Lukio, amis, kaksoistutkinto... Valitsinko sittenkään oikein?

Kuuntelemalla itseäni se selvisi: lukio ei ollut minua varten, tänä keväänä Savon ammatti- ja aikuisopistosta lähihoitajaksi valmistunut Milla Junnula,19, myöntää.

Peruskoulun jälkeen Junnula opiskeli Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukion tanssilinjalla vuoden, mutta tyytymättömyys koenumeroihin sai hänen päänsä kääntymään. 12 vuotta muun muassa nykytanssia harrastanut lahjakkuus hylkäsi lapsuuden haaveensa tanssijan urasta. Hän päätti toteuttaa todellisen ammattihaaveensa - ja hakeutui opiskelemaan sosiaali- ja terveysalaa.

- Lukioon lähtemisen taustalla vaikuttivat vahvasti vanhempien ja kavereiden mielipiteet. Ehkä myös epätietoisuus amiskan alatarjonnasta sai minut turvautumaan lukioon, Junnula perustelee.

Vaihdon jälkeen nuoren tulevaisuus on näyttänyt selkeältä: ala tuntuu omalta, ja opiskelijoita revitään töihin jo työharjoitteluaikana.

- Vaikka päädyinkin unelma-alalleni mutkan kautta, vuosi lukiossa ei mennyt hukkaan. Se oli minulle itsenäistymisen vuosi, kätilön ammattiin tähtäävä Junnula valottaa.

Pitää tahtoa oppia

Toisin kuin Junnula, Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella historiaa opiskeleva Lauri Partanen, 19, tiesi jo alakoulussa haluavansa lukioon.

- Ammattitoiveena pyöri esimerkiksi luokanopettaja, ja tiesin, että sitä varten pitää käydä lukio, Partanen muistelee.

Partasen mukaan hyvät opettajat ovat lukiossa avainasemassa. Hänen kohdallaan historia varmistui oikeaksi alaksi osittain innoittavien opettajien myötävaikutuksesta.

- En ole mikään kirjafriikki, mutta lukiossa pärjätäkseen on löydyttävä kiinnostusta asioihin ja omaa tahtoa lukea, Iisalmen lyseosta kirjoittanut Partanen huomauttaa.

Dissaamatta amiskaa Partanen kuitenkin haluaa korostaa lukion olevan edelleen arvostettu koulutus, joka opettaa vastuunkantoa ja auttaa löytämään suunnan elämälle.

Voimat meni

- Into ja palo musiikkiin auttoivat minua selviytymään vaikeiden hetkien yli, kertoo pienestä pitäen huilua soittanut 20-vuotias Teea Kokkonen.

Kuopion aikuislukiosta ja konservatoriosta kaksoistutkinnolla muusikoksi valmistunut Kokkonen myöntää kahden tutkinnon yhtäaikaisen suorittamisen vievän voimia, koska vapaa-aika jää helposti vähälle. Kolmen vuoden ajan nuori opiskelija kävi päivisin konservatoriota ja iltaisin lukiota. Ylijääneet tunnit Kokkonen ahersi sivutyöpaikassaan kahvilassa.

- Totta kai matkan varrella tuli epäilyksen hetkiä, mutta haave orkesterimuusikon urasta potki eteenpäin. Myös vaihtovuosi Amerikassa antoi kaivatun hengähdystauon, muusikonalku kuvailee.

Kaikki haastatellut opiskelijat ovat yhtä mieltä siitä, että opiskelupaikkaa miettiessä pääasia on valita ala oman mielenkiinnon ja taitojen mukaan.

- Toisten mielipiteille on hyvä antaa arvoa, mutta lopullisen päätöksen on tultava suoraan itseltä. Eihän kukaan muu voi elää elämääsi puolestasi, Junnula neuvoo.

Kirjoittajat ovat Savon Sanomien nuorisoraatilaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.