelluista sivuista näpertely laajeni, ja nyt työn alla on jo kokonaisia yritysilmeitä. Viimeksi pääsyliput ja julisteet ovat uudistuneet Varkaus Eagles -jääkiekkojoukkueella.

Myös muun muassa Varkauden koulutusmessujen ilme oli miehen käsialaa, ja sai runsaasti kiitosta osakseen. Lisäksi nuorten yrittäjien osastolla esillä ollut Halkeama sai parhaan messuosaston palkinnon.

- Kysyntä kohtasi tarjonnan. Asiakkaita alkoi niin paljon, että laskutussyistä minun täytyi pistää yritys pystyyn, Sareskivi muistelee kahden vuoden takaista Halkeaman perustamista.

Koulu pulkkaan työn ohessa

Töitä Sareskivi paiskii audiovisuaalisen viestinnän opintojensa ohessa. Bisnes on jo sitä luokkaa, ettei opintotukea tarvita.

Opiskelu ei yrityksen pyörittämisestä ole mainosmiehen mukaan kärsinyt, ehkä enemmänkin päin vastoin.

- Saan kursseja suoritettua asiakastöideni kautta. Koulua ei ole enää jäljellä kuin vuoden päivät.

Liiketoiminnan alkumetreillä nuori yrittäjä sai apua ensiksi Varkauden uusyrityskeskuksesta, Wäläkystä. Myöhemmin Sareskivi on saanut vinkkejä käytännön asioihin myös Savon ammatti- ja aikuisopiston yrityshautomosta.

Yrityksen nettisivuilla luvataan nopeita tarjouksia ja esitellään suurimpia asiakastöitä. Bisneksen kasvu ei hirvitä, sillä Sareskivi elää suurinta unelmaansa.

- Olisi hienoa tehdä joskus alihankkijana töitä isommille mainostoimistoille ja yrityksille. Silloin saisi päättää mukavasti omista menoistaan ja työajoistaan.

Nyt menot ovat isukin varassa, sillä ajokorttia mainosmiehellä ei vielä ole. Kun sellaisen saa hankittua ensi kesäksi, asiakastapaamiset ainakin helpottuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.