Opintouralla on monta väylää eteenpäin

- Steiner-lukiota ajattelin, kun ei meinaa keskiarvo muihin riittää, kertoo Siilinjärven Ahmon koulun ysiluokkalainen Eveliina Ruotsalainen jatkoaikeistaan. Hän tietää, että Steiner-lukioon pääsyssä ratkaisevaa eivät ole lukuaineiden numerot vaan haastattelu. Siitä hän uskoo kyllä selviytyvänsä.

Ruotsalainen aikoo perustella valintaansa sillä, että aiemmin harkittu matkailu- ja ravitsemusala ei tarkemmin tutustuttaessa enää viehättänyt. Tavallisesta lukiosta hänellä on kuitenkin hiukan puiseva kuva.

- Semmosta että tässä on kirja, lue siitä, kuvailee Ruotsalainen. Steiner-lukiossa on varmaan toisenlaista.

Esimerkiksi Siilinjärven lukiossa lukuaineiden keskiarvoraja on tänä vuonna 7,1. Kaikki halukkaat eivät sitä ylitä. Mikä neuvoksi, jos halu lukioon on silti kova?

Monet konstit

- Jos ysiluokan alussa hoksaa, että haluaa lukioon, niin ehtii vielä parantaa numeroita. Nyt voi olla jo vähän myöhäistä tsempata, arvelee Pia Nousiainen, jolla on tähtäimessä Siilinjärven lukio ja lääkis.

- Portaanpään lukioon pääsee ilman keskiarvorajaa, tietää Anssi Hytönen, joka itse aikoo merenkulkualalle eikä missään nimessä lukioon.

Tero Kotilainen pitää kaksoistutkintoa parhaana vaihtoehtonaan: valkolakki Siilinjärven lukiosta ja rakennusalan ammattipätevyys yhdellä iskulla.

Ahmon koulun oppilaanohjaajat Kirsi Laitinen ja Taru Herranen vinkkaavat, että kaksoistutkinnosta voi löytyä hiukan helpompi väylä lukioon.

- Päähuomio on kaikkien aineiden keskiarvossa, ja ensimmäisen lukiojakson jälkeen katsotaan, riittävätkö rahkeet siellä opiskeluun, sanoo Herranen.

Aikuislukio on periaatteessa tarkoitettu täysi-ikäisille, mutta opiskelijaksi voi päästä, jos 18- vuotissyntymäpäivä on lähellä. Monen valintaan vaikuttava tekijä kuitenkin on, että aikuislukio ei ole opintotuen piirissä.

Tärkeintä hyvä fiilis

Opot pitävät yllä myönteistä näkökulmaa:

- Korostamme elinikäisen oppimisen mahdollisuutta: yleinen jatko-opintokelpoisuus takaa sen, että tie akateemisiinkin opintoihin on auki myöhemminkin esimerkiksi avoimen yliopiston kautta, muistuttaa Kirsi Laitinen.

- Murrosiän pyörteissä koko koulunkäynti ei ehkä kiinnosta paljoakaan. Silloin tärkeintä on saada onnistumisen kokemuksia ja hyvä fiilis päälle, sanoo Taru Herranen.

Jos jatko-opintopaikkaa ei heti löydy, hyviä fiiliksiä voi hakea esimerkiksi kymppiluokalta. Siellä opinnot voidaan räätälöidä niin, että opiskelija voi korottaa haluamiaan arvosanoja. Kymppiluokalla on myös paljon työharjoittelujaksoja ja muuta työelämään tutustumista, jotta oma ura löytyisi helpommin. Kympille pääsee jokainen halukas.

- Kaikki kivet käännetään, että jokaiselle löytyisi jatko-opintopaikka, vakuuttaa Taru Herranen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.