"Jääkarhujen takia kylästä ei kannata lähteä ilman kivääriä ja valopistoolia"

Hiilikaivoksen omistajan mukaan nimetty Longyearbyen Norjan Huippuvuorilla on maailman pohjoisimpia asutuskeskuksia. Asukasmäärältään kutakuinkin puolikkaan Sonkajärven kokoisessa kylässä toimii maailman pohjoisin korkeamman asteen oppilaitos, The University Centre in Svalbard, lyhenteeltään UNIS.

Yliopistokeskuksen kurssivalikoimasta löytyy useiden eri luonnontieteiden kursseja arktisesta näkökulmasta.

Ympäristöfysiikkaa Itä-Suomen yliopistossa opiskelevalle Arto Heitolle, 25, Huippuvuorten yliopiston avaruusfysiikan kurssitarjonta vastasi tarpeeksi paljon hänen omaa alaansa, jotta vaihtoon lähtö oli mahdollista. Näin ollen Heitto sai sisällytettyä kurssit osaksi loppusuoralla olevaa tutkintoaan.

– Opintojen ja jatkon kannalta merkittävämpää oli kansainvälinen kokemus ja kontaktit, joita sain rakennettua kevään aikana, Heitto toteaa.

Ennen kuin opiskelijat pääsevät aloittamaan opintojaan Huippuvuorilla, heidän on suoritettava pakollinen viikon mittainen turvallisuuskurssi, jossa harjoitellaan muun muassa jäistä pelastautumista moottorikelkkapuku päällä, hätämajoitteen perustamista lumimyrskyssä, lumivyöryn alle jääneiden ihmisten etsimistä sekä opetellaan käyttämään jääkarhujen varalta mukana kulkevaa suurriistakivääriä.

– Kumma kyllä en ole vielä löytänyt samanlaista kurssia Itä-Suomen yliopiston kurssitarjottimesta, Heitto sanoo pilke silmäkulmassa.

Heiton suorittamista kursseista toisella tutustuttiin ilmakehän ylimmän osan, ionosfäärin, ilmiöihin napa-alueilla ja toisella ”opeteltiin avaruusplasman tutkailua tutkalla”. Molemmilla kursseilla revontulet ja niiden tutkiminen olivat tärkeässä osassa. Kenttätyötä tehtiin huomattavasti enemmän kuin Suomessa, koska arktista ympäristöä pyrittiin hyödyntämään opetuksessa mahdollisimman paljon.

Biologit ja geologit risteilivät Huippuvuorten saaristossa, ja fyysikot viettivät viikkoja observatoriolla ja tutka-asemalla.

Oman mausteensa Longyearbyenissä asumiseen tuo sijainti 78. leveyspiirillä, mikä tarkoittaa, että yötön yö ei ole vain juhannuksen ilmiö.

Aurinko laski kylässä tällä viikolla ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun. Vastaavasti kaamos kestää lokakuusta helmikuuhun. Menee kuitenkin maaliskuun puolelle, ennen kuin aurinko pääsee näyttäytymään kylään ensimmäistä kertaa vuorten takaa. Tämä on kylässä perinteisesti suuri tapahtuma.

Myös jääkarhut, joita Huippuvuorilla on enemmän kuin ihmisiä, ovat osa paikallista arkea.

– Jääkarhujen takia kylästä ei kannata lähteä ilman kivääriä ja valopistoolia, mutta niitäkin voi lainata yliopistolta, kunhan suorittaa turvallisuuskurssilla pidettävän ampumatestin, Heitto kertoo.

Vaikka enimmäkseen idempänä hylkeen pyynnissä viihtyviä pigmentittömiä mesikämmeniä harvemmin tavataan Longyearbyenin lähistöllä, Heitto onnistui näkemään yhden.

Haastavista olosuhteista huolimatta – tai niistä johtuen – Heitto piti Huippuvuorten visiitistään ja kuvaileekin viittä kuukautta liian lyhyeksi ajaksi.

– UNIS on pienen kokonsa ansiosta hyvin kotoisa opinahjo, jossa tutkimus ja opetus ovat laadukasta. Harvassa yliopistossa on mahdollista aina perjantaisin luennon jälkeen istuutua ruokalan avotakan ääreen juttelemaan professorien kanssa ja paistamaan makkaraa.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.