Pakkohaku opettaa väärät vastaukset

Mikko, 26, ei tiennyt, mihin haluaisi lukion ja armeijan jälkeen opiskelemaan. Yhteishaussa oli kuitenkin haettava ammattikorkeakouluun tai ammattikouluun, että saisi tarvittaessa työmarkkinatukea.

Mikko oppi nopeasti, miten täyttää pakkohaun asettamat vaatimukset, mutta pääsee itse mahdollisimman vähällä. Niin, ettei Kuopiosta joudu toista kertaa Mikkeliin asti pääsykokeisiin.

- Ensimmäisellä kerralla hain kolmeen eri kouluun ja jouduin käymään kolmissa pääsykokeissa. Sitten tajusin, että eri tekuihin voi hakea yhdellä pääsykokeella.

Eikä matematiikan tehtäviä ollut vaikea laskea väärin.

Turha hakeminen rassaa koulujakin

Savonia-ammattikorkeakoulun opintoasioiden päällikkö Sari Kohvakka muistuttaa, ettei pakkohaku ole ammattikorkeakoulujen keksintö, päinvastoin.

- Kantamme on, että pakkohausta pitäisi päästä kokonaan pois. On hölmöä järjestää valintakokeita ja tarkistaa vastauksia sellaisille, jotka eivät hae tosissaan, Kohvakka murisee.

Tiinalla, 25, oli lukion jälkeen selvä suunnitelma: ensin opiskelemaan tiedotusoppia ja sitten toimittajaksi.

Portti ei auennutkaan viestinnän opintoihin, joten talvella oli haettava aivan muihin kouluihin, että työmarkkinatuen juoksu jatkuisi.

Tiina löysi itsensä matkailu- ja ravitsemusalan ammattikorkeakoulutukseen hinkuvien psykologisista testeistä, joista piti kaiken lisäksi itse maksaa.

- Ne kestivät puoli päivää, joten vastasin kysymyksiin, että aika kuluisi. Testissä piti jatkaa lauseita ja muuta vastaavaa. Tein ne uhallakin aivan järjettömästi, Tiina kertoo.

Tunnollinen vie motivoituneen paikan

Sari Kohvakka harmittelee, etteivät tunnollisimmat edes osaa lyödä pääsykoetta läskiksi ja pääsevät kouluun, vaikka eivät haluaisi.

Nämä aloittavat sitten opiskelun huonosti motivoituneina. Samalla menee opiskelupaikka joltakin motivoituneemmalta ja koulunsa aloittanut kuluttaa turhaan omia opintotukikuukausiaan.

- Ajattelin, että matkailu- ja ravitsemusalaa voisin ehkä jotenkin sietää, jos väkisin joutuisin, Tiina kommentoi pakkohakujaan.

Sairaanhoitajaksi hän ei olisi missään tapauksessa alkanut opiskella. Sinnekin piti silti hakea.

Kolmen sijaan yksi pakko

Mikko on varma, ettei aikuisia ihmisiä saa kouluun pakottamalla. Ainakaan kolmeen eri koulutusohjelmaan hakeminen ei auta ketään.

- Yksi olisi siinä mielessä hyvä, että hakija olisi tosissaan, jos haluaisi kouluun. Ja joutuisi miettimään, mille alalle haluaa, vaikka ei juuri sillä hetkellä haluaisi kouluun.

Mikko on suorittanut lukion jälkeen rakennuspuolen ammatillisen tutkinnon ja tehnyt rakennushommia. Oma ala ilmeisesti löytyi?

- Joo, hän aloittaa vastauksensa.

Mutta jättää pienen varauksen.

- Niin voisi sanoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.