Maskeeraaja luo kaunista ja rumaa

Kaisa Kinnunen näyttää siltä kuin olisi juuri joutunut tappeluun. Poskessa on valtava mustelma ja huulesta valuu verta. Kädessäkin on pahannäköinen ruhje.

Mutta ei hätää. Kinnusen vammat eivät ole aitoja, vaan ne ovat International Make Up Centerin opettaja Kaija Tarkkasen tekemiä erikoisefektejä, joita meikki- ja maskeerauskurssin opiskelijat opettelevat itsekin tekemään.

Erikoisefektit ovat tärkeä osa viiden kuukauden mittaista intensiivistä kurssia, jota suoritti meikkikoulun Jyväskylän toimipisteessä viime vuoden lopulla kahdeksan eri-ikäistä naista. He aloittivat kurssin elokuussa ja valmistuivat joulukuussa.

Meikkikoulun opetus jakautuu kauneusmeikkijaksoon sekä teatteri- ja karaktäärijaksoon, johon myös pahannäköiset erikoisefektit kuuluvat. Lisäksi kurssilla kiinnitetään viikon ajan huomiota myös hiuksiin. Opintoihin sisältyy myös viikon mittainen työharjoittelu ja seitsemästä eri osiosta koostuva lopputyö.

- Opiskelu on hyvin intensiivistä ja käymme kurssin aikana 20 opintoviikon edestä läpi alan opintoja. Aiheet vaihtuvat päivittäin, ja jos tunneilta joutuu olemaan poissa, voi kärryiltä tipahtaa nopeasti, Tarkkanen kertoo.

Tiukka opintopaketti

Yksityisen meikkikoulun merkittävin ero normaaliin ammattikouluun on koulutuksen maksullisuus. Kansainvälisessä International Make Up Centerissä viiden kuukauden kurssi maksaa 3 950 euroa, johon sisältyy 800 euron arvoinen meikki- ja maskeerauspakki.

Yksityisessä meikkikoulussa ei myöskään opeteta yleissivistäviä aineita kuten ammattikouluissa. Koulutus ei ole opetushallituksen tukemaa, joten virallista tutkintonimikettä meikkikoulusta ei saa. Kurssilta valmistuneet opiskelijat voivat kuitenkin kutsua itseään meikkaaja-maskeeraajiksi. Opiskelijat ovat oikeutettuja Kelan opintotukeen.

- Emme ole nähneet mitään järkeä siinä, että laajentaisimme kurssia. Viiden kuukauden meikkikoulu antaa opiskelijalle kaikki tarvittavat perustiedot ja -taidot, joita hän ammatissaan tarvitsee.

Meikkikouluun hakeutuu Tarkkasen mukaan kaikenikäisiä naisia. Kaikki kouluun hakevat haastatellaan.

- Hakija ei tarvitse pohjakoulutusta, mutta opiskelijoista monet työskentelevät esimerkiksi kampaajana tai kosmetologina. He tulevat meikkikouluun hakemaan osaamista oman ammattinsa tueksi. Nuorille tämä käy hyvin pohjaksi tulevalle.

Opiskelijat voivat päätyä kurssilta hyvin erilaisiin työtehtäviin, kuten esimerkiksi maskeeraajiksi teatteriin tai myyntityöhön.

- Meikkaajan ja maskeeraajan työ on raskasta. Se ei todellakaan ole pelkkää glamouria, kuten usein ajatellaan. Alalle haluavalla pitää olla hyvä terveys, sosiaalisuutta ja palveluhenkisyyttä. Ala sopii oikein hyvin myös miehille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.