Kanna itsesi ylpeydellä

Jenni Kemppainen,15, ja Emilia Kaltteinen ,14, huolehtivat ulkonäöstään meikkaamalla, miettimällä pukeutumista ja puhdistamalla kasvot päivittäin. Aamuisin heiltä kuluu laittautumiseen noin 15-30 minuuttia.

- Emme tunne varsinaisesti ulkonäköpaineita. Monille nuorille media kuitenkin luo tietyn kauneusihanteen, johon tulisi pyrkiä, kuopiolaiset tytöt pohtivat.

Demi-lehden teettämän tutkimuksen mukaan 12-19-vuotiaista tytöistä jopa 85 prosenttia tuntee ulkonäköpaineita. 3 000 vastannutta tyttöä kertovat, että eniten paineita luovat kaverit, seuraavaksi eniten tv, lehdet ja mainokset.

KYSin nuorisopsykiatrian erikoislääkärin Tommi Tolmusen mielestä medialla ja länsimaalaisen kulttuurin arvomaailmalla on suuri vaikutus nuorten itsetuntoon.

- Nykyään joka tuutista tursuaa aina vain laihempia malleja, vaikka samaan aikaan tavallisten tallaajien ylipainoisuus kasvaa. Yhtälö on siis mahdoton. Tämän seurauksena on suurempi joukko nuoria, jotka eivät täytä yleisiä kauneuskriteereitä, Tolmunen harmittelee.

Pojatkin välittävät Ulkonäköpaineet eivät ole vain tyttöjen murhe. Nuorisobarometrin tutkimuksesta ilmenee, että suomalaisille 15-25-vuotiaille pojille ulkonäkö on yhtä tärkeää kuin samanikäisille tytöille.

Tilastoissa on kuitenkin aina poikkeuksia. Eetu Käskiselle ,18, säännöllinen peseytyminen ja hiustenlaitto riittävät ulkonäön ylläpitoon. Tämä nuorimies ei aamuisin turhia vitkastele, vaan on lähtökunnossa muutamassa minuutissa.

- Ulkonäöllä ei ole mitään väliä. Media niitä paineita nuorille luo, vaikka itse en moisia tunne, Käskinen virnistää.

Myös kuopiolainen Perttu Pajunen , 14, suhtautuu rennosti ulkonäköönsä. Pajusen kropan salaisuus piilee kunnon kotiruoassa. Aamullakin ysiluokkalainen on valmis aamulla kahdessa minuutissa.

- Samat vaatteet aina päällä, niillä pärjää, Pajunen naureskelee.

Pajusen ja hänen kaverinsa Sami Linnarannan ,16, mielestä kaveriporukka voi aiheuttaa paineita ulkonäöstä.

Seurauksia Tommi Tolmusen mukaan ulkonäköpaineet saattavat johtaa useisiin erilaisiin sairauksiin.

- Masennukseen kuuluu tyypillisenä oireena tyytymättömyys omaan ulkonäköönsä. Monet anorektikot puolestaan kertovat sairauden puhjenneen, kun jonkun negatiivinen huomautus ulkonäöstä jää vaivaamaan mieltä.

KYSin nuorisopsykiatrian poliklinikalle lähetteellä tulleet 14-20-vuotiaat saavat ilmaista apua. Hoitoon hakeutuvista nuorista enemmistö on tyttöjä. Poikien ongelmana ovat useimmiten psyykkiset käytöshäiriöt, kun taas tytöillä ahdistuneisuus, masennus ja syömishäiriöt.

- Vallitsevien ulkonäköpaineiden muuttaminen ei tapahdu hetkessä. Muodinluojien olisi otettava ratkaiseva askel kohti luonnollisempia kauneusihanteita, Tolmunen huomauttaa.

Tärkeintä hyvä olo Lotta Vainio , 19, pitää ulkonäöstään huolta harrastamalla aerobicia, syömällä terveellistä kasvisruokaa ja nukkumalla paljon. Vainio käyttää arkisin noin puoli tuntia meikkaamiseen, hiustenlaittoon ja vaatteiden valitsemiseen.

- Jos kantaa itsensä ylpeydellä, ei muiden mielipiteillä ole merkitystä. Hyvä olo on tärkein ja se näkyy päällepäin, Vainio kertoo kauneusvinkkinsä.

Vainio kuitenkin myöntää kokevansa silloin tällöin ulkonäköpaineita.

- Ennen halusin olla pidempi, mutta nyt olen asian kanssa sujut, hän ilmoittaa hymyillen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien nuorisoraatilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.